Cum ar fi să-ți începi ziua de lucru cu o plimbare de 25 de km pe bicicletă? După care, ajuns la birou, să răspunzi la e-mailuri, să bifezi niște task-uri iar apoi să faci o pauză de călărie? La prânz să discuți strategii de business în timp ce mănânci produse proaspete, de la ferma care se vede pe geam? Cum ar fi ca după prânz sa participi la un eveniment alături de cei mai efervescenți oameni de afaceri din Cluj, să te întorci la birou cu idei noi, iar la final de program să te relaxezi pe apă făcând wakeboarding în unul dintre cele mai dotate astfel de parcuri de sporturi extreme din țară, aflat chiar în fața biroului tău?
În vara anului viitor, o asemenea zi se va regăsi în agenda mai multor antreprenori din Cluj, pentru că în grajdurile fostei herghelii de la Jucu se configurează un country club unic în România, cu o componentă de incubator de afaceri.
Proiectul de șase milioane de euro este dezvoltat de aceeași echipă care a creat Cluj Business Campus (CBC) și completează filozofia work-life blending adusă pe piața din România prin proiectul CBC din Cluj Napoca.
Wildhills adaugă elementul naturii, iar filozofia de work-life-nature blending vine ca un răspuns la două nevoi pe care pandemia le-a accelerat: nevoia de a fi împreună și nevoia de a ne reconecta cu natura.
Ceea ce părea o nebunie în urmă cu doi ani, a devenit acum o necesitate: „Pandemia a accelerat viteza cu care oamenii caută natura. Companii dintre cele mai inovatoare și-au făcut birouri pe munte unde ajungi cu telecabina. Alții și-au construit campusul în pădure, pe malul lacului. E un trend. În plus, s-a demonstrat că work-life balance-ul devine o problemă tot mai mare, mai ales după anul ăsta în care nu am reușit să le separăm deloc. Așa că noi venim cu un concept care spune că nu trebuie să le separăm dacă le putem face să danseze împreună fără să se calce pe picioare, într-un cadru natural, care te încurajează să trăiești sănătos.”, spune Vlad Buzoianu, unul dintre autorii conceptului Wildhills.
Country Clubul se va întinde pe un teren de 190.000 de mp. Suprafața construită va fi, însă, de doar 8.000 de mp. „Este un proiect butic, cu extraordinar de mult spațiu verde și zone dedicate activităților în aer liber. Natura este in prim plan si asta va crea un mediu sănătos care încurajează creativitatea”, explică Vlad.
Printre facilitățile complexului se numără: birouri, restaurant, sală de conferințe, servicii de cazare, park de wakeboarding și parc de aventură, călărie, trasee de mountain bike, trasee de alergare și trail-walking, zona de concerte pe malul lacului, zone de joacă pentru copii, minigolf și o întreagă serie de evenimente dedicate reunirii antreprenorilor din ecosistemul de afaceri transilvănean.
UN PIC DE MAGIE
CEO al complexului CBC din Cluj, Vlad a fost preocupat încă înainte de pandemie de „future of work” – un subiect care acum e fierbinte la nivel internațional. Și a înțeles repede că „biroul” nu are cum să rămână la stadiul de concrete & cubicles. Așa că a pionierat la CBC conceptul de comunitate în New Urban – un mic orășel în care oamenii nu doar lucrează, ci și mănâncă, merg la sală, fac cumpărături, își duc copiii la grădiniță, locuiesc și se distrează împreună.
Însă dacă la Cluj investiția a pornit pe un teren degrevat de orice construcție, la Jucu este gândită în jurul unor clădiri cu valoare istorică – grajdurile austro-ungare ale fostei herghelii – unde dezvoltatorul își asumă să păstreze activitatea agricolă desfășurată în prezent acolo. Și nu propune niște spații simple de birouri, ci un incubator de afaceri unde să se nască viitorii unicorni ai României. La toate aceste ingrediente se adaugă „magia” – viziunea și capacitatea testată a echipei din spatele CBC de a gândi facilități și activități care aduc oamenii potriviți împreună.
INCUBATORUL
Incubatorul de la Wildhills, denumit Techville by CBC, are capacitatea de a găzdui 32 de start-up-uri din domeniul tehnologiei și este creat în parteneriat cu asociația With Us, în jurul acceleratorului Risky Business care are sediul la CBC. Membrii asociației vor mentora și chiar finanța startup-urile din incubatorul de la Jucu.
La pitch-urile organizate aici vor avea acces nu doar companiile din CBC, ci întreaga comunitate de business din Cluj care urmărește să investească în afaceri la început de drum. Incubatorul va deservi comunitatea de startup-uri din Transilvania și România, dar își propune să atragă și startup-uri din Europa în tabere de inovare.
Clienții incubatorului pot fi studenți cu valențe antreprenoriale care să crească de la idee la startup și care, mentorați, să fie transformați într-o companie; pot fi o echipă dintr-o companie mare care are o idee și este sprijinită de compania mamă să-și lanseze proiectul. Pot să fie freelanceri care vor să deschidă un business cu o componentă IT. Pot să fie artiști care prin intermediul tehnologiei să găsească noi piețe de desfacere și valențe comerciale pentru creația lor.
FACILITĂȚILE
Toate grajdurile vor fi păstrate, deși pentru investitori ar fi fost mai ieftin să le demoleze și să reconstruiască. Un grajd de armăsari va fi amenajat cu restaurant și spații de cazare, cu o extindere – o sală de conferințe cu o capacitate de 1000 de persoane; un alt grajd va fi transformat în sală de fitness; un fânar va fi reconvertit în spațiu de coworking, iar proiectului i se va adăuga o clădire nouă de birouri (parter+2), dar realizată într-un stil arhitectural care să se potrivească cu restul construcțiilor.
Toate clădirile vor fi vitrate pe suprafețe mari astfel încât, oriunde te afli în interior și orice faci, să poți admira spectacolul de afară: vaci, cai, măgari și oameni, împreună într-un cadru natural seren.
ACTIVITĂȚILE
La intrare va fi zona de manej, călărie, salt obstacole (vor fi 30 de cai, administrați de un club sportiv specializat). Pe teren a existat un luciu de apă pe care investitorii l-au amenajat și transformat într-un lac cu primul parc de wakeboarding din Cluj. Puntea de lângă lac poate fi folosită pentru evenimente, luat masa, concerte sau „să stea colegii să râdă de tine când te împrăștii pe apă la wakeboarding”. În etapa 1 de dezvoltare vor fi amenajate o pistă de mountainbike și una de alergat.
COMUNITATEA
După modelul de la CBC, country clubul de la Jucu promovează ideea de comunitate, fiind dedicat oamenilor cu valori similare: familie, stil de viață sănătos, pasiune pentru antreprenoriat și tehnologie, dragoste de natură, sete de învățare și perfecționare.
TRANSPORTUL
Cum se rezolvă, însă, problem distanței și a traficului îngreunat, la anumite ore, înspre Jucu? „Oricine a mers la Electric Castle știe că răspunsul cel mai bun este trenul. Gara este la mai puțin de 500 de m de incubator. Deci de pe Horea te dai jos, faci o plimbare și în 15 minute ești în fața biroului!”, spune Vlad. Desigur, există posibilitatea folosirii mașinii personale, dar și a bicicletei ca mijloc de transport.
AVANTAJUL COMPETITIV
Există două metode prin care Wildhills va convinge companiile să ia în considerare biroul de la Jucu:
În primul rând, experiențele create acolo vor justifica distanța până la un birou off site. În prezent petreci peste 30 de minute în trafic, când traversezi orașul, dar nicăieri în Cluj nu regăsești experiențele de la Wildhills. Practic, este un country club în care poți să lucrezi și\sau să petreci o zi deosebită alături de colegi sau familie, la mai puțin de 30 de minute de Cluj.
În al doilea rând, una dintre lecțiile bune ale pandemiei a fost „work from anywhere”, iar dezvoltatorii de la Wildhills înțeleg modelul hibrid de muncă spre care se îndreaptă companiile. Așa că au legat cele două locații pe care le-au dezvoltat: CBC și Wildhills ; iar companiile care închiriază un birou la oricare dintre locații pot opta pentru un pachet care le oferă acces la birouri „fully serviced” în ambele locații. Astfel conectează comunitatea de business care există deja în jurul CBC cu comunitatea care se formează la Wildhills în jurul incubatorului Techville.
După cum punctează Vlad: „Vrem să le dăm rezidenților posibilitatea de a lucra azi din Cluj – dacă au ceva de rezolvat în oraș, și mâine la Jucu – dacă își doresc liniște și magie. Sau până la prânz în Cluj și după masă în Jucu”.