2039 este încă mult prea departe, dar putem face un exercițiu de imaginație prin care să ne ducem cu gândul direct în viitor. Cum ar putea arăta viitorul în comunitatea în care trăim? Cum ar fi dacă am circula pe drumuri mai sigure într-un oraș mai verde care respiră?
Orașul viitorului nu se prefigurează deloc rău, ci mai degrabă se transformă în bine în următoarele decenii. Cum? Într-un oraș cu oaze pline de verdeață, sustenabil, sigur, în care locuitorii trăiesc sănătos, în armonie cu natura, cu acces eficient la servicii și tehnologie.
Știm că de dorințele noastre de astăzi depinde calitatea viitorului în care vom trăi. Dacă le împărtășim mai des, mai clar, ne inspiră să scriem împreună povestea pe care o vor spune generațiile următoare. De aceea, redacția I Love Cluj și-a imaginat nouă scenarii pentru Clujul anului 2039.
- Cartiere Autonome: Noile cartiere sunt concepute astfel încât să satisfacă toate nevoile zilnice ale locuitorilor. Acestea sunt accesibile ușor, fiind poziționate la o distanță de aproximativ 10 minute de mers pe jos între ele.
- Mai mult verde pornind de la arhetipul rural: biodiversitatea, conviețuirea și relaxarea activă definesc un pact durabil între oameni și natură.
- Toate mașinile vor fi electrice și se pot încărca uşor pe timpul zilei din parcări cu panouri fotovoltaice, dar şi tehnologii care vor conecta toate aceste soluţii între ele pentru a face viaţa oamenilor mai uşoară şi mai sustenabilă.
- Autovehiculele şi clădirile sunt conectate, comunicând între ele prin date şi senzori, folosind inteligenţa artificială.
- Clădirile verzi vor fi acoperite de sisteme fotovoltaice care vor contribui în mod direct la scăderea emisiilor de carbon, atât prin eficienţă energetică, cât şi prin design minimalist şi integrarea materialelor de construcţie eco.
- Neutralitate climatică, economie circulară și biodiversitate pentru un mediu mai curat și mai sănătos, care să ofere oportunități sociale și economice mai bune pentru locuitori.
- Deșeurile devin o resursă pentru a produce energie sau material alternativ. Apele uzate sunt tratate, de asemenea cu scopul de a fi folosite pentru irigare sau consum uman.
- Energia va fi 100% regenerabilă, iar orașul va fi alimentat de o combinație de energie solară, energie geotermică și tehnologie cu celule de combustibil cu hidrogen.
- Grădinile Urbane vor scurta lanțul de distribuție și vor asigura produse proaspete pentru întreaga comunitate, folosind terenurile abandonate pe post de ferme.
Un viitor mai bun pentru comunitate pornește cu o întrebare: #whaTIFF?
Pentru Mercedes, anul 2039 este finalul unui drum ambițios spre neutralizarea amprentei de carbon în întreg lanțul valoric. Acest obiectiv concentrează misiunea companiei de a dezvolta și extinde accesul la mobilitate fără emisii, care consumă mai puține resurse și crește calitatea vieții oamenilor din comunitățile viitorului.
Cum ar fi dacă am accelera împreună pe drumul spre un astfel de viitor mai bun? Ce-ar fi dacă dorința ta de azi ar contura un „mâine” mai responsabil? Aceasta au fost întrebările #whaTIFF pe care Mercedes-Benz le-a adresat Cinefilii și publicul larg au primit această întrebare în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania de anul acesta este, în același timp, o întrebare și un îndemn:
O parte dintre răspunsurile primite de-a lungul timpului au fost reunite într-un trailer al viitorului sustenabil care poate fi urmărit mai jos / pe pagina de Instagram Mercedes-Benz România.
Surprize magice pentru cei mici, la TIFF 2022, în Parcul Poligon din Florești
Și pe cei mici îi așteaptă o serie de evenimente pe care Mercedes-Benz le pregătește în Parcul Poligon, din Florești. Printre surprizele de care se vor bucura copiii prezenți la TIFF, se numără un spectacol de magie, care va avea loc duminică, în 26 iunie, de la ora 12:00. Astfel, cei mici au șansa să învețe de ce este importantă sustenabilitatea, cum pot contribui și ei la un viitor durabil, cum pot proteja resursele naturale pe care le avem (reciclare selectivă, utilizarea cu măsură a resurselor, ocrotirea mediului înconjurător, a animalelor, a plantelor). Programul zilei continuă cu un Atelier de Creație, de la ora 12:30, prin care informațiile aflate la spectacolul de magie îi vor ajuta pe copii să învețe ce alte întrebuințări pot oferi unor obiecte, precum sticla sau cartonul utilizate.