fbpx
marți, iulie 16, 2024

Se dă startul celei de-a patra ediții a concursului ’’Clujul cu flori’’

Share

Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului lansează cea de-a patra ediție a concursului ’’Clujul cu flori’’, proiect ce se va derula în perioada 17 august – 30 septembrie 2020. Clujenii sunt invitați să își decoreze și anul acesta ferestrele, balcoanele și grădinile cu flori și să contribuie astfel la transformarea orașului într-un spațiu mult mai plăcut vederii. 

‘’Pandemia cauzată de virusul COVID-19 ne-a cam răsturnat viața tuturor și, din păcate, și proiectul nostru a avut de suferit. Ne pare deosebit de rău că a trebuit să întârziem atât de mult lansarea proiectului, dar nu prea am avut de ales. Sperăm însă ca totul să se termine cu bine, așa că chiar dacă de virus nu am scăpat, dăm drumul proiectului și încurajăm cetățenii urbei să ni se alăture în acest demers. Asta cu atât mai mult cu cât îngrijirea plantelor și florilor din balcoane și grădini este un moment de relaxare, care ne ajuta să trecem mai ușor peste stresul provocat de aceste luni dificile pentru toți’’, a declarat Szenkovics Dezső, președintele Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului.

Pentru a intra în concurs, doritorii vor trebuie fie să-și înscrie proiectele florale pe www.orasulfrumos.ro prin încărcarea pe site a maximum cinci fotografii cu amenajarea peisagistică respectivă, fie să trimită imaginile în mesaj privat pe paginile de Facebook (română, maghiară) a proiectului: www.facebook.com/clujulcuflori  / www.facebook.com/viragos.kolozsvar 

Ca urmare a propunerii venite din partea publicului, organizatorii au decis să deschidă din acest an concursul și pentru persoanele care explorează conceptul de grădinărit urban și cultivă în balcoane legume, fructe, plante aromatice sau medicinale. 

Astfel, începând cu această a patra ediție, premiile care se vor acorda vor recompensa:

  • cea mai frumoasă fațadă de casă / instituție publică / companie
  • cea mai frumoasă fereastră
  • cel mai frumos balcon 
  • cea mai frumoasă grădină / curte / spațiu verde din fața blocului
  • cea mai frumoasă grădină urbană de plante aromatice și legume sau fructe
  • cel mai frumos proiect floral din județul Cluj.

Va exista, de asemenea, un premiu special oferit de Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului. 

Desemnarea proiectelor câștigătoare se va face în luna octombrie. Criteriile de jurizare vor ține cont în special de amplasarea, cromatica şi formele în care au fost aranjate florile, diversitatea florilor folosite și maniera în care acestea se armonizează cu mediul în care au fost amplasate. Inițiativa ’’Clujul cu flori’’ aparține Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului, o asociație a cărei rădăcini se întind mult în trecutul Orașului Comoară (anii 1880-1890) și de numele căreia se leagă proiecte importante, precum gestionarea spațiului verde din jurul grupului statuar Matia Corvin din Piața Unirii, dezvoltarea Parcului Central sau amenajarea Cetățuii.

Înființată în 2017, Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului readuce la viață scopurile vechii organizații și își propune să contribuie la crearea unui spațiu vital sănătos, plăcut, de bun-gust și estetic cu ajutorul și cu participarea activă a cetățenilor urbei. Fondatorii Asociației doresc ca Clujul să fie nu numai un oraș modern în sensul de azi al cuvântului și plin de posibilități, ci și unul care corespunde standardelor occidentale în ceea ce privește esteticul și frumosul.

Ultimele articole

Alte articole