fbpx
sâmbătă, mai 18, 2024

La ce se folosesc țevile de oțel – Iată ce trebuie să știe meșterii și profesioniștii

Share

Instalațiile de apă rece și caldă, plus cele de încălzire au la bază diferite țevi de oțel sau din alte materiale, în funcție de utilitate. Fie că ești profesionist în instalații de acest gen sau dorești să schimbi singur țevile din gospodarie, este recomandat să îți faci o idee despre tipurile de conducte existente și rolurile acestora. 

Iată ce ar trebui să știi despre țevile de oțel înainte să te apuci de meșterit!

Țevi zincate pentru diferite instalații 

Construcția unei locuințe presupune o atenție deosebită și pentru instalațiile sanitare. Calitatea materialelor folosite va conta foarte mult pentru durabilitatea lucrării, astfel că, nu vei fi nevoit să faci schimbări la doar puțin timp după instalația propriu-zisă. Țevile zincate (galvanizate) sunt fabricate din oțel și sunt potrivite instalațiilor termice. Transportul apei reci și calde, dar și a agentului termic se face cu ajutorul țevilor zincate din oțel. Iată câteva avantaje ale acestor țevi, pe care să le ai în vedere atunci când vrei să achiziționezi astfel de materiale pentru gospodărie:

  •  Țevile zincate sunt conducte din oțel acoperite cu un strat de zinc pentru protecție împotriva coroziunii.
  •  Țevile din oțel zincate nu ruginesc, ceea ce oferă un avantaj extrem de important.
  • Chiar și gazele non-chimice pot fi transportate cu ajutorul acestor țevi pentru că sunt durabile și trec testul timpului.
  •  Costurile sunt reduse pentru astfel de conducte. Poți alege o țeavă rotundă de la nicometalhub.ro dacă ai deja un buget stabilit și dacă ești în căutarea materialelor de calitate.

La ce sunt folosite țevile negre din oțel?

Țevile negre din oțel (sudate) sunt nezincate și se folosesc atât la instalațiile tehnologice, cât și la transportul agentului termic, dacă nu se depășește presiunea de 50 bar. Astfel de conducte sunt utilizate și pentru transportul apei potabile și apei calde, însă, un specialist în domeniu îți poate spune mai multe despre beneficiile și funcționalitatea țevilor negre din oțel, dacă vrei să te apuci de schimbarea conductelor în gospodărie. Este important de știut că țevile negre din oțel pot avea o durata de viață de cel puțin 15 ani, dacă sunt protejate corespunzător împotriva coroziunii.

Țevi laminate pentru presiune ridicată

Țevile din oțel laminate prezintă alte utilități și avantaje. Datorită rezistenței la presiuni mai mari, aceste conducte rezistă mai mulți ani, în comparație cu cele galvanizate sau negre. Astfel, acestea sunt folosite cu precădere în industriile grele pentru distribuția apei și nu numai. Specialiștii recomandă țevile laminate din oțel sau oțel-carbon datorită calităților excepționale pe care le prezintă: rezistență la presiuni și temperaturi ridicate. Dacă ești interesat de achiziționarea unor astfel de țevi pentru proiectele tale, ar fi indicat să discuți toate aspectele tehnice cu un specialist în domeniu, ca mai apoi să iei decizia corectă. 

Lucrările ce țin de gospodăriile comunale implică adesea folosirea conductelor pentru transportul apei calde, reci sau a agentului termic. Însă, rezistența și calitatea materialului vor sta la baza alegerii celor mai bune țevi din oțel.

Așadar, se poate spune că țevile de oțel sunt potrivite pentru diverse proiecte cum sunt cele casnice și industriale. Alegerea conductei potrivite din oțel sau alte materiale se poate face în funcție de utilitate, rezistență și alte date tehnice pe care ți le poate explica un expert în domeniu.

Foto: Shutterstock

Ultimele articole

Alte articole