fbpx
joi, octombrie 10, 2024

Les Films de Cannes aduce la Cluj-Napoca zece filme premiate si doi regizori invitati, in dialog cu spectatorii

Share

Les Films de Cannes revine la Clu-Napoca pentru al treilea an consecutiv, între 25 și 28 octombrie, cu invitați speciali și zece proiecții, la Cinema City Iulius Mall și la Cinema Victoria.

Festivalul se deschide joi, 25 octombrie, cu filmul Lemonade, de Ioana Uricaru, prezentat în secțiunea Avanpremierele toamnei. Proiecția va avea loc la Cinema City Iulius Mall, de la ora 19:30, în prezența regizoarei Ioana Uricaru, care va discuta cu publicul după film, intr-un dialog moderat de criticul de film Doru Pop.

 

Lemonade a debutat in februarie la Berlinală, după care a fost selecționat în peste 25 de festivaluri, achiziționat spre distribuție în 12 țări și a primit șase premii în festivaluri internaționale, printre care premiul pentru regie la Sarajevo Film Festival.

Proiecțiile din Festival continua la Cinema Victoria, între 26 și 28 octombrie,cu filme laureate in acest an la cel mai prestigios festival din lume – Festivalul de la Cannes.

Vineri, 26 octombrie, de la ora 16:00, va fi proiectat câștigătorul Camera d’Or, filmul belgian Girl, de Lukas Dhont, care, pe lângă premiul pentru cel mai bun debut de la Cannes 2018, a mai câștigat alte două premii importante. Critica de specialitate l-a considerat cel mai bun film din secțiunea Un Certain Regard și i-a acordat premiul FIPRESCI, iar juriul secțiunii i-a acordat actorului din rolul principal premiul pentru interpretare.
Tot vineri, spectatorii clujeni au ocazia să-l întâlnească pe cineastul mexican Carlos Reygadas, oaspetele de onoare al ediției 2018 a Les Films de Cannes.

Proiecția celui mai recent film al său, Our Time / Nuestro Tiempo, (in competitie la Venetia, in septembrie), va începe la ora 18:30. Regizorul va face o scurtă introducere, apoi va fi prezent la final pentru o discuție cu publicul, moderata de criticul de film Doru Pop. La proiecție va participa și Natalia López, soția regizorului, monteuza filmelor sale precedente, care în acest film interpretează cu forță și grație rolul principal.

Sâmbătă, de la ora 15:00, va avea loc proiecția filmului Sicilian Ghost Story de Antonio Piazza și Fabio Grassadonia. Filmul a marcat întoarcerea celor doi coregizori în Semaine de la Critique – unde pentru filmul lor de debut câștigaseră marele premiu – și spune o poveste dramatică, inspirată de un fapt real din regiunea natală a celor doi.
De la ora 17:30 vor fi proiectate în succesiune, fără pauză, două filme.

În deschidere este scurtmetrajul Georgianei Moldoveanu, Albastru și roșu în proporții egale, care a avut premiera anul acesta la Cannes în secțiunea Cinefondation. Va fi urmat de Border, filmul danezului Ali Abassi care a câștigat premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Un Certain Reagrad la Cannes 2018, cu acest cel de al doilea film din cariera. Primul film al lui Abassi, Shelley, care l-a adus în atenția lumii cinematografice pe regizorul de origine iraniană, a avut premiera la Berlinala si a marcat colaborarea regizorului cu Cosmina Stratan, actrița pe care autorul danez o remarcase după premiul de interpretare primit la Cannes pentru rolul din După dealuri, filmul lui Cristian Mungiu (premiu pentru scenariu la Cannes 2013)

Seara de sâmbătă se va încheia cu Burning al autorului coreean Lee Chang-Dong, filmul considerat de critica internațională drept cel mai bun din competiția oficială de la Cannes și premiat ca atare cu premiul FIPRESCI. Filmul adapteaza cinematografic o nuvela a scriitorului japonez Haruki Murakami, tradus in limba romana si multiplu nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatura. Proiecția va avea loc de la ora 20:00.

Duminică, spectatorii clujeni vor avea ocazia să (re)vadă două filme proiectate în cadrul omagiului pe care Les Films de Cannes îl organizează anul acesta pentru regizorul Lucian Pintilie. După amiaza unui torționar, filmul inspirat autorului de cartea Doinei Jela, și mediu metrajul de final de carieră al lui Pintilie, Tertium Non Datur, tot de inspirație literară, după o nuvelă de Vasile Voiculescu. Mediu metrajul prezentat in premiera la Berlinala a marcat simpatia lui Pintilie pentru autori din noul val românesc într-un mod particular. Cineastul a dorit ca Tertium non datur să fie prezentat în proiecțiile publice alături de Visul lui Liviu, mediu metrajul lui Cornel Porumboiu, la randul lui regizor laureat la Cannes.

De la 17:30 va fi proiectat Dogman, filmul dublului câștigător de Grand Prix la Cannes, Matteo Garrone, autorul iconicului Gomorrah. Dogman rămâne în zona mafiei siciliene și spune povestea unui simpatic frizer de câini, prins între forțe mai mari decât el. Filmul a fost laureat la Cannes prin actorul Marcello Fonte, care a primit premiul pentru interpretare.

Les Films de Cannes à Cluj-Napoca se încheie cu Shoplifters, film care i-a adus regizorului japonez Kore-eda Hirokazu primul Palme d’Or din carieră, la cea de-a șaptea selecție a acestuia în competitie de la Cannes. După Premiul Juriului primit în anul 2013 pentru Like Father, Like Son, Kore-eda a primit anul acesta recunoașterea supremă pentru un film cald și emoționant despre o familie de hoți mărunți care găsesc o fetiță abandonată și decid să o crească ca și cum ar fi copilul lor.

Filmele sunt proiectate în versiune originală si subtitrate în limba română.
Shoplifters este distribuit în România de Independența Film.

Prețul unui bilet la Cinema Victoria este de 13 lei. Biletele pot fi achiziționate de la casieria cinematografului (intre 12:30 și 24:00) si online de pe http://www.cinemavictoria.ro . Abonamentele cu 5 intrari costa 50 de lei si sunt disponibile exclusiv la cinematograf

Prețul unui bilet la proiectia Lemonade de la Cinema City Iuliu Mall este de 20 lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere.

Programul complet al proiecțiilor poate fi consultat pe www.filmedefestival.ro.

Ultimele articole

Alte articole