fbpx
luni, iulie 15, 2024

Se schimba soarta Parcului Feroviarilor?

Share

Soarta Parcului Feroviarilor s-ar putea schimba! Arhitecți și urbaniști din toată lumea vor încerca să găsească soluțiile potrivite pentru acest spațiu în cadrul unei școli de vară care va avea loc la Cluj la începutul lunii iulie. Cursurile, ținute de experți reputați, sunt recomandate nu doar studenților, ci și celor care vor să fie city manageri!

 

O școală internațională de vară pe tema spațiilor urbane supuse factorilor de risc se desfășoară, în perioada 4-10 iulie, la Casino- Centrul de Cultură Urbană din Cluj-Napoca. Deschiderea oficială, precum și prima zi a școlii de vară vor avea loc în Amfiteatrul Facultății de Business (str. Horea nr. 7).  Deschiderea oficială va fi marcată cu o conferință de presă, luni, 4 iulie, ora 9.30.

Scena Urbană a atras atentia specialiştilor de peste mari si ţări! Ineditul proiect derulat la Cluj-Napoca, Scena Urbană atrage, în cadrul Universității de Vară Transilvania a Ordinului Arhitecților România Filiala Transilvania (OART), un grup internaţional de profesori, cercetători şi studenţi, din Italia, Cipru, Marea Britanie, Polonia, și chiar din Japonia!

Ei vor lua parte la ediţia a VIII-a a ”International School of Awareness and Responsibility of Environmental Risk- Resilient Places and Spaces-Design for Risk Reduction” (*în traducere: ”Școala Internațională de conștientizare și responsabilizare cu privire la factori de risc ai mediului înconjurător, cu tema Spații reziliente și design spațial”), organizată la Cluj-Napoca, la inițiativa reputatei profesor arhitect Paola Rizzi din Italia, în parteneriat cu OART și Primăria Cluj-Napoca.

 

 

Paola-Rizzi-.jpg

 

Faptul că inițiativa OART (Ordinul Arhitecților România Filiala Transilvania), prin grupul Scena Urbană a generat interesul specialiștilor din diverse domenii este o confirmare care ne bucură și ne motivează. Ne dorim să reușim, prin această Universitate de Vară, să dezbatem constructiv istoricul, oportunitățile, impactul și prezența unui spațiu cu șanse extraordinare pentru oraș: Parcul Feroviarilor și zonele adiacente- zona industrială și Parcul Oașului, cursul Nadăș”, a declarat arh. Daniela Maier, vicepreședintele Ordinului Arhitecților România- Filiala Transilvania și inițiator al proiectului Scena Urbană.

 

STUDII POTRIVITE PENTRU CITY MANAGERUL CLUJULUI

 

Este un eveniment dedicat studenților și absolvenților de la Arhitectură, Design, Planning Urban, Inginerie, Geografie, Geologie, Sociologie, Mediu, precum și celor de la Business și Știinte Politice. Este o oportunitate pentru ei să înțeleagă, să găsească soluții reale în timp ce lucreaza la un studiu de caz din Cluj-Napoca, să dezbată factorii de risc de mediu și design, și managementul lor prin proiect. Studenții vor fi ghidați de o echipă pluridisciplinară internațională de experți și tutori. 

De asemenea, Școala de Vară cuprinde o serie de mese rotunde si workshopuri, deschise oricui este interesat si preocupat de ceea ce inseamna decizii bune in designul urban si nu numai.

Este vorba, în primul rând, de supraviețuirea sistemului existent și îmbunătățirea lui, pentru a-l menține în funcțiune. În ultimii ani am observat că lucrăm mult mai mult să peticim, să reparăm după anumite evenimente- fie că e vorba de calamități naturale, sau de efecte ale intervenției umane- și am pierdut din vedere prevenția. A ști, a conștientiza (riscurile) înseamnă a alege, în mod conștient și informat cum, unde, de ce si pentru cine proiectăm, ceea ce ne permite să înțelegem diferența dintre factorii relevanți și cei irelevanți. Acest lucru stă, sau ar trebui să stea la baza oricărei decizii în procesul de design. Trebuie, de asemenea, să facem astfel încât soluția aleasă să fie înțeleasă corect, implementată și asumată de city manageri”, spune Paola Rizzi, profesor de arhitectură, analiză și proiectare urbană, intervenții de urgență în spațiul urban și arhitectură sustenabilă la ”Facoltà di Architettura di Alghero”.

 

Atelierele și prezentările se vor desfășura în limba engleză. Mai multe multe detalii, precum si inscrieri, se fac pe site-ul scenaurbana.ro.

Ultimele articole

Alte articole