fbpx
marți, noiembrie 12, 2024

Târgul de Crăciun| Cine încă n-are cadouri, să-și ia de la Cutiuța Muzicală

Share

Cu toții avem prietenii cărora le plac cadourile, dar nu vor cadouri atunci când le primește toată lumea. Adică „la ocazii”. Acum, că a trecut Crăciunul și putem încerca să mai scoatem capul de după muntele de cârnați și piftii, vă propunem o nouă mică rundă de cadouri, la Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca. O fi târgul pe ultima sută de metri, dar vă spunem că e asemeni vinului: trece vremea și e tot mai plin de surprize plăcute, iar cea de astăzi este căsuța Cutiuța Muzicală, un loc „2 în 1” pentru cadouri cu personalitate.

La Cutiuța Muzicală găsiți cadouri numai bune pentru copii, dar și pentru adulți care încă mai sunt copii

De pe pervazul Căsuței Muzicale, un raton și o vulpe privesc trecătorii aflați la siesta de după nenumăratele mese de Crăciun. Deși sunt niște jucării croșetate, pesemne că știu totuși să facă cu ochiul și astfel se explică faptul că atât adulții cât și copiii sunt imediat atrași spre căsuță. „Sunt jucării cu personalitate”, explică Szidi, care alături de soțul ei, Zsolt, au creat Blue Petal, un concept mai larg în care „personajul principal” sunt decorațiunile, bijuteriile, cănile sau vazele din ceramică, dar în care își găsesc foarte bine locul și jucăriile croșetate. Și ce-o fi având asta cu Cutiuța Muzicală? Păi în căsuța cu animăluțe și ceramică e și „DJ-ul” casei, Attila, care se ocupă alături de soția lui de producerea de cutii muzicale din lemn. Cum ziceam, „Căsuța 2 în 1”. Dar să le luăm pe rând.

Animăluțe și ceramică

La întrebarea „ce-ați primit cadou de nuntă?”, nu mulți pot avea răspunsul Szidoniei și a lui Zsolt: „printre altele, un cuptor de ceramică”. Tatăl lui Zolt a lucrat un sfert veac în fabrica de porțelan Iris din Cluj-Napoca, iar pasiunea a apucat să se transmită și către fiul său. Către fiul său și soția lui, Szidonia, s-a transmis și un mic cuptor de ceramică, cu care familia a început să facă bijuterii pentru Mărțișor și a pus pe picioare un mic business care între timp s-a extins și către partea de decorațiuni de Crăciun, vaze și, ulterior, animăluțe croșetate. În ciuda aparențelor, animăluțele și ceramica sunt strâns legate între ele: personajele create prin croșetat se regăsesc pe obiectele din ceramică și completează astfel o poveste mai amplă.

„La animăluțe, avem diferite personaje. Iarna, de exemplu, îi îmbrăcăm. Le facem fular și căciuli, iar vara le dăm haine mai puține și chiar costume de baie. Iarna mai facem destul de mulți urși polari și pinguini. Ideea este ca jucăriile să fie personaje și pe obiectele de ceramică”, explică Szidonia.

Munca se împarte la doi, dar Szidonia este pasionată atât de croșetat, cât și de mici bijuterii și broșe la care lucrează pentru fiecare târg la care cei doi participă deja de trei ani. În timp, cei doi au învățat că piața jucăriilor nu este chiar cel mai jucăuș domeniu în care să intri, dar și-au dat seama și de faptul că personajele lor au ceva ce le lipsește multor păpuși și ursuleți care de 10 lei cântă, dansează și vorbesc: personalitatea și o poveste de viață, fie ea și doar croșetată.

„Dacă o jucărie nu cântă și nu dansează, de obicei nu este atât de tare apreciată. Mai mult turiștii sunt atrași de ele, dar și copii. Prețul lor este destul de ridicat și aici intervine câteodată problema, pentru că poți spune că găsești pe piața, cu bani mai puțini, jucării care știu mult mai multe. Dar jucăriile noastre au personalitate. Au nume fiecare. Nici nu vrem să concurăm cu jucăriile de pe piață. Din modele ca cele de aici, sunt făcute maxim 20 de bucăți. Mulți oameni nu înțeleg asta, dar nu este ca la supermarket, unde sunt cutii pline din același model”, spune Szenasi Zsolt.

 

„Nașul” la cutie. Cutie Muzicală

Pe cealaltă jumătate de tarabă se află cutiuțele muzicale ale lui Bekesi Attila. Dacă vi se pare un concept foarte cunoscut pentru că vă amintiți de cutiuțele din copilărie care începeau să cânte după ce deschideai capacul și, în unele cazuri, apărea și o figurină-balerină care dansa… e pentru că sunteți/suntem cam tineri.

Attila face cutiuțe muzicale din lemn, cutiuțe care pentru a „cânta”, sunt acționate cu o cheiță. Simplu și elegant.

„Eu fac cutiuțele din lemn, pentru că mecanismul îl cumpăr. De la tăierea copacului din pădure și până pe raft, e munca mea. Nu am o bandă de pe care îmi ies cutiuțele. Sunt doar eu cu soția mea și lucrăm într-un atelier micuț. Am început de la un magazin online făcut un prieten, iar acolo vindeam cutiuțe muzicale. Pe capacul cutiuței este o grafică ce exprimă într-un anumit fel melodia cutiuței. Am mai multe preferate, dar îmi place foarte mult cea cu melodia din The Godfather. Are pe ea doi regi din jocul de șah. Unul este căzut, celălalt stă în picioare și mai este gravat capul unui cal”, spune Attila.

Cutiuțele sunt realizate manual și fiecare dintre ele vine cu o melodie.
Cutiuțele sunt realizate manual și fiecare dintre ele vine cu o melodie.

Sunt 24 de tipuri de cutiuțe cu 24 de melodii diferite, dintre care trei sunt de Crăciun și restul sunt din filme sau muzică clasică. Attila lucrează alături de soția lui. Amândoi au vrut să lucreze într-un domeniu care să-i reprezinte, iar pasiunea lui Attila pentru chitară și muzică în general l-a dus spre cutiuțe muzicale.

„Am vrut să fim cât mai liberi. Ea lucra în proiectare, ca inginer de construcții și muncea câte 12-14 ore pe zi pentru un salariu care nu o satisfăcea. Îi place mult. Mie îmi place mult, de asemenea. Cânt la chitară și îmi place muzica, iar pe viitor mă gândesc la niște cutiuțe muzicale cu partituri”

La fiecare rundă se produc 100-200 de bucăți și într-o zi se fac cam cinci bucăți, pentru că munca este destul de anevoioasă. La taraba lui Attila mai găsiți și decorațiuni sau diverse lucruri bune „prin casă”, însă realizate manual și cu un design unic și foarte elegant.

 

 

 

 

Hai, familion, că încă mai e rost de cadouri. Miercuri seara, de la 19:30, la Târgul (încă) de Crăciun din Cluj-Napoca vin pe scena principală Robin and The Backstabbers, iar distracția nici măcar nu are vreun gând de încheiere până când nu se termină și anul. Dacă vreți să știți programul, îl găsițit aici.

 

Ultimele articole

Alte articole