fbpx
marți, iunie 25, 2024

Pasiuni clujene

Share

Vinul e un pretext pentru a cunoaște oameni, locuri și pentru a observa pulsul orașului. Sunt pasionat de vinuri, călătorii și fotografii, de câțiva ani scriu și povestesc despre vin și despre Cluj. Degustări, prezentări, ori simple întâlniri în jurul unei sticle, aceste interacțiuni creează acea țesătură invizibilă, pe care noi o numim viața și spritul orașului.

Pasiuni clujene

Lumea mă știe drept pasionat de vinuri. Daca vreți să dați de mine, e suficient să intrați pe unul din zecile de forumuri și grupuri de discuții despre vin. Șansele sunt că veți găsi acolo cel puțin un articol de-al meu, ceva comentarii si schimburi de opinii, ori mai ales vreo fotografie cu pahare, sticle, degustări și alte asemenea.

Vinul a avut un parcurs firesc pentru mine vreme de câțiva ani: din sticla în pahar, în mod repetat. Ca și mulți alții, credeamm, gustam, și nu cercetam. Viața era simplă. Apoi pe nesimțite vinul a început să umple frigiderul, și-a facut loc în bibliotecă, în carnetul de notițe și în aparatul foto. De vreo doi ani apare de câteva ori pe săptămână în paginile blogului.

Dincolo de curiozitatea mea furibundă și incontrolabilă de a citi despre orice, vinul a reușit să-mi unească pasiunile pentru fotografie, gătit, istorie și călătorii, pasiuni care nu “comunicau” intre ele în nici un fel, și își disputau timpul și preocuparea mea. Vinul a  devenind astfel un pretext pentru a citi mai multe, pentru a cunoaște oameni și locuri, și pentru a le imortaliza în imagini.

Pasiunea mea mai are și un alt element catalistic, pe lângă vin: Clujul. Vinul are o viață foarte activă în Cluj (degustări, prezentări, evenimente, și o gramadă de oameni inimoși și pasionați), pe care am încercat să le surprind. Mai mult, chiar dacă Clujul nu e un mare centru viticol, la câteva ore de mers se găsesc vii cu tradiție și unele din cele mai interesante crame din România.

Conteaza foarte mult perspectiva din care privim lucrurile. De multe ori se lansează un produs, se întâmplă ceva în domeniul vinului, apar știri și noi tendințe, dar sunt imbricate prea criptic intr-un limbaj rigid de specialitate, ori nu rezonează cu modul nostru de a percepe vinul în viața de zi cu zi. De aceea cred că e importanta perspectiva detașată a consumatorului pasionat. Pasionat de vin și de Cluj.

Ultimele articole

Alte articole