Pentru cei care au ajuns în Ardeal cu ocazia Untold sau, anterior, cu alte ocazii și nu au înțeles anumite tradiții, expresii sau mâncăruri, zona Transilvania All Inclusive din cadrul festivalului Untold vine cu oportunitatea de a primi un buletin de ardelean, „birocrația” presupunând muzică, dans și degustări de țuică și bucate alese.
Chiar dacă slănina nu este un aliment pe care să îl prefere la micul-dejun iar țuica nu se numără printre băuturile favorite, Mirela execută cu conștiinciozitate instrucțiunile primite, în speranța că va dubla buletinul de Pitești cu unul de „ardelean autentic”. Bueltinul de ardelean se poate obține la zona Transilvania All Inclusive, unde pot fi de asemenea cumpărate tricouri cu mesaje în graiul ardelenesc, dar și mici sticle de țuică făcută după rețeta originală.
Procedura obținerii buletinului este una pe cât de simplă, pe atât de distractivă: se face o solicitare informală, se explică regulile, iar pasul de inițiere presupune o degustare de slănină, ceapă, brânză și țuică autentică, realizată în patria-mamă, Sălaj.
„Este o palincă premiată în Ungaria, unde chiar există tradiție. Muzica vine după, pentru că după țuică vine cheful. După ce bei, înveți să vorbești ardelenește și vrem să ne promovăm graiul. Cine vorbește corect ca la noi, primește buletinul de ardelean”, explică Aurelia Crișan, cea care coordonează întreaga zonă aflată la intrarea cu acces general din festival.
Urmează o audiție de muzică populară și o lecție în care candidatul învață graiul ardelenesc autentic, cu ale lui „no las’ că-i binie”, „ioi” sau „rogu-te”. Ultima etapă presupune îmbrăcarea unor piese de costum popular și o poză la un photo booth, poză care poate fi păstrată pentru a dovedi „noua identitate” ardelenească.
„Prin intermediul proiectului Transilvania All Inclusive vrem să promovăm Ardealul și Transilvania. Vrem să le arătăm atât străinilor cât și românilor din alte zone ale țării, obiceiurile și tradițiile zonei. Le prezentăm mâncarea din Ardeal, muzica specifică acestor locuri, costumele tradiționale autentice și vrem să aibă o experiență cât mai frumoasă, astfel încât să își dorească să viziteze Transilvania”
Străinii sunt cei mai încântați de idee, însă unii chiar revin, cel mai probabil pentru a confirma noua identitate, dar și pentru a mai gusta din țuică și bucatele tradiționale, realizate de producători locali atestați.
„Vine foarte multă lume. Se vine chiar de dimineață la palincă. Oamenii sunt în primă fază contrariați de faptul că mâncăm slănină cu ceapă și brânză, dar le place”, mai spune Aurelia Crișan.
Tot aici, vizitatorii pot învăța „să joace” pe muzica populară specifică zonei, artiștii Ansamblului folcloric „Mărțișorul” organizând zilnic cursuri de dans.