Luni, 23 iunie, clujenii au avut ocazia de a lua parte la o prelegere susținută în cadrul Facultății de Științe Economice a Universității Babeș Bolyai, de profesorul dr. James A. Robinson, specialist în Economie și Științe Politice, care profesează la Universitatea Harvard din Statele Unite al Americii. Evenimentul a avut loc la inițiativa Romania One, fundație creată de Don Lothrop, o structură non-guvernamentală care își propune să facă cunoscută românilor importanță rolului pe care îl punem juca în societatea civilă a țării noastre.
James A. Robinson este profesor la Universitatea Harvard și profesor asociat la Institutul de Științe Sociale Cantitative și Centrul Weatherhead pentru Afaceri Internaționale. A studiat economie la London School of Economics, Universitatea Warwick și Universitatea Yale, iar cercetările sale s-au orientat spre identificarea discrepanțelor politice ale statelor lumii și influența directă a acestora în dezvoltarea economică a fiecăruia. De asemenea, prof. dr. James Robinson este co-autor al cărții „Why Nations Fail”, un bestseller care face parte din Top 10 „Cele mai bune cărți 2012” realizat de Washington Post, şi din „Best books 2012” realizat de The Economist and Financial Times.
Cunoscut în lumea întreagă datorită bestseller-ului “Why Nations Fail”, profesorul Robinson împreună cu co-autorul cărții, Daren Acemoglu, au studiat pe parcursul a 15 ani situația politică și economică a unor țări din America Latină, Africa, Europa și America, urmărind evoluția, involuția sau stagnarea pe planurile menționate anterior. Profesorul britanic a expus participanților prezenți la prelegere, o parte din rezultatele vastei sale cercetări care stau la baza bestseller-ului “Why Nations Fail”: instituțiile politice și cele economice din cadrul unui stat sunt în mare parte responsabile pentru dezvoltarea statului respectiv; cu alte cuvinte, aceste instituții pot sau nu să creeze oportunități pentru membri societății, aspect care influențează în mod direct evoluția sau involuția unei țării în cauză, din punct de vedere economic și politic.
Robinson a subliniat faptul că România se află într-un decalaj evolutiv în raport cu alte țări precum Anglia sau SUA, însă acest aspect nu se datorează diferențelor geografice, tradițiilor, culturii specifice fiecărei țări sau resurselor naturale existente pe teritoriul acestora; decalajul este însă rezultatul direct al istoriei fiecărei țări, istorie care a modelat instituțiile politice și economice din fiecare țară, fapt care a generat apariția unor instituții de tip incluziv sau din contră extractiv.
Concluziile sale în ceea ce privește România sunt că țara noatră a avut de-a face cu numeroase instituții exploatatoare, motiv pentru care progresul nostru economic și politic este foarte redus, raportat la cel al Angliei spre exemplu.
Prelegerea susținută de savantul britanic a fost prima dintr-o serie de evenimente de specialitate, care vor fi organizate pe parcursul anului de fundația Romania One.