fbpx
miercuri, septembrie 11, 2024

La școală, ca acasă, în familie, la Colina Learning Center. Open Days, în 14 mai

Share

Odată cu venirea primăverii încep și înscrierile la grădinițe și școli. Întrebarea cea mai grea la care părinții trebuie să răspundă este spre ce școală să își îndrume copiii?

Ce este cel mai important? Cum alegeți școala sau grădinița care să i se potrivească cel mai bine? După ce vă orientați? După curriculum, după calitatea profesorilor, după modelul de învățare?

Cel mai important factor în educația unui copil sunt propriii părinți. Modelul vostru. Liniștea din casă. Calitatea timpului petrecut împreună. Cine sunteți voi influențează copilul vostru mai mult decât orice altceva. Niciun alt adult nu e la fel de mult lângă ei. Niciun alt adult nu o să îl educe cum îl educați voi – nu prin ce spuneți, ci prin ce sunteți”, spune Andreia Mitrea, CEO Colina Learning Center, școala care vrea să ne arate că suntem, într-adevăr, în secolul 21.

Dacă am putea alege între a da copiilor cea mai bună școală sau cei mai buni părinți, alegerea e simplă. Nu merită să alegeți o școală care reprezintă un efort financiar sau logistic prea mare. Merită mai mult să investiți în voi, în dezvoltarea voastră ca adulți, în vindecarea și rezolvarea cu curaj și onestitatea a dificultăților pe care le aveți… Dacă și voi lucrați la dezvoltarea voastră, împreună cu școala potrivită puteți într-adevăr să faceți o contribuție excepțională la viața copilului.”

Cam asta ar fi filosofia după care funcționează Colina Learning Center, singura școală pe modelul educațional Expeditionary Learning din România, model care a dovedit eficiență, față de alte modele, în mod constant în ultimii 25 de ani, în cele peste 400 de școli la nivel mondial unde este implementat.

Am încercat să aflăm ce înseamnă Expeditionary Learning de la cei care au avut curajul să implementeze sistemul în România, reprezentanții Colina Learning Center. 

Andreia Mitrea, Founder and CEO of Colina Learning Center

În primul rând, materiile nu sunt predate „în silozuri”, pur teoretic și fără legatură între ele”, spune Andreia Mitrea, CEO Colina Learning Center. 

Expeditionary Learning se bazează pe interconectarea informațiilor pe care trebuie să le stăpânească un copil la o anumită vârstă (lucru dictat de standardele de învățare, în cazul nostru New York Next Generation Learning Standards) și înglobarea acestora în diverse proiecte punctuale, practice, cu teme relevante pentru copii, proiecte care se numesc „expediții de învățare”. De exemplu, recent s-a încheiat o expediție „Călătorie prin spațiu și pe planetă”, în care copiii de 6-7 ani au învățat cum să se familiarizeze cu diferitele tipuri de spațiu (de la sala de clasă, camera lor de acasă, casa pe care o împart cu familia, vecinătatea, orașul și până la descoperirea planetei și noțiuni legate de spațiul interplanetar. Pe lângă noțiuni de geografie, astronomie, etc, au învățat cum să își organizeze spațiul personal, responsabilități legate de casă, s-au familiarizat cu cartierul și orașul în care locuiesc, descoperind inclusiv istoria și legendele locului.”

Pentru monitorizarea progresului copiilor, la , standardele aplicate sunt New York Next Generation Learning Standards. Acestea sunt revizuite recent și actualizate permanent, pentru a răspunde astfel unei lumi în permanentă schimbare. Este un sistem riguros din punct de vedere academic, dar unde rezultatul care contează nu este „nota dintr-o zi”, ci să ajungi la standardul educațional înalt de matematică sau de limbă, în modul și în ritmul tău. Ai mai mult timp la dispoziție și suportul direct al learning designer-ilor (așa cum sunt denumiți profesorii) pentru a ajunge acolo.

Dar diferența cu adevărat majoră și poate definitorie pentru sistemul Expeditionary Learning, aplicat la Colina Learning Center, este modul în care sunt implicați părinții în activitățile copiilor.

Se spune că meseria de părinte este singura pentru care nu se fac cursuri. Ori asta nu mai este de mult adevărat, sunt o mulțime de cursuri de parenting disponibile acum. Noi avem ședințe lunare de coaching individual pentru fiecare familie și sesiuni de lucru de grup, cu subiecte care privesc relațiile interumane de calitate. Pentru că cel mai important model în viață pentru copii sunt părinții. Și cel mai bun cadou pentru învățare, pe care poți să îl faci unui copil, este o familie iubitoare și care îi sprijină demersurile”, ne-a declarat Andreia Mitrea. 

Pe parcursul fiecărei „expediții” (care durează 6 săptămâni), sunt teme săptămânale, special create pentru a fi realizate ca familie. Un moment de conectare, cu un scop comun de învățare. La finalul fiecarei „expediții” este un „transform event”, la care participă toți părinții. Este, practic, expunerea temei realizate pe parcursul celor 6 săptămâni de către copii. Astfel, aceștia vor încerca diverse metode de expunere a ideilor și vor observa, din practică, ce funcționează mai bine, pentru ca în viața de adult să le fie ușor să prezinte eficient ideile în fața unui grup de oameni.

Adevărul pentru toți profesioniștii de succes, în orice domeniu, este că învățarea reprezintă o activitate continuă pe parcursul vieții. Și nu este delimitată nici în spațiu, de curtea școlii, ea se întâmplă oriunde și oricând. Copiii care văd că și părinții lor sunt implicați în procese de învățare, chiar și dacă nu sunt legate neapărat de activitatea lor curentă, acceptă învățarea ca pe o realitate a vieții, nu ca pe o corvoadă a tinereții. Tuturor ne place să învățam, atâta timp cât subiectul ne interesează cu adevărat.”

Cum am mai spus, la Colina Learning Center profesorii poartă numele de „learning designers”. Potrivit sistemului Expeditionary Learning, scopul primordial al profesorului este acela ca ELEVUL SĂ ÎNVEȚE. Ori, în cele mai multe cazuri, în sistemele tradiționale de educație din România, și nu numai, scopul profesorului este SĂ PREDEA.

Noi vrem să evităm situația în care profesorul a predat, dar elevul nu a învățat.”

Scopul unui learning designer este să ajute copilul să învețe. Așa cum îi este lui cel mai ușor, unii vizual, alții auditiv, alții kinetic, etc. Scopul final este declanșarea procesului de „deep learning”, adică înțelegerea subiectului, prin multe exemple din lumea reală. Nu este suficient să știi teorema lui Pitagora, trebuie să îți vină natural să o aplici în practică, atunci când este cazul.

La Colina Learning Center avem un raport foarte bun de educatori comparativ cu numărul de studenți. La grădiniță, la maxim 7 copii există un educator, iar la ciclul primar de școală este un profesor la cel mult 15 elevi. La toamnă vom prelua doar încă 13 elevi noi”, spune Andreia Mitrea, CEO Colina Learning Center. 

Exemplele din lumea reală, necesare pentru înțelegerea cu adevărat a subiectului, trebuie transpuse și ele în spațiu. În spațiul școlii, care este gândit în așa fel încât să îi facă pe copii să iubească să învețe.

La Colina Learning Center, arhitectura și designul fac spațiile să fie mult mai primitoare decât cele pe care ni le amintim noi din anii de școală. Designul interior păstrează toate funcționalitățile necesare, dar dă o notă caldă, de „acasă”. Credem că „beauty is our first teacher”, învățăm mai bine și trăim mai bine în spații frumoase, calde, armonioase”, susține Andreia Mitrea. 

Pentru că abordarea învățării este mult mai personalizată, și spațiile trebuie să răspundă acestei dinamici. Colina Learning Center a fost nominalizat la Bienala de Design și Arhitectura pentru designul interior. Școlile mileniului trei au spații care se distanțează de băncile în care stau elevii cuminți în vreme ce profesorul predă din fața clasei. Sunt spații distincte, fiecare cu alt scop: potrivite lucrului în echipa, studiului individual, discuțiilor deschise.

Colina Learning Center este, probabil, școala cu cel mai mare și cel mai sigur teren de joacă din Cluj. Pe lângă spațiile din imediata vecinătate a școlii, copiii au la dispoziție hectare întregi, pe care le explorează organizat, în fiecare săptămână.

Inclusiv ferma organică Colina Farms, unde sunt cultivate legumele și fructele folosite pentru gatirea meselor de zi cu zi de la școală. Pentru masa de prânz sunt două opțiuni de meniu, vegetarian și obișnuit.

Colina Learning Center este la 20 de kilometri de la ieșirea din Cluj Napoca, în Băbuțiu, comuna Vultureni. Transportul copiilor se face cu un microbuz pentru copii, dotat cu scaune speciale pentru copii, care pleacă din parcarea Auchan Iris, la ora 8.30.

Înscrierile pentru anul școlar 2022 – 2023 au început. Pentru grădiniță și primele clase de ciclu primar, adică pentru copiii cu vârste de la 2 la 9 ani.Toate informațiile despre înscrieri și despre școală se găsesc pe , inclusiv despre taxele de școlarizare.

De asemenea, în data de 9 aprilie la Colina Learning Center este organizată ziua porților deschise, la care locurile s-au rezervat în totalitate, astfel că se va mai organiza un eveniment ”Open Day”, în data de 14 mai, pentru cei care vor să viziteze gradinița și școala.

Ultimele articole

Alte articole