E vară și soarele strălucește din plin, iar gândul la vacanță ne așterne, inevitabil, zâmbetul pe buze și ne face să ne dorim o piele tânără, catifelată și strălucitoare! Dar cine nu își dorește o piele sănătoasă, radiantă și bronzată uniform sub razele mângâietoare ale soarelui?
Artificial sau natural, bronzul a fost mereu la mare căutare. Însă soarele din zilele noastre nu ne este numai prieten, ci se poate transforma într-un adevărat inamic, care poate avea efecte dezastruoase asupra sănătății noastre, mai ales dacă nu ținem cont de câteva măsuri elementare de protecție. Cu toate acestea, indiferent de pigmentul pielii, suntem tot timpul în căutarea elixirului tinereții veșnice.
Pentru a veni în sprijinul iubitorilor de soare, IVATHERM, prima companie românească de dermatocosmetice, dă startul unei campanii, în Cluj-Napoca, prin care cumpărătorii vor beneficia de 15% reducere la produsele Ivatherm, în luna iulie.
Farmaciile din Cluj de unde pot fi achiziționate produsele Ivatherm cu reducere de 15% sunt Ducfarm (se pot comanda și online), Remedium Farm (se pot comanda și online), Aldreda (se pot comanda și online), Elmafarm (se pot comanda și online), Napofarm (se pot comanda și online), Alma -Vivo, Bebepharm, Farmacia Europa.
Lumina Albastră, inamicul tăcut al pielii
Știm că razele ultraviolate provoacă distrugeri masive în structura epidermei, provocând îmbătrânirea prematură, dar și mutații care pot declanșa cancerul de piele. Din fericire, astăzi există soluții, iar cremele cu factor de protecție solară (SPF) sunt cel mai sigur scut împotriva radiațiilor UV. Însă nu doar expunerea prelungită la soare ne poate face rău. Un alt dușman al sănătății pielii, atrag atenția specialiștii în dermatologie, îl reprezintă Lumina Albastră.
Dar ce este Lumina Albastră, cum afectează pielea și cum ne putem proteja de efectele ei nocive?
Corpul nostru este supus permanent interacțiunii cu undele electromagnetice, care se împart în funcție de lungimea de undă și frecvență. Lumina albastră face parte din spectrul vizibil și are o lungime de undă scurtă, dar energie înaltă. Lumina albastră are o lungime de undă între 380 – 500 nanometri, în spectrul vizibil, fiind denumită științific High Energy Visible Light, adică Lumină Vizibilă cu Energie Mare.
Principala sursă de lumină albastră este soarele. Suntem expuși în mod natural luminii albastre emise de soare, însă și în mod artificial, folosind dispozitive digitale moderne: televizor, computer, telefon, tabletă, precum și sursele de iluminat, becurile eficiente din punct de vedere energetic și LED-urile.
Oamenii de știință atrag atenția asupra efectelor nocive pe care le provoacă expunerea la surse de lumină albastră în timp. Unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte ale expunerii la lumina albastră este pătrunderea adânc în piele și provocarea unor schimbări la nivel celular.
Suntem obișnuiți cu avertismentele legate de îmbătrânirea prematură a pielii și dezvoltarea cancerului de piele, cauzate de expunerea prelungită la razele ultraviolete emise de soare. În ultimul deceniu însă, mai multe date științifice arată că lumina albastră are efecte îngrijorătoare și asupra calității somnului și poate cauza leziuni grave la nivelul ochilor, prin expunerea prelungită la dispozitive smart. De asemenea, este dăunătoare sănătății pielii. Prin reducerea nivelului de antioxidanți de la nivelul pielii și apariția radicalilor liberi este afectat atât epidermul, cât și dermul, provocând hiperpigmentare, inflamație, pierderea funcției de barieră și îmbătrânirea prematură a pielii.
Soluții împotriva efectelor dăunătoare ale Luminii Albastre
„În zilele noastre timpul petrecut în fața ecranelor digitale a crescut. Cele mai recente cercetări arată că aproximativ 60% dintre oamenii petrec în medie 6 ore în fața unui ecran digital, 89% se uită la telefon imediat după ce s-au trezit, 81% se culcă doar după ce și-au verificat telefonul. 22% dintre cei intervievați recunoșteau că se uită la telefon între 11 și 25 de ori pe zi. În 2017, în SUA, Consumul de ecran digital era de 197 de minute de utilizare zilnică a telefonului și de 123 minute a calculatorului”, atrag atenția specialiștii Ivatherm.
Este important să reținem că expunerea prelungită la Lumină Albastră este nocivă pentru somn, ochi și pielea feței. Există însă și soluții. Pentru un somn odihnitor, specialiștii recomandă întreruperea expunerii la lumina albastră cu o oră înainte de culcare. Totodată, pentru a preveni apariția unor afecțiuni oculare, cei care petrec multe ore pe zi în fața ecranelor sunt sfătuiți să folosească ochelari cu filtru de protecție, să păstreze o distanță de cel puțin 30 de centimetri față de ecran și să facă pauze de vizionare cât mai dese.
În ceea ce privește sănătatea pielii, există acum o gamă variată de creme care includ ingrediente a căror eficiență împotriva luminii albastre a fost dovedită. Unul dintre ingredientele cele mai cunoscute și apreciate este extractul de Physalis, bogat în fitosteroli, carotenoizi.
“În fața Luminii Albastre nocive, Physalis are efect anti-inflamator, este anti-oxidant, scade secreția de melanină și stimulează formarea de elastină, întărind dermul. Astfel, previne hiperpigmentarea, reduce inflamația, întărește funcția de barieră a epidermului și fortifică dermul, prevenind ridurile și îmbătrânirea prematură. Physalis are efecte benefice și în fața efectelor nocive ale radiațiilor IR și UV. Industria cosmetică vorbește din ce în ce mai des de preparate ce oferă Protecție Solară 360°”, susțin specialiștii Ivatherm.
Sunlight 360° SPF50+, protecție împotriva luminii albastre
Unul dintre aceste produse este creat de brandul românesc de dermatocosmetice Ivatherm. Sunlight 360º cremă de față hidratantă SPF50+, conține filtre solare, asigură o protecție sporită împotriva UVA-UVB (SPF 50+), prin Alti-leukine 6 împiedică efectele negative ale radiațiilor IR și, prin Physavie, previne efectele nocive ale Luminii Albastre. Previne îmbătrânirea celulară, hidratează pielea, are o textură nelipicioasă și nu lasă urme albe. Cu alte cuvinte, este primul produs ce oferă protecție solară 360°: UVA, UVB, IR (radiații infraroșii) și VIZ (lumina vizibilă) pentru pielea sensibilă uscată și deshidratată.
Potrivit specialiștilor Ivatherm, lumina albastră contribuie la descompunerea colagenului, astfel că este recomandată și aplicarea produselor de îngrijire a pielii care au în componența lor ingrediente cu proprietăți antioxidante, precum vitamina C, pentru a ajuta la lupta împotriva stresului oxidativ pe care îl provoacă această lumină vizibilă. Vitamina C protejează pielea împotriva daunelor provocate de radicalii liberi și poate diminua hiperpigmentarea, deoarece împiedică producția de melanină, și sprijină producția de colagen.
“Lumina albastră, deși benefică pentru reglarea ritmului circadian, poate fi dăunătoare pentru sănătate, atunci când este în exces. Alături de razele ultraviolete și poluare, lumina albastră se numără printre factorii care pot declanșa procese moleculare, ce afectează structura pielii și provoacă îmbătrânirea prematură a acesteia, prin distrugerea fibrelor de colagen și reducerea elasticității și fermității“, completează specialiștii.
Radiațiile infraroșii îmbătrânesc pielea și produc riduri
Reprezentanții Ivatherm susțin că și radiațiile IR (IR-A, IR-B, IR-C) sunt responsabile de efectul de încălzire profundă a pielii și de generarea celor mai mulți radicali liberi, reducând astfel semnificativ capacitatea antioxidantă a pielii. De asemenea, distrug fibrele de colagen, reduc elasticitatea și fermitatea pielii, determinând îmbătrânirea cutanată și formarea ridurilor.
Mai mult decât atât, 90% dintre simptomele îmbătrânirii premature a pielii sunt cauzate de expunerea neprotejată la soare. În urma expunerii prelungite la soare, la ore nepotrivite și fără protecție solară, pot să apară la nivelul corpului alunițe, pistrui, pete pigmentare, modificări ale culorii pielii, riduri, vase de sânge mărite sau dilatate la nivelul pielii și cancer de piele.
Cele mai cunoscute sunt radiațiile ultraviolete, care sunt și cele mai dăunătoare. Acestea creează leziuni semnificative la nivelul pielii, care, pe termen lung, sunt responsabile de apariția cancerului cutanat.
Pentru a ține cât mai departe de corpul nostru radiațiile nocive produse de soare, medicii dermatologi recomandă folosirea cremelor de protecție solară. Sunlight 360º cremă de față hidratantă SPF50+ de la Ivatherm nu ar trebui să lipsească din bagajul de vacanță, ba mai mult, ar trebui să facă parte din rutina noastră zilnică de îngrijire a pielii. Specialiști Ivatherm recomandă folosirea acestei creme de față cu protecție 360 de grade împotriva radiațiilor UVA, UVB, IR și VIZ. Acest produs protejează celulele pielii de efectele mutagene ale radiațiilor UV și previne îmbătrânirea prematură a pielii cauzată de IR.
Cum a ajuns bronzul o modă
De-a lungul timpului, aproape toate culturile şi-au exprimat preferinţa pentru femeile cu piele deschisă la culoare. Istoria ne spune că, în urmă cu 2000 de ani, grecii își pudrau fața cu carbonat natural de plumb pentru a fi cât mai albă, în timp ce în Egiptul Antic, oamenii erau împărțiți în două categorii, cei cu pielea albă și cei bronzați. Apoi, din secolul al-17- lea, culoarea pielii a început să facă diferența între clasele sociale. În timp ce nobilii aveau ten de porțelan, restul populației avea tenul măsliniu, brăzdat de razele soarelui.
Lucrurile au început să se schimbe spre jumătatea secolului XX, când femeile bronzate au fost considerate mai atrăgătoare decât cele cu pielea albă. Asta în condițiile în care, de secole, culoarea albă ca laptele a pielii a fost privilegiată, fiind socotită drept unul dintre atributele de prim rang ale feminității. Percepția asupra bronzului s-a schimbat foarte mult în epoca modernă, iar femeile cu pielea albă au început să nu mai fie modelul suprem de frumuseţe. La mijlocul anilor 20, celebra creatoare de modă Coco Chanel avea să schimbe fundamental percepția oamenilor asupra bronzului. Aceasta a transformat bronzul într-o adevărată modă. Brusc, arătai bine dacă aveai tenul bronzat.
Așa s-a instaurat o nouă epocă, cea a pielii bronzate! Noua epocă a adus însă și o creștere exponențială a numărului cancerelor de piele, cauzate de expunerea neprotejată la soare.
Incidența cancerului de piele a crescut constant în ultimii ani. În prezent, la nivel mondial, sunt depistate în fiecare an între 2 și 3 milioane de cazuri de cancer de piele non-melanom și 132.000 de cazuri de melanom, anunță Organizația Mondială a Sănătății.