fbpx
sâmbătă, iulie 13, 2024

O incursiune în universul vinurilor: Interviu cu Adrian Bălțat, managerul Samsara

Share

1. Care a fost inspirația din spatele dezvoltării acestui nou meniu de vinuri la Samsara?

Inspirația din spatele dezvoltării unui nou meniu de vinuri poate varia în funcție de conceptul și valorile unui restaurant. Noi ne-am dorit să aducem în prim-plan crame consacrate din România și din lumea întreagă având în vedere și trendurile de consum ale iubitorilor de vin.

2. Ce criterii și standarde ai urmat în selecția vinurilor pentru acest meniu?

În selecția vinurilor pentru acest meniu, am avut în vedere mai multe criterii și standarde. În primul rând, am dorit să rămânem fideli conceptului nostru de restaurant, având în vedere că suntem specializați în preparate vegane și vegetariene. Așadar, lista de vinuri a fost adaptată pentru a se potrivi perfect cu specificul nostru gastronomic.

În al doilea rând ne-am orientat către standardele impuse de prestigioasa publicație Wine Spectator, fiind cea mai influentă autoritate din domeniul vinurilor la nivel mondial în prezent, publicație care premiază restaurantele care au o listă de vinuri excepțională. Sperăm să obținem anul acesta un premiu de la Wine Spectator și anume Best Award of Excellence, astfel am deveni unul dintre cele 10 restaurante din România care dețin această distincție, oarecum încoronarea oricărui somelier pasionat, ca și o analogie, pentru un somelier acest premiu ar fi la fel ca și o stea Michelin pentru un bucătar. Este un premiu pe care l-am mai obținut și în trecut lucrând pentru un alt restaurant din Cluj.

3. Care sunt principalele caracteristici ale vinurilor incluse în noul meniu?

As putea spune că cea mai importantă caracteristică este diversitatea, am optat pentru soiuri nobile internaționale precum ar fi Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon sau Pinot Noir dar și pentru soiuri autohtone apreciate precum ar fi: Feteasca Neagră, Crâmpoșia, Negru de Drăgășani, Zghihara, Tămâioasa Românească.

4. Cum ai abordat potrivirea vinurilor cu felurile de mâncare din meniul restaurantului?

Având în vedere conceptul nostru gastronomic am căutat un echilibru între selecțiile noastre de vinuri însă pentru a complementa preparatele noastre culinare am optat pentru o pondere mai mare de vinuri albe, roze și spumante în comparație cu vinurile roșii.

5. Există un vin din noul meniu care a fost o descoperire specială sau care are o poveste interesantă în spate?

Toate vinurile din noul meniu au fost selecționate cu grijă și atent degustate de către mine și de către echipă. Cu toate acestea, dacă ar fi să evidențiez în mod special un vin anume, aș menționa Cuvée Charlotte de la Crama Serve. L-am descoperit în 2004 și este primul vin premium din România pe care am avut ocazia să-l degust, fiind și astăzi un reper pentru vinurile roșii premium din țară.

6. Ce diferențiază acest meniu de vinuri față de cele anterioare?

Acest nou meniu de vinuri reprezintă un salt calitativ semnificativ față de ce aveam în trecut pe partea de vinuri. Am dublat numărul de selecții de vinuri din meniu, astfel am trecut de la 50 de etichete la 103 etichete, oferind astfel o gamă mult mai amplă și mai variată pentru clienții noștri.

7. Cum ai colaborat cu producătorii de vinuri sau experții în degustare pentru a selecta vinurile din acest meniu?

Toate cramele regăsite în lista noastră de vinuri au fost foarte receptive să colaboreze cu noi și ne-au sprijinit oferindu-ne mostre pentru degustare. În prezent, organizăm săptămânal sesiuni de sampling cu cramele incluse în meniu unde clienții au posibilitatea să deguste vinurile noi din meniul nostru fără contra cost. Vă așteptăm cu drag la evenimentele noastre de joi, unde puteți descoperi și savura aceste vinuri!

8. Care sunt așteptările în ceea ce privește reacția clienților la acest nou meniu de vinuri?

Ne dorim să ne educăm noi ca și echipă și să educăm clienții totodată prin cunoștințele noastre, pentru a ne bucura de vin în orice moment al zilei și în orice anotimp. Așteptăm ca acest nou meniu de vinuri să fie bine primit și apreciat de către oaspeții noștri, deoarece vinul este o băutură nobilă care va rămâne mereu la modă.

9. Cum ai gestionat echilibrul între vinurile locale și cele internaționale în cadrul meniului?

Am gestionat echilibrul între vinurile locale și cele internaționale asigurând o proporție oarecum egală între ele. Totuși, am pus un accent deosebit pe vinurile din România, deoarece acestea au crescut semnificativ în calitate în ultimii ani.

10. Care sunt tendințele actuale în ceea ce privește preferințele clienților în ceea ce privește originea vinurilor?

Tendințele actuale arată că, în ceea ce privește vinurile albe, clienții preferă în special vinurile aromate, fresh, ușor băubile. Pentru vinurile rosé aș spune că etalonul rămâne Rosé-ul de Provence. În cazul vinurilor roșii, o mare parte din clientelă preferă cupajele elegante de Bordeaux și vinurile gemoase din sudul Italiei. În ceea ce privește vinurile spumante, Prosecco a câștigat mult teren în detrimentul șampaniei în ultimii ani, dar și consumul de spumante premium românești este în creștere în ultimii ani.

11. Cum implicați personalul în educația clienților despre vinuri și alegerea celor mai potrivite sortimente?

În fiecare săptămână, degustăm împreună vinuri din meniul nou. Colegii noștri sunt instruiți cu atenție pentru a putea oferi cele mai bune recomandări clienților, asigurându-se că fiecare oaspete găsește vinul potrivit.

Vă așteptăm cu drag la Samsara să descoperiți și să savurați aceste vinuri excepționale alături de preparatele noastre delicioase. Pentru a rămâne la curent cu toate noutățile restaurantului și evenimentele noastre săptămânale, vă invităm să ne urmăriți pe rețelele de socializare – InstagramFacebookTikTok.

Ultimele articole

Alte articole