Multe teorii au fost dezvoltate pentru a o explica, dar nu s-a ajuns încă la o definiție general acceptată pentru creativitate. În general, creativitatea este asociată cu artele (literatura, muzica, dansul sau teatrul), însă ea este la fel de importantă și în celelalte domenii, de la știință la tehnologie sau domenii care țin de viața cotidiană.
Un om creativ este un om care își pune amprenta asupra unui lucru, venind cu ceva nou, inedit. Ce te oprește să fii creativ când lucrezi în IT? Poți fi atât de creativ pe cât îți dai voie să fii! Faptul că unii oameni aleg să cultive această calitate mai mult decât alții, nu înseamnă că ea nu există. Există și poate fi exploatată în mai multe forme, la niveluri distincte: artistic, cognitiv, literar etc.
Iată trei dintre cele mai creative meserii
- Designer floral
Designerul floral este acea persoană care utilizează flori și plante pentru a crea aranjamente diverse, plăcute vizual. Pe lângă elemente de design precum culoare, textură, proporție, e nevoie de simț estetic dezvoltat și creativitate pentru a respecta principiile de bază – echilibru, contrast, armonie.
Un aranjament nu este o simplă combinație de mai multe flori, ci are o poveste care trebuie spusă într-un mod cât mai atractiv. Gândește-te la cât de important este buchetul miresei sau florile pentru botez. Un simplu aranjament lipsit de creativitate nu va spune nimic mai mult decât că acolo există niște flori.
Dacă ești creativ, ai imaginație și îți plac florile, designul floral este un domeniu care îți oferă șansa să le exploatezi la maxim.
- Cofetar
Tuturor ne plac prăjiturile, dar nu ne întrebăm niciodată cine e în spatele farfuriei, cum a început totul și cum s-a ajuns la rezultatul final. Ai putea spune că nu e nevoie de creativitate aici pentru că există rețete, dar tocmai acesta este secretul. Cofetarii au liber la creativitate. Se pot juca cu rețetele, aducând elemente noi cu care să se facă remarcați printre toți ceilalți și prăjiturile lor să fie acele prăjituri după care lumea tânjește.
Creativitatea merge și mai departe, la aspect. O prăjitură care arată foarte bine are mult mai multe șanse să fie prima luată de pe raft decât una care nu transmite nimic, dar cât de creativ poți fi într-o prăjitură? Dacă ești curios să afli, alege un curs de cofetar in cadrul Atelierele Ilbah și învață cum să-ți antrenezi creativitatea făcând ceea ce-ți place. Vei învăța detalii tehnice care te vor ajuta să pui bazele acestei meserii și să-ți permiți ulterior să te joci cu preparatele, fără să dai greș.
O carieră în acest domeniu își poate deschide multe uși, având posibilitatea să lucrezi în cofetării, restaurante sau chiar într-o fabrică de ciocolată. Ține de tine să nu te mulțumești cu puțin și să ai curaj să experimentezi. Dacă ești curios să afli mai multe din istoria cofetăriei, în România există și un muzeu, unic în țară, inaugurat în cinstea marilor meșteri cofetari ai Aradului din perioada interbelică.
- Fotograf
Oricine poate deține un aparat de fotografiat, dar nu oricine poate crea fotografii unice. Fotografii sunt considerați pictorii moderni, asta pentru că reușesc să transpună imagini reale în fotografii, apelând la creativitate.
Nu ți s-a întâmplat niciodată să-ți spună fotograful cum să stai, unde să stai, ce loc trebuie să alegi pentru a avea cadrele potrivite? El vede dincolo de o simplă fotografie. Face conexiuni între elemente și creează contextul potrivit în care să-și desfășoare munca la un nivel înalt. Nu s-a născut nimeni fotograf, dar creativitate există în oricine. Trebuie doar să apelezi la ea și vei crea fotografii uimitoare. În plus, este o meserie care îți ține mintea antrenată tot timpul.
În concluzie, creativitatea trăiește în fiecare dintre noi, dar ține de noi să o exploatăm. O poți face în orice domeniu, dar dacă ești una dintre persoanele care se hrănesc cu ea, alege o meserie în care ea să fie ingredientul principal.
Sursă foto: Pixabay.com