fbpx
marți, noiembrie 12, 2024

Transylvanian Brunch – evenimentul unde am descoperit bunatatile ardelenesti

Share

Uite că a venit primăvara însfârşit, cu vreme frumoasă, numai bună de activităţi în aer liber. Dacă grătarele şi „miciurile” nu sunt preferatele tale sau pur şi simplu vrei să petreci timp în aer liber fără să te afumi sau fără să asculţi (dis)gusturile muzicale ale vecinului, dar în acelaşi timp să şi descoperi ceva nou, poate că evenimentele alternative organizate de câţiva oameni inimoşi din sudul Transilvaniei,  „îţi vor trage şi ţie cu ochiul”. 

2014-04-26 13.13.49

De fapt ce înseamnă Transylvanian Brunch și de unde a pornit acest concept?

„O mână” de oameni inimoşi (cu şi mai multe mâini harnice) din judeţul Sibiu, operatori din turism, ONG-uri sau persoane relocate în frumoasele sate de pe Valea Hârtibaciului s-au hotărât să ajute comunităţile rurale să îşi valorifice produsele locale, dar în acelaşi timp, le oferă şi celor din marile oraşe (iniţial din Sibiu şi Bucureşti, dar mai nou şi din Cluj, Timişoara sau chiar Constanţa), şansa de a descoperi locuri superbe, dar foarte puţin cunoscute, dar şi produse proaspete, ecologice şi tradiţionale.

Este o situaţie ideală din care toată lumea are de câştigat: comunităţile locale pentru că au şansa unui câştig destul de consistent din simpla valorificare a produselor din ograda şi grădina proprie (produse pe care altfel le pot valorifica mult mai greu şi mai scump), dar şi „orăşenii”, care în locul unei plimbări prin mall sâmbăta şi a clasicelor grătare şi mici, pot astfel să mănânce produse pe cât de gustoase, pe atât de sănătoase.

Ideea de bază a acestor brunch-uri este ca totul (sau cât de mult posibil) să provină din sat, din comunitate. Când îşi aleg o locaţie nouă, organizatorii caută de obicei oamenii care gătesc sau găteau pe vremuri la nunţi şi botezuri. Împreună cu ei, merg pe la oamenii din sat şi se cumpără produsele din grădină şi ogradă, oferindu-li-se cel puţin preţul pe care ei l-ar primi în piaţă pe ele. Pe urmă încep pregătirile: se caută bucătarii, ajutoarele de bucătari, vesela, tacâmurile şi mesele, toate musai să provină din comunitate.

2014-04-26 12.19.06

Cu cât mai multă lume implicată şi cu cât mai mulţi beneficiari ai evenimentului, cu atât mai bine. Totuşi, având în vedere că de fiecare dată (cu mici excepţii), brunch-ul este ţinut în altă locaţie, organizatorii o iau de la zero şi nu este deloc uşor. Munca lor este, în cea mai mare parte voluntară, principalele satisfacţii fiind probabil faptul de a-i vedea pe „meseni” mulţumiţi, dar în special de a-i vedea pe localnici cum descoperă munca în comunitate şi redevin mândri de munca şi satul lor…

Despre Brunch-ul din Moşna ar fi multe de spus.

El a avut loc în ograda lui Willy Schuster, care dincolo de faptul că este un înfocat luptător pentru cauza ţăranilor din România (printre puţinii, din păcate), este şi un excelent agricultor. În gospodăria sa cresc cam 8 vaci,  porci de Bazna (soi înrudit cu celebrul Mangaliţa), găini, iepuri şi alte vieţuitoare, dar are şi o grădină în care creşte, cândva celebrul porumb de Moşna, pe care el l-a salvat de la dispariţie, fiind serios ameninţat de alte soiuri neautohtone şi uşor dezechilibrate genetic….

Ne-au întâmpinat la poartă câţiva voluntari, cărora, după ce ne-au găsit pe lista de rezervări (cu aproape o săptămână înainte se ocupaseră cele 120 de locuri) le-am plătit taxa de 50 de lei şi am primit o mică brăţară împletită, pe care probabil o făcuse cineva din sat. A urmat revederea cu câţiva prieteni dragi și momentul mult aşteptat de cunoştiinţă cu bufetul.

2014-04-26 13.04.55

2014-04-26 12.12.23

Pe o masă luuuungă, Willy şi Lavinia Schuster, o extraordinară gospodină şi bucătăreasă, înşiraseră o mulţime de produse, care mai de care mai apetisante, din ograda proprie: pâine de casă albă şi neagră (probabil bătută în coajă), diferite salate de vinete, linte, morcovi, crudităţi, salate, leurdă, lobodă, cârnaţi de casă, pâine cu untură şi ceapă verde, şuncă şi jambon de casă, dar şi celebrele brânzeturi, marcă înregistrată ale familiei Schuster îţi lăsau gura apă.

2014-04-26 12.18.09

După o scurtă introducere rostită în trei limbi (română, germană şi engleză) şi o rugăciune de mulţumire pentru mâncare şi vremea bună , bufetul a fost deschis. Ghidaţi de Lavinia, care explica cu multă plăcere şi mândrie fiecare produs, mesenii s-au ospătat pe săturate, până când au apărut supele.

Dacă nu mă înşel erau trei feluri, eu am mâncat doar din crema de mazăre cu urzici, dar am auzit că şi celelalte două feluri au fost excelente…. Felul principal nu a întârziat să apară sub forma unor delicioase gulaşuri de vită cu cartofi sau paste făinoase de casă şi a unei excelente fripturi de iepure… La desert: diferite plăcinte şi prăjituri, dintre care merită amintite cea cu rubarbăr şi „Henklesch”-ul, o prăjitură cu brânză dulce, despre care se zice că ar fi fost adusă de saşi în urmă cu aproape 900 de ani din „Vest”.

Toate acestea, alături de excelentele siropuri de soc, strugurei sau rubarbăr, dar şi de „un rachiu bun”, toate home-made şi de o cafea bună. Cafeaua şi o parte din uleiul folosit au fost singurele „prduse de import”, dar cea mai mare parte a uleiului a fost din producţie proprie a moşnenilor… Nici copiii nu au fost neglijaţi (sau poate părinţii?), pentru ei fiind pregătită o masă, unde o doamnă construia şi decupa tot felul de jucării din hârtie. Nici nu ştiu cine s-a bucurat mai tare: părinţii sau copiii…

Toate acestea, acompaniate de muzica la acordon a profesorului de muzică din Agnita, de vocea lui Ştefan Vaida din Alţâna şi de ghitarele clasice a unor tineri olimpici…

2014-04-26 12.55.51
După aşa un ospăţ, s-a pornit „la picior” într-o scurtă drumeţie pe dealurile din jurul satului, ziua încheindu-se cu vizitarea superbei biserici fortificate din sat (fiecare brunch are şi un moment artistic sau cultural).

Una peste alta, o zi foarte frumoasă petrecută în natură alături de oameni deosebiţi, cu mâncare delicioasă şi sănătoasă, totul având ca şi finalitate ajutarea unei comunităţi aflate într-o continuă căutare de identitate.

Dacă v-am făcut curioşi şi dacă credeţi că un astfel de eveniment poate fi o alternativă viabilă la plimbarea in mall de sâmbătă sau alte „activităţi domestice”, vă invit cu mare drag la un astfel de eveniment. Transylvanian Brunch are loc în sezonul cald (adică nu iarna) în fiecare ultimă sâmbătă din lună. Pentru mai multe detalii, accesaţi cu un click aici site-ul.

Promit că încurând vom organiza şi plecări din Cluj la fiecare eveniment şi, sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să putem organiza astfel de evenimente şi în zona Clujului. Până atunci, jos pălăria pentru orgaizatorii Transylvanian Brunch!

Ultimele articole

Alte articole