fbpx
marți, iunie 18, 2024

ZAIN – 5 zile cu design de calitate

Share

ZAIN – Design Expressions, primul festival de design din Cluj, ajunge în acest an la cea de-a doua ediție, care se va desfășura între 2 și 6 noiembrie, la Cluj-Napoca.

Festivalul cuprinde o serie de evenimente pe tot parcursul celor 5 zile de festival: Expoziția Centrală, Fashion Show, Meșteșug Contemporan, Concept Store, expoziții și evenimente conexe, conferințe, dezbateri, discuții libere cu designeri și producători, dar și petreceri, concerte și multe alte surprize.

Locația principală a festivalului, care va găzdui vernisajul din 2 noiembrie, expoziția centrală, dar și multe alte evenimente din cadrul ZAIN 2016, este fosta Casă de Modă Cluj, amplasată pe str. George Barițiu, nr. 4-6. Imobilul este o clădire simbol pentru producția vestimentară, construită în anul 1969, actualmente scoasă la vânzare și dezafectată.

unnamed-4-1

„Clădirea va fi amenajată special pentru eveniment cu o serie de instalații și un concept integrat ce va pune în valoare atât expoziția, produsele, cât și evenimentele ce vor avea loc acolo. Ne-am propus ca, prin reactivarea temporară a clădirii, să o readucem în atenția orașului, dar și să atragem un semnal asupra industriilor cândva de succes ale Clujului, care au arătat potențialul orașului și care nu mai funcționează acum.” spune Georgiana Ciceo, arhitect și project manager ZAIN.

Una dintre noutățile acestui an este prezența Board-ului Creativ, format din specialiști în industriile creative, care au realizat selecția produselor ce vor fi prezentate în expoziția ZAIN de anul acesta. În urma CALL-ului pentru proiecte, desfășurat între 15 iunie – 22 septembrie 2016, au fost înregistrate 92 de produse pentru a participa în Expoziția ZAIN, dintre care au fost selectate 50 de obiecte ce vor putea fi văzute în noiembrie, la festival.

De asemenea, fiecare curator va fi reprezentat în expoziție de designeri consacrați, aleși de fiecare dintre membrii Board-ului Creativ și care vor constitui secțiunea „Curator’s Choice”. Printre aceștia se numără designeri precum Ubikubi, Cristian Corvin, We Do Wood și mulți alții.

Tema în jurul căreia se va contura expoziția centrală ZAIN 2016 rămâne aceeași ca la prima ediție – „în proces”. ZAIN – Design Expressions este un proiect care încearcă să vină în sprijinul fenomenului de design prin „dezvăluirea” procesului din spatele produselor finale, înspre o mai bună înțelegere a valorii și a demersului prin care obiectul devine din concept, produs de design.

Categoriile EXPO Central ZAIN 2016:

 1. Design de produs
 2. Design vestimentar
 3. Arhitectură și design interior
 4. Graphic design și ilustrație
 5. Tech design

Board-ul creativ EXPO Central ZAIN 2016:

 • Alex Adam – Arhitect, Co-fondator AA Studio
 • Bogdan Brânzaș – Designer și Consultant de brand, Fondator biroul Brânzaș
 • Andrei Theodor Iovu – Creative Director, Editor-in-chief Harper’s BAZAAR & ESQUIRE Romania
 • Philipp Kandal – Engineering VP Telenav
 • Noemi Meilman – Fashion PR, Fashion Editor
 • Eugen Pănescu – Arhitect, Co-fondator Planwerk
 • Dan Pierșinaru – Artist vizual, Director și fondator AUTOR
 • Eliza Yokina – Arhitect, Designer de interior și de obiect, Co-fondator SYAA

 

Cele 5 zile de festival vor fi presărate cu evenimente – de la conferințe și dezbateri la petreceri care vor încheia fiecare seară. Din acest an, la ZAIN apar și o serie de Community Events – evenimente conexe, care împărtășesc pasiunea pentru design și care se alătură festivalului. 

Ultimele articole

Alte articole