fbpx
duminică, octombrie 6, 2024

5 idei eco-friendly pentru viața în Cluj-Napoca

Share

Ești în căutarea unor alternative ecologice pentru un oraș efervescent, în care îmbini serviciul, distracțiile, mesele, cumpărăturile și pasiunile? Îți facem rezumatul pentru un progres fericit, în cinci pași:

1. Investește în experiențe, nu în lucruri

Să fii și să faci este mai important decât să ai. Minimalist declarat sau nu, caută să păstrezi doar ceea ce ai nevoie și ceea ce te bucură. Apoi, zi de zi, implică-te în activități care susțin bunăstarea ta și a persoanelor din jur: practică sporturi (Baza Sportivă din Gheorgheni, Parcul Central), ieși în natură (Pădurea Hoia, Pădurea Făget), fă voluntariat, participă la evenimente, lecturează, gătește sănătos (Life Force organizează ateliere vegetariene gratuite), implică-te în workshop-uri artistice, meditează etc. Cu cât de îndepărtezi de falsa fericire a societății de consum, cu atât vei găsi mai multe valori care să te apropie de tine, de oamenii integri și de natură.

View this post on Instagram

O experiență care mi-a oferit direcții pentru un stil de viață #eco a fost stagiul de voluntariat (#EVS), din 2018, dintr-un sătuc polonez. M-am implicat într-un proiect în care, timp de cinci săptămâni, am încercat să adopt stilul de viață #zerowaste. • Dușurile erau scurte, mâncarea era vegetariană, folosind alimente de bază și legume din grădină; de la magazinul din sat cumpăram puține și evitam plasticul, reciclam ambalajele și puneam unele dintre resturile alimentare în compost. • La finalul proiectului, am privit viața mea diferit: cumva îmbelșugată și privilegiată și am înțeles că mă pot bucura mai mult de aceasta, că pot reduce cheltuielile și pretențiile. În proiect, pe fondul acelor lecții ecologice, se aflau și ceea ce noi, participanții, traduceam prin lipsuri. Iar în prezența lipsurilor, am trăit prietenia noastră mai autentic și intim și fiecare experiență împreună se concentra pe ceea ce suntem și ce facem, nu pe ceea ce avem. • Dacă ai între 18-30 de ani, și tu poți lua parte la astfel de proiecte prin #CorpulEuropeandeSolidaritate sau prin schimburile de tineret #Erasmus. • Fotografia este făcută în timpul unei drumeții în Munții Tatra, alături de prietenii mei voluntari. • #voluntariat #tatramountains #nature #volunteer #SEV

A post shared by ecoliving.Cluj (@ecoliving.cluj) on

2. Simplifică-ți rutina de îngrijire și cumpără produse eco-friendly

Grupează toate produsele de îngrijire pe care le ai, analizează-le și fă o listă cu cele esențiale. Pentru următoarele cumpărături, ține minte să achiziționezi doar ce ai nevoie. De asemenea, e important să eviți plasticul și să nu cumperi produse testate pe animale. Iată câteva alternative: utilizează produse multifuncționale, precum uleiul de cocos; periuța de dinți obișnuită – una din bambus, peria de păr din plastic – peria din lemn, șamponul lichid – șamponul solid; caută producătorii locali care folosesc recipiente din sticlă sau ambalaje de hârtie pentru cosmetice și identifică brand-urile cruelty free.

3. Înlocuiește plasticul cu materiale sustenabile

În centrul orașului și în zona Pieței Mihai Viteazul sunt o mulțime de magazine și farmacii naturiste, în care găsești produse de îngrijire, cosmetice și accesorii fără plastic. În plus, Samsara Foodhouse livrează mâncarea în recipiente biodegradabile, setând un exemplu de bune practici. Privind spre propria locuință, sunt numeroase etape pentru schimbare. În acest sens, amintim câteva produse pe care să le iei în considerare: sacoșele din bumbac, sticlele reutilizabile, șervețelele reciclate, alimentele vrac și borcanele din sticlă.

4. Găsește și oferă suport

Caută în social media persoane și brand-uri care să promoveze concepte precum: eco-friendly, vegan, minimalist și cruelty free, chiar dacă nu rezonezi 100% cu acestea. Vei învăța ce alternative există, unde le găsești, cum să le folosești și te vei familiariza cu stiluri de viață diferite – mai simple și mai verzi. De asemenea, participă la evenimentele care îmbrățișează aceste idei. Fă voluntariat în ONG-uri și susține inițiativele ecologice.

5. Aplică principiul celor cinci ”R”

O normă ecologică aflată într-o continuă transformare este următoarea: reduce – redu, reuse – refolosește, recycle – reciclează, repair – repară, refuse – refuză. Cu alte cuvinte, simplifică, găsește un nou scop obiectelor pe care le ai, sortează selectiv gunoiul, repară, înainte de a dori să înlocuiești un lucru, și nu accepta materiale promoționale sau alte obiecte care nu sunt vitale pentru tine.

Indiferent de motivații – curiozitate, dorința de a fi sănătos, respectul față de natură, implicarea în criza schimbărilor climatice sau altele, există soluții pentru un trai ecologic în Cluj-Napoca.

Ultimele articole

Alte articole