fbpx
vineri, mai 17, 2024

VIDEO| Un baschetbalist român scrie o pagină de istorie în cartea Eurobasket

Share

Fără vreun trecut glorios care să fi lăsat urme în edițiile anterioare ale Eurobasket, România a reușit totuși să își lase amprenta pe cea mai recentă ediție a competiției: deși a înregistrat a cincea înfrângere din cinci meciuri disputate, „Vulturii” s-au remarcat în ultima zi a Grupei C prin performanța incredibilă a lui Andrei Mandache, autorul primului triple double din ultimii 22 de ani ai competiției. Performanța este cu atât mai importantă cu cât este de fapt și prima de acest fel din cariera jucătorului român.

Articolele despre FIBA Eurobasket 2017 sunt susținute de

Andrei Mandache a fost eroul serii pentru România (FOTO: FIBA)

Legendarul Toni „Euro-Magic” Kukoc reușea în urmă cu 22 de ani să treacă de 10 unități la trei categorii statistice, reușind astfel ceea ce în limbajul baschetbalistic se numește „triple double”. De atunci și până joi seara nici un alt jucător nu a mai reușit o asemenea performanță, deși vorbim despre o competiție în care au jucat de-a lungul timpului Dirk Nowitzki, Tony Parker sau Sergio Llull. A făcut-o românul Andrei Mandache, care a terminat partida cu Muntenegru cu 14 puncte, 10 recuperări și 11 pase decisive. Chiar dacă România a pierdut cu scorul de 69-86, fanii românii din Sala Polivalentă au avut parte de un meci în care s-a scris atât istoria, cât și o pagină a prezentului, Kuti Nandor fiind cel mai bun marcator al meciului cu 18 puncte și multe faze spectaculoase, finalizate prin slam-dunk. De altfel, una dintre fazele în care cei doi au fost protagonișit a intrat și în top-ul cu cele mai spectaculoase faze ale zilei.

A fost de altfel o ultimă zi deosebit de importantă pentru statistici și competiției. Al doilea jucător din istoria Cehiei care a ajuns în NBA, Jiri Welsch, și-a anunțat retragerea oficială din echipa națională, fiind felicitat cu lacrimi în ochi de selecționerul Cehiei. La 37 de ani, Jiri jucase peste 250 de meciuri în NBA, pentru Golden State Warriors, , Boston Celtics, Cleveland Cavaliers și Milwaukee Bucks.

Pau Gasol a bifat și el o performanță istorică pentru competiție, devenind în meciul cu Ungaria cel mai bun marcator din istoria Eurobasket, cu 1111 puncte. El l-a devansat astfel pe colegul său de la San Antonio Spurs, francezul Tony Parker.

În faza a doua a competiției, Spania va juca la Istanbul cu gazda Turcia, Croația va întâlni Rusia, Muntenegru vor juca în compania Letoniei în timp ce Ungaria va da piept cu Serbia.

Ultimele articole

Alte articole