fbpx
sâmbătă, octombrie 5, 2024

RIUF 2018: Studenții români, aur curat pentru universitățile străine

Share

Zeci de universități din străinătate dar și din România au participat marți la Târgul Internațional de Universități RIUF, în cadrul căruia peste 3500 de elevi și studenți clujeni au avut șansa de a descoperi ce le oferă piața instituțiilor de învățământ superior din țară și de peste hotare. Marea Britanie a fost printre cele mai bine reprezentate țări, profesorii de aici vorbind în termeni elogioși despre etica de muncă a elevilor români, dar și despre felul în care aceștia înțeleg abordările actuale din domeniul învățământului superior, în care studentul trebuie pregătit pentru piața globală.

Sute și sute de elevi însoțiți de profesori de la școala sau de părinți au ajuns marți la RIUF, unul dintre cele mai mari și mai complexe târguri de universități din România. Ajuns la cea de-a 22-a ediție, RIUF a pus în fața viitorilor studenți peste 6000 de programe de licență, master și doctorand, dar și posibilitatea de a intra în legătură directă cu profesori ai universităților prezente, studenți ale respectivelor instituții sau ONG-uri care se ocupă tocmai de consilierea tinerilor aflați la momentul la care trebuie să decidă unde și cum își vor continua educația.

Citește și:

Fiecare universitate, românească sau nu, a încercat să se prezinte în cel mai atrăgător mod cu putință. Unii au pregătit jocuri pentru elevi, în timp ce alții au venit cu tururi ale campusurilor în realitatea virtuală, nelipsite fiind și oportunitățile de a discuta cu studenți care au trăit deja experiența promisă liceenilor.

În cadrul RIUF au existat și o serie de conferințe sub sigla YouForum, acestea având rolul de a le oferi tinerilor o mostră din tot ceea ce înseamnă diverse sisteme educaționale din țări precum Marea Britania, Franța, Germania sau Olanda.

Sistemul educațional din Marea Britanie a fost printre cele mai bine reprezentate la RIUF, instituții de învățământ superior precum Birmingham City University, Brunel University London, Coventry University, Falmouth University sau London Met având reprezentanți în fața studenților clujeni. Mii de studenți români au ales în ultimii ani să studieze în insulă, în condițiile în care multe dintre universitățile britanice se află între primele 100 în lume. De asemenea, diploma de Bacaluareat este recunoscută în învățământul britanic, iar pentru cei care consideră că taxele sunt prea mari (între 7000 și 9250 de lire sterline pe an pentru licență și între 3000 și 50.000 de lire sterline pe an pentru master), există posibilitatea sistemului Tuition Fee Loan, în cadrul căruia studentul primește un împrumut guvernamental care acoperă în totalitate taxa de școlarizare, aceasta urmând să fie rambursată numai după terminarea studiilor și numai în momentul în care venitul său anual depășește un anumit prag salarial.

„Studenții români sunt extraordinari și avem studenți în fiecare clasă. Sunt foarte muncitori și determinați. De asemenea, sunt niște excelenți vorbitori de limbă engleză și niciodată nu ne-am putut plânge de ei pe partea aceasta. Noi îi încurajăm să călătorească mult și să înțeleagă lumea experimentând. De asemenea, munca noastră nu înseamnă doar să îi învățăm noțiuni de specialitate, ci să îi pregătim să devină <<angajați globali>>, pregătiți pentru a munci în orice colț al lumii.”

Consilierea este o componentă importantă în deciziile care țin de alegerea universităților. Chiar dacă pe internet sunt multe informații, pentru un tânăr de nici 20 de ani poate fi complicat să înțelegi ce e mai bine să faci. RIUF a adus în fața elevilor și studenți sau reprezentanți ai unor ONG-uri care se ocupă tocmai de consiliere pe teme educaționale. Bianca Foghel, consilier Edmundo, le-a vorbit tinerilor despre ce trebuie să facă pentru a fi studenți internaționali, Michael Jaumann a explicat în cadrul workshop-ului său ce înseamnă viața de student în Germania, în timp ce Aniel Sălăjean i-a ghidat pe tineri pentru a înțelege cum por să devină studenți la o universitate de top, oriunde în lume.

Cei mai mulți dintre tinerii prezenți spun însă că cel puțin pentru studiile de licență au în continuare încredere în universitățile românești și se gândesc la instituțiile de învățământ superior abia atunci când este vorba despre programe de masterat, cu atât mai mult cu cât în acel moment se simt suficient de maturi pentru „a se rupe” aproape total de familie.

Despre Grupul Educativa

EDUCATIVA este un grup de organizații non-guvernamentale și companii ce dezvoltă produse și servicii educaționale care ajută tinerii români în identificarea și fructificarea oportunităților de dezvoltare personală. Printre programele EDUCATIVA se numără serviciile de consiliere educațională EDMUNDO, UNIVERSALIO și EDMERICA, serviciul de recrutare Reviro și platforma centralizată de înscriere la universități din România, AdmitereOnline.ro.

Ultimele articole

Alte articole