fbpx
miercuri, septembrie 11, 2024

Peste 70 de universități vin la RIUF pentru „a vâna” studenții clujeni

Share

Dacă ești în căutarea unei universități la care să îți continui în orice fel studiile, ziua de 20 martie s-ar putea dovedi a fi salvarea ta, căci atunci are loc târgul internațional de universități RIUF, găzduit timp de o zi la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Peste 70 de universități din țară și din străinătate își vor trimite reprezentanții la acest eveniment în încercarea de a capta atenția potențialilor studenți. Pentru acești, oferta este variată: de la universități de renume mondial precum University of Essex sau Universitatea din Gronigen până la cele mai bune instituții de învățământ superior din România, toate vor sta la dispoziția tinerilor pentru care continuarea studiilor reprezintă o prioritate.

Într-un interviu acordat site-ul I Love Cluj, PR-ul RIUF, Delia Mihuț, a vorbit despre oferta acestui eveniment de tradiție, despre așteptările cu care vine în general ambele tabere (universități și studenți) la RIUF, dar și despre cei îi face pe studenții români să fie atât de „apetisanți” pentru universitățile de afară.

Care sunt coordonatele acestei ediții a RIUF Cluj-Napoca și la ce ar trebui să se aștepte vizitatorii?

În această primăvară, RIUF va fi prezent în 4 orașe (București, Cluj-Napoca, Iași și Brasov) cu cea mai mare diversitate de universități și țări reprezentate la un eveniment educațional din România. În Cluj-Napoca, cei care caută detalii despre programe de licență, masterat sau doctorat vor putea interacționa cu peste 70 de expozanți din 9 țări. Vorbim de UK, Belgia, Olanda, Danemarca, Germania, România sau Elveția. Elevii de liceu, studenții, părinții și profesorii care vor participa la eveniment au ocazia să afle informații despre peste 6 000 de programe de studiu din peste 15 domenii de activitate, de la business, medicină, economie și drept, până la arte, marketing și publicitate. Vor putea interacționa cu universități de top din lume precum Radboud University, University of Groningen sau University of Essex.

Și dacă tot vorbim despre cifre, vorbim și despre a doua ediție a conferinței RIUF YouForum, prin care punem față în față elevii și studenții cu specialiști din diferite domenii de activitate, tocmai pentru a se inspira din experiențele lor și pentru a afla ce carieră sau program de studiu li se potrivește. Pe lângă 11 prezentări ale universităților din țară și din afară, RIUF YouForum înseamnă și 3 sesiuni de discuții și 3 ateliere practice cu oamenii din spatele celor mai importante branduri din România, așa cum e Transylvania College, Electric Castle, Salad Box sau DJ Shiver.

Ce avantaje are un tânăr care participă la RIUF în comparație cu un altul care alege „de capul lui” o universitate?

Cel mai important e că interacționează direct cu reprezentanții universităților și află mult mai ușor toate informațiile de care are nevoie pentru a urma un program de studiu mai departe.  Pe lângă asta, există consilieri educaționali și vocaționali care îl pot ajuta să își dea seama ce domeniu de activitate i se potrivește. Practic, un tânăr se află într-o mare de informații din care trebuie să extragă ce i se potrivește și ce îl interesează. Există o gamă foarte largă de informații pe care le poate accesa doar participând la târg și interacționând direct cu profesori, expozanți, studenți, absolvenți sau specialiști din domeniu. De exemplu, taxele de școlarizare pot reprezenta un obstacol în calea unui tănăr care vrea să studieze în străinătate. Însă, e bine de știut că există surse de finanțare care pot acoperi integral sau parțial cheltuielile și taxele de școlarizare pentru licenţă şi masterat, așa cum e cazul împrumuturilor guvernamentale din Olanda sau Marea Britanie, unde tinerii pot rambursa banii doar în momentul în care sunt angajați și câștigă un anumit venit anual. Mai mult decât atât, tinerii pot accesa credite educaționale prin intermediul FINS. Cei care doresc să urmeze un program de masterat în străinătate pot primi finanțare de până la 18.000 de euro, care să acopere taxe de școlarizare și cheltuieli lunare, rambursarea banilor începând doar după ce tinerii găsesc un job stabil. Sunt doar câteva exemple de informații valoroase pe care tinerii le pot afla dacă vin câteva ore la RIUF. E o sursă valoroasă și accesibilă, iar avantajele sunt nenumărate.

Există surse de finanțare care pot acoperi integral sau parțial cheltuielile și taxele de școlarizare pentru licenţă şi masterat, așa cum e cazul împrumuturilor guvernamentale din Olanda sau Marea Britanie, unde tinerii pot rambursa banii doar în momentul în care sunt angajați și câștigă un anumit venit anual

Ce cauta tinerii în materie de universități? Ce îi atrage?

De departe, în topul preferințelor se află Marea Britanie și Olanda. Tinerii sunt atrași în general de mediul academic internațional, de latura practică a cursurilor, dar și de oportunitățile de dezvoltare pe care le pot accesa. De exemplu, University of Essex din UK este o alegere foarte populară în rândul românilor, atât de populară încât în Essex s-a format Romanian Society, un ONG care organizează diferite activități și evenimente, tocmai ca să-i integreze mai ușor pe noii români veniți. Cei mai mulți dintre ei sunt foarte mulțumiți de lucrurile pe care le învață și asta pentru că procesul de învățare nu presupune redarea noțiunilor pe care profesorii le predau, ci punerea lor în aplicare și încurajarea gândirii creative și critice. Unele universități au parteneriate cu companii foarte mari și puternice, de genul Apple, Oracle sau Microsoft. Așa se întâmplă, de exemplu, la University of West London, iar acesta este un alt factor atractiv pentru a studia la o universitate, mai ales când știi că imediat după terminarea studiilor poți intra pe piața muncii. University of Birmingham este clasată pe locul 1 în UK pentru rata de angajabilitate după absolvire. Și în ciuda faptului că în Franța sau în Germania taxele sunt mici și în Danemarca studiile sunt gratuite, tinerii români optează totuși pentru UK sau Olanda, iar se întâmplă pentru că mare parte dintre universitățile britanice sau olandeze se află în top 100 instituții de învățământ superior din lume. În materie de domeniul ales, cei mai mulți tineri optează pentru Business, management sau economie, urmând imediat științele sociale, IT sau Computer Science.

Unele universități au parteneriate cu companii foarte mari și puternice, de genul Apple, Oracle sau Microsoft. Așa se întâmplă, de exemplu, la University of West London, iar acesta este un alt factor atractiv pentru a studia la o universitate, mai ales când știi că imediat după terminarea studiilor poți intra pe piața muncii

Pentru universitățile românești, lupta cu instituțiile de învățământ din străinătate pare o luptă inegală. Ce atuuri au universitățile românești în acest context?

N-aș numi-o luptă și în niciun caz nu aș numi-o inegală. La RIUF nu participă exclusiv universități din străinătate, ci și universități românești. Din statisticile noastre, 50% dintre tinerii care participă la RIUF sunt interesați atât de un program de studiu în țară, cât și de unul în străinătate. De exemplu, Universitatea Babeș-Bolyai este o alegere destul de frecventă în rândul tinerilor care vin la RIUF Cluj-Napoca, aceasta fiind clasată drept cea mai bună universitate din România, alături de Universitatea din București. În plus, vizitatorii evenimentului nostru au ocazia să vadă și care sunt alternativele mediului public de învățământ, așa cum e cazul EA-The Entrepreneurship Academy, singura facultate de antreprenoriat din România, unde studenții creează și operează afaceri reale sub îndrumarea unor specialiști din domeniu. Universitatea Alternativă, din nou, pune accentul mai mult pe practică decât pe teorie și urmărește să-i pregătească pe tineri pentru mediul în care vor activa după ce vor termina studiile. Alegerea le aparține, însă, e foarte important să consulte ofertele educaționale atât din România, cât și din străinătate, înainte să ia o decizie.

Într-o astfel de chestiune, așteptări sunt de ambele părți. Știind ce așteaptă tinerii de la viitoarele universități, spune-mi te rog ce caută universitățile, cu precădere cele din străinătate? Ce atuuri au tineri români?

Tinerii români sunt foarte apreciați în străinătate și sunt considerați printre cei mai buni studenți, iar asta o spun majoritatea expozanților care vin la RIUF. Conventry University, de exemplu, a creat burse special pentru studenții români. La fel și University of Greenwich, care, oferă burse de până la 3.000 de lire pentru rezultate peste 9 la BAC. Majoritatea universităților din afară sunt foarte impresionate de backgroundul academic pe care îl au tinerii români și de skill-urile sociale foarte bine dezvoltate. Cunoașterea limbii engleze la un nivel destul de avansat este un alt atuu, la fel ca și motivația pe care o au în legătură cu urmarea unui program de studiu internațional.  Iar acestea sunt aspecte importante urmărite în recrutarea viitorilor studenți.

Tinerii români sunt foarte apreciați în străinătate și sunt considerați printre cei mai buni studenți, iar asta o spun majoritatea expozanților care vin la RIUF. Conventry University, de exemplu, a creat burse special pentru studenții români.

După 22 de ediții, cum percepeți evoluția educației românești și mai ales a raportului student-universitate?

Cred că foarte mulți tineri au devenit mai interesați de opțiunile pe care le au în ceea ce privește urmarea unei facultăți. În fiecare an, peste 23 000 de elevi și studenți își aleg facultatea în urma conversațiilor cu reprezentanții oficiali sau cu absolvenții universităților prezente la RIUF.  Există, însă, o tendință din ce în ce mai mare de a studia în străinătate. În ultimii doi ani, numărul celor care aleg programe de studiu din afară a crescut cu 6 procente (conform UNESCO Higher Education Statistics). Peste 35 000 de români sunt studenți internaționali, 90% dintre ei fiind înscriși la universități din Europa, fapt ce clasează România pe locul 5 în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cei mai mulți studenți care învață în străinătate. Cred că universitățile românești ar trebui să se orienteze mai mult spre inovație și practică, să încurajeze studenții să creeze mai mult, să gândească critic și constructiv. Pentru că, pe lângă multiculturalitatea de care se bucură instituțiile de învățământ din afară, latura practică a cursurilor reprezintă un aspect foarte important pentru un tânăr din generația Z, care este pragmatic și are nevoie constant să fie provocat – să fie creativ, să vină cu idei inovatoare și să iasă din zona sa de confort. Să nu uităm că facultatea trebuie să îl pregătească pe tânar pentru ceea ce urmează să se întâmple pe piața muncii.

Ultimele articole

Alte articole