Cartea Daliei este o asociație nonprofit care încurajează includerea instrumentelor digitale și ale jocurilor în procesul educațional al elevilor, pentru ca ei să devină ceea ce își doresc când vor fi mari. Săptămâna aceasta, ei au încheiat ediția-pilot a programului „Adoptăm o școală!”, prin care voluntari din companii locale de IT au „adoptat” clase a IV-a din cinci școli locale – 140 de elevi – pentru a facilita pentru ei cluburi de Scratch.
Astfel, 43 de voluntari s-au întâlnit cu elevii în fiecare săptămână începând din februarie 2017, timp de o oră, pentru a-i învăța cum să dezvolte povești și jocuri în limbajul de programare Scratch. Iar la finalul programului, elevii au putut să-și pună cunoștințele la încercare într-un mini-maraton de programare, unde au dezvoltat o poveste sau un joc de la zero.
„Elevii au dezvoltat povești unde personajele au conversații și călătoresc sau jocuri în care treci prin labirinturi și prin păduri bântuite. Ne-au arătat ce se află în spatele ideilor lor creative și că au învățat care sunt pașii creării unui proiect, cum se aplică algoritmii de programare pe care i-au învățat și cum să își prezinte proiectul. Atât noi, cât și voluntarii care au fost implicați direct în program, am fost impresionați de rezultatele muncii lor”, spune Oana Ciherean, co-fondator Cartea Daliei.
Dincolo de creativitatea pe care au demonstrat-o, elevii dezvoltă competențe esențiale pentru piața muncii secolului 21. Învățând să folosească limbajul visual de programare Scratch creat de MIT Media Lab, elevii învață strategii importante în rezolvarea problemelor, crearea proiectelor și comunicarea ideilor pe care le au.
„Pentru mine și colegii mei, a fost o provocare și o plăcere să fim implicați în acest program. Dincolo de efortul de organizare și de timp, am învățat foarte multe despre ce înseamnă să lucrezi cu elevii, despre diferențele de comunicare dintre noi ca echipă și cea cu copiii, dar și care sunt aplicațiile limbajului Scratch; cu fiecare întâlnire a clubului deveneam mai încrezători. Mulțumirea cu care rămâneam la finalul fiecărei ore, felul în care elevii absorbeau fiecare lecție și ne arătau că imaginația lor nu are limite, ne umplea de energie pozitivă pentru tot restul zilei”, povestește Cătălina Petre, voluntară implicată în proiect.
Mai departe, asociația dorește să extindă programul la nivel național: să creeze o platformă de matching între școli și companii și să ofere resursele necesare pentru implentarea proiectului (un ghid pentru voluntari, resurse pentru predare și învățare, resurse pentru promovarea proiectului). Puteți să le săriți în ajutor cu un vot pe https://youforg20.deutschland.de/en/adopt-school-romania, pentru ca echipa să primească finanțarea de care au nevoie.