fbpx
marți, iulie 16, 2024

Ragaz de design romanesc

Share

La Cluj respirăm prospeţime pentru că fară dar şi poate e mult popor tânăr – studenţime. Şi asta se traduce în arhitectură, prin spaţii de locuit, spaţii de studiu dar poate în cel mai viu segment al vieţii… cârciumile. Dintre cele enumerate de mai sus, ultimele par sa aibă o dinamică fantastică.

IMG_6368

Dacă e să putem vorbi despre trenduri sau să citim direcţii în amenajări …cu sigurantă aici e locul potrivit. Nici o altă funcţiune comercială nu-şi propune întratât să placă ambiental, să fie un bun de consum valabil, să găsescă calea la sufletele şi buzunarele studentului.

Oamenii încep să asimileze trucurile de branding şi caută  să construiescă o poveste, o idée cu substanţă, un lifestyle cu care consumatorul să rezoneze şi să năzuiască cu ardoare să-şi asocieze imaginea.

Prin urmare consumatorul clujean are parte de varietate şi din ce în ce mai multe opţiuni …devine deci mai selectiv. Ştacheta se ridică cu fiecare proiect, iar de la an la an apariţiile pe piaţa cresc în volum dar mai ales calitatativ. E un semn bun că la momentul 2013 nu mai are nimeni iniţiativa ca pe resurse finaciare proprii să gândească un local în care să redea conceptul doar din tablouri pe pereţi şi citate aleatorii.

Nicidecum nu vreau să acreditez idea cum că amenajarea asigură succesul business-ului, dar poate fi un ingredient decisiv. Un design monoton poate să te condamne la anonimitate precum şi un un spatiu deştept lucrat – te poate plasa în top. Dincolo de ambient, alte nenumărate elemente  trebuie să aibă coerenţă între ele: nume, concept, identitate vizuală, meniu, preţuri, amplasament, management, comunitate  etc.

Dacă o mare parte din cârciumi joacă la sigur şi ne provoacă să călătorim în timp sau pe tărâmuri străine…(vezi resturantele cu specific) puţini sunt cei care iau lucrurile de la zero şi au curaj să experimenteze,  să ducă deci lucrurile cu un pas  mai departe şi să genereze un loc autohton.

Dintre aceştia, un proiect cu calităţi de design românesc, ancorat în tot ce însemnă mesteșug contemporan şi reuşit ca întreg… Răgaz.

Abordarea autorilor, tinerii arhitecţi Bogdan, Tiberiu și Mihai  se citeşte frumos în rezultatul final ….entuziasmul e principalul material cu care s-a lucrat. Acea dorinţă de-a dezvolta lucrurile altfel, de bucuria experimentului.

E un loc inundat de creativitate şi care lasă la vedere hazul în care a fost construit. Nefiind amplasat în buricul târgului, asumăm că tratarea mai deosebită a venit în mod firesc… e limpede că doar un loc nostim te poate aduce pe aceasta stradă.

Dintre toate elementele, anume gândite pentru aceasta locaţie, se remarcă mobilierul de şezut, barul şi bibiloteca sugerată. Scaunele design semnat de baieţi nu-ţi lasă altă opţiune decât să te scufunzi in ele. Nu te provoaca  la dialog cu comesenii, ci la relaxare.

Barul e decor pur, o suprafaţă luminoasă pe care se proiectează mobilierul în timp ce bibiloteca încastarată în pereţi e un artificiu, o aluzie cum că e un moment prielnic pentru a citi o carte, urmărind idea de pauză, de linişte.

Nimic nu îți e  familiar la interior, pentru că nu te-ai mai întâlnit cu obiectele respective, e practic un alt univers

….unul nimerit daca vrei să iţi iei un răgaz.

IMG_6412
Foto: Pop Adrian
IMG_6226
Foto: Pop Adrian
IMG_6421
Foto: Pop Adrian
Foto: Tiberiu Bucur
Foto: Pop Adrian
IMG_6187
Foto: Pop Adrian
IMG_6185
Foto: Pop Adrian

Autorii proiectului sunt Mihai Zăgrean, Bogdan Goţia, Tiberiu Bucur.

 

Ultimele articole

Alte articole