fbpx
luni, mai 20, 2024

Festival International de Dans Contemporan la Cluj

Share

O nouă manifestare artistică de calibru pe scena culturală a Clujului: Festivalul Internaţional de Dans Contemporan „STEPS”. Un festival cu producţii dintr-un segment cultural extrem de important, dar aproape absent din peisajul cultural local.

niculescu-1

Unul din cei mai premiaţi şi cunoscuţi coregrafi români, pune în scenă pentru clujeni două spectacole complementare. Gigi Căciuleanu, coregraf, balerin şi profesor de talie internaţională, molipseşte scena, dansatorii şi spectatorii cu suflul lui de om frumos. Vă invităm să îl cunoaşteţi:

6 iunie,”Amor, Amores” @ STEPS 

Gigi Căciuleanu: V-am pregătit pentru 6 iunie un spectacol cu mult amor şi cu mult Amores. Prezenţa mea aici e incitată de Felicia Şerbănescu, căreia îi mulţumesc că îmi dă ocazia să lucrez cu nişte oameni şi dansatori minunaţi aici la Cluj.

 

Întâlnirea cu aceşti artişti e o mare bucurie, am ocazia să sap într-o trupă de balerini academici, frumoşi şi doritori să intre în lumea unui nebun. Ei nu fac doar mişcări, ei pătrund într-o luptă pe viaţă şi pe moarte prin dans. O să vedeţi pusă în scenă o artă de supravieţuire a fiinţei, în dans trebuie să fii în întregime prezent, peste 200% prezent în fiecare atom de mişcare pe care îl faci tu ca dansator. 

Aş vrea ca publicul clujean să înţeleagă că dansul e şi poezie, aceşti oameni sunt şi poeţi când dansează, sunt dramaturgi. Fiecare îşi pune în scenă istoria lui persoanală, anumite singurătăţi. Mi-am imaginat prin acest spectacol o învolburare a simţurilor şi a corpului, pe care sper să o simtă şi publicul. Vreau că publicul să se poată identifica măcar cu unul din dansatori. 

11 iunie, Revoada @ STEPS 

Gigi Căciuleanu: „Cisne Negro este, după părerea mea, cea mai bună companie de dans din Brazilia. Este o companie foarte heteroclită, colaborează cu foarte mulţi coregrafi diferiţi şi au o trupă de dansatori foarte bine pregătiţi. Eu am făcut 5 piese cu ei, una din ele este REVOADA, una din piesele care pe care o vor pune în scenă la Cluj. 

memeu-steps-11

O să vedeţi că se simte un puternic spirit brazilian în reprezentaţia lor. Acest spectacol, Revoada, l-am făcut pentru aniversarea lor de 30 de ani de existenţă şi e bazat pe tema focului interior. Am transformat aceste lebede negre în lebede roşii, lebede de foc şi de viaţă. Veţi vedea un spectacol luminos, cu foarte multă energie. 

 Sunt încântat că festivalul STEPS îmi dă posibilitatea să lucrez cu minunaţi dansatori clujeni şi că dă posibilitatea clujenilor să îi vadă pe cei de la Cisne Negro, cu o latură latină a dansului contemporan foarte intereresantă.

Vă mărturisesc că nu-mi place ideea de dans contemporan. Eu i-aş spune dans actual, dans nou, dans reactualizat, pentru că tehnic avansăm şi în dans. Avem de-a face cu o tehnicitate reinventată şi o plasticitate fantastică. Vorbind de dansul nou, contemporan dacă vreţi, eu îi găsesc acestuia o frumuseţe asemănătoare limbilor latine, o armonie între conceptual şi formal, între consoane şi vocale. Latinitatea dansului.” 

Gigi Căciuleanu, iunie 2014, prima ediţie a STEPS Contemporary Dance Festival în Cluj-Napoca

Biletele pentru spectacolele din cadrul Festivalului Internaţional de Dans Contemporan STEPS pot fi achiziţionate de la Agenţia Teatrală, din reţeaua Eventim şi online de pe  www.eventim.ro. 

Ultimele articole

Alte articole