Credeați că timpul curge ireversibil? Ei bine, puteți sfida legile timpului la Joben Bistro, un loc magic în care te poți întoarce în universul fascinant al romanelor lui H.G.Wells și Jules Verne.
Inițial pubul a fost gândit în maniera industrial design, însă obiectele aparent insignifiante, abandonate, practic ” junkuri”, ne-au făcut să ne dăm seama care ar fi designul cu adevarat potrivit pentru acest spațiu.
Ludicul și-a făcut loc în imaginația noastră, îndemnându-ne să ne jucam cu obiectele, texturile și mai ales cu lumina ambientală. Astfel, încet am deviat spre steampunk, stilul care și-a pus amprenta asupra acestui loc, însuflețindu-l, făcând posibilă întoarcerea în timpuri fantastice.
“Steampunk-ul este un subgen al științifico-fantasticului și ficțiunii speculative, care a devenit proeminent în anii 80-90 ai secolului trecut. Lucrările încadrate în acest subgen, modelează o lume imaginară care și-a însușit cu desăvârșire utilizarea mașinilor cu abur. Termenul este asociat cu cyberpunk, și adesea linia subiectului prezintă o istorie alternativă. Stilistic subgenul este plasat in epoca victoriană engleză, dominat de numeroase invenții asemănătoare cu cele descrise în romanele lui H. G. Wells și Jules Verne.” Wikipedia
Ne-am dorit să folosim ca ingrediente 60% steampunk , 30% industrial si 10% elemente elegante cu tentă clasică, care să îndulcească abundența detaliilor care întregesc barul. Spatiul este impărțit în 3 încăperi relativ diferite: camera de la intrare unde predomină carămida aparentă, camera barului și camera neagră. Barul este realizat din structură de beton, încălzit vizual cu stinghii de lemn de diferite nuanțe și decorat cu angrenaje mecanice.
Nu o să întrăm în detalii pentru că ar fi prea multe de povestit. Ideea este simpla: partea predominantă care încheagă spațiul sunt stinghiile de lemn băițuite cu brun și cu accente de alb și negru, lucru întâlnit la podea, la frontonul barului, plăcile de suport pentru băuturi din spatele barului, mesele și plăcile de protecție pentru pereți.
Toata iluminarea este reglabilă pentru a da o notă aparte locului și obiectelor create, în multe părți sunt folosite benzi de leduri ce își pot schimba culoarea din telecomandă. Cum numele localului a fost stabilit de la început “Joben”, am folosit ca laitmotiv acest termen pentru abajururile corpurilor de iluminat.
Întregul proces poate fi privit ca o piesa de teatru. Regizorii, Tohotan Alexandru și Zelenyak Zoltan de la 6th Sense Interiors , dând indicații din spatele cortinei, nu au putut rezista tentatiei de a participa efectiv la spectacol și au iesit pe scenă, alături de artișttii nedescoperiți înca: Norbert (managerul ), Silviu & Dido ( barmanii ) și graficiana Corina, cu multe „roluri ” jucate deja.
Sesiunea de spectacole fiind deschisă, vă invităm să vă relaxați urmărind piesa „Joben, jos palaria!” (pe Avram Iancu la nr. 29)
Material realizat de Zoly Zelenyak și Alexandru Tohotan – 6th Sense Interiors