fbpx
duminică, iulie 14, 2024

Un nou centru de tratament dedicat sănătății s-a deschis la Băile Cojocna

Data:

Primăria comunei Cojocna în parteneriat cu HC Kinetic va inaugura un nou centru de tratament în incinta Băilor Calde Cojocna, cu dotări complexe și personal specializat în domenii precum kinetoterapie, fizioterapie, osteopatie și balneologie. 

În incinta Băilor Calde Cojocna începe să funcționeze un centru de tratament cu dotări complexe și personal specializat în domenii precum kinetoterapia, fizioterapia, osteopatia și balneologia. Un principal aspect de dezvoltare a potențialului zonei Cojocna vizează domeniul sănătății. Sunt de notorietate beneficiile pentru sănătate pe care le aduce apa sărată din Cojocna, iar acum, gama de servicii de care se pot bucura și localnicii, dar și cei din împrejurimi devine mult mai generoasă.

”Sunt încântat că am reușit acest parteneriat din care să iasă mai sănătoși și mai relaxați toți cei care petrec timp în Cojocna. Sunt servicii de care se bucură și locuitorii comunei noastre, și ai comunelor învecinate, dar și orășenii. Atât doamna doctor balneolog Sidea, cât și doamna pofesor kinetoterapeut Chelaru sunt profesioniste cu experiență și cred că putem crește numărul turiștilor care să vină în Cojocna și să găsească un centru de top în privința calității serviciilor de recuperare.” – Sorin Radu Ranga, primarul comunei Cojocna.

Aripa dreaptă a Băilor Calde a fost amenajata cu aparaturi specifice de recuperare a sănătății, sub coordonarea doamnei profesor Hajnal Chelaru, terapeut osteopat și kinetoterapeut de renume în domeniu. Acestea completează spațiile saline, piscina sărată și camerele saline, din aripa stângă, astfel că, indiferent de sezon, pacienții pot beneficia de o gama complexă de servicii integrate pentru recuperarea stării de bine. 

”Faptul că un tratament e abordat integrat e foarte important, mai ales pentru o mai mare eficiență în recuperare. Avem deja programări pe o săptămână, un timp recomandat în medie pentru un set complet de proceduri. Pacienții au rezervări la pensiunea de vizavi, astfel că le e comod și se simt în concediu. Dar avem și pacienți care vin la Cojocna din Cluj-Napoca pentru că vor să se bucure de toate aspectele de recuperare pe care le găsesc în acest complex. Le e ușor deoarece au aici și cabinet pentru consultații, și aparatură modernă de recuperare, și apa sărată binecunoscută, și specialiști care comunică bine între ei.” – Hajnal Chelaru, terapeut osteopat și kinetoterapeut

Doamna doctor balneolog Maria Sidea e medic dedicat și cu înaltă calificare, cu peste 15 ani de experiență în consultul de recuperare a pacienților adulți, dar și a celor pediatrici. Ea este prezentă în fiecare zi de luni, la cabinetul din centrul de tratament de la Cojocna, pentru consultații complete de balneologie.

Doamna Hajnal Chelaru este managerul centrului medical HC Kinetic, profesor asociat UBB și un osteopat pasionat de meseria sa. Această nouă clinică, de la Cojocna, oglindește o creștere naturală a implicării ei în domeniul ameliorării durerii și a regăsirii stării de bine și de sănătate, pe lângă cele două centre pe care le-a fondat în Cluj-Napoca. 

Procedurile care se aplică în centrul de tratament de la Cojocna sunt:

-Magnetoterapie

-Terapie Shockwave

-Băi galvanice

-Masaj subacval

-Lymphastim

-Terapie laser

-SIS (Super Inductive System)

-Electroterapie

-Ultrasonoterapie

Câteva detalii despre aceste proceduri:

Magnetoterapia utilizează efectele terapeutice ale câmpului magnetic în aplicații generale sau locale asupra țesuturilor și are ca scop scăderea procesului inflamator articular și abarticular, scăderea contracturii musculare antalgice și creșterea pragului cortical la durere. De asemenea, este utilizată pentru afecțiuni reumatismale (poliartroze, spondiloze, gonartroză sau coxartroză, tendinite, bursite, fibrozite, poliartrită reumatoida, spondilită anchilozantă, artrita psoriazică), în cazul sechelelor posttraumatice (plăgi, contuzii, hematoame musculare, entorse, consolidarea fracturilor), pentru afecțiuni neuropsihice (nevroze și distonii neurovegetative, sindrom spastic, Parkinson, paraplegii, infirmitate motorie), în afecțiuni cardiovasculare (sindrom Raynaud, arteriopatie, ateroscleroză cerebrală, hipertensiunea arterială), în afecțiuni respiratorii (astm bronșic, bronșită cronică astmatiformă), în afecțiuni digestive (ulcer gastroduodenal, gastrite cronice, sindrom de colon iritabil, dischinezii biliare), în afecțiuni endocrine (diabet zaharat în formele insulino-independente), în afecțiuni ginecologice (tulburări menstruale funcționale, metroanexite cronice nespecifice, tulburări de menopauză și perimenopauză).

Terapia Shockwave este o soluție non-invazivă pentru durerea musculoscheletală. 

E o terapie cu unde de șoc, utilizată frecvent în fizioterapie, ortopedie și medicină sportivă. Printre cele mai comune indicații se numără: durerile de umăr, de șold, de cot, de genunchi, durerile lombare, tendinita achileană, pintenul calcanean. Beneficiile sale sunt: eliminarea durererii, favorizarea vindecării, creșterea circulației locale, îmbunătățind astfel metabolismul tisular, creștea producției de colagen, relaxearea musculaturii, dizolvarea fibroblaștilor calcifiați și creșterea mobilității.

SIS (Super Inductive System, Sistemul Super Inductiv) se bazează pe intensitatea înaltă a câmpului electromagnetic, ce are efecte pozitive asupra țesutului uman. Printre aceste efecte terapeutice se numără ameliorarea durerii, vindecarea fracturilor, miorelaxarea, miostimularea și mobilizarea articulațiilor. Are un spectru larg de indicații, cu efecte pentru: sindromul de tunel carpian, reducerea spasticității, regenerarea nervilor, sindromul de impingement, îmbunătățirea respirației, mobilizarea coloanei toracale, hernia de disc, prevenirea atrofiei musculare, tendinopatia patelară și fractură.

Băile galvanice reprezintă un tratament medical care combină acţiunea curentului continuu cu efectul termic al apei, apa devine un mediu mijlocitor între electrozi şi tegument, curentul este repartizat pe o suprafaţă corporală mai mare, astfel că densitatea curentului este mai redusă și nu există pericolul de arsuri la intensitatea aplicată. Tratamentele galvanice utilizează curentul pozitiv, astfel că, prin creșterea sensibilității tactile și dureroase, are efect analgezic, elimină congestia pielii și toxinele adunate adânc în pori, dar și curentul negativ, prin creșterea excitabilității fibrelor motorii, pentru a ajuta substanțele nutritive să penetreze adânc pielea. Se recomandă în cazul afecțiunilor sistemului nervos (nevralgii si nevrite de nerv sciatic,  intercostale, dentare, pareze sau paralizii), al afecțiunilor aparatului locomotor (reumatice și posttraumatice) sau al afecțiunilor aparatului cardiovascular (tulburări de circulație periferică).

Masajul subacval este o tehnică de hidroterapie, care permite realizarea unei asuplizări și tonifieri profunde și este recomandată pentru stări post operatorii, afecțiuni neurologice, afecțiuni ale mușchilor și ale articulațiilor, îmbunătățirea circulației sangvine. Acțiunea lui are loc în funcție de temperatura apei folosite, de presiunea jetului și de forma de aplicare. Obiectivul acestui masaj în apă este să reducă tensiunea de la nivelul mușchilor și al țesuturilor conjunctive și să relaxeze parțial încheieturile. De asemenea, este unul dintre cele mai eficiente tratamente  pentru relaxare.

Lymphastim este un echipament modern pentru drenajul limfatic, format dintr-un costum care îmbracă picioarele și abdomenul, conectat la un sistem de reglare. Costumul de drenaj are în interior mici compartimente independente, care se umflă cu aer în timpul ședinței și presează pe rând diferite părți ale corpului, de la picioare spre partea superioară, în sensul circulației limfei. În acest fel, se stimulează activitatea vaselor limfatice, e ușurată trecerea limfei în locurile afectate și e accelerat metabolismul din țesut. Nu în ultimul rând, elimină toxinele din corp, crește fermitatea și elasticitatea pielii, elimină stresul și oboseala.

Terapia laser poate trata artrita, durerile coloanei vertebrale, afecțiunile discurilor intervertebrale, sindromul de tunel carpian, fibromialgia, durerile articulare, durerile musculare si durerea miofasciala, nevralgia, neuropatia, fasceita plantară, durerea postoperatorie, degerături, arsuri, ulcere, varice, accidentările sau leziuni cauzate de miscari repetitive.

Electroterapia lucrează cu o gamă variată de forme de curent de medie și joasă frecvență. Este indicată în cazul afecțiunilor sistemului nervos, al afecțiunilor aparatului locomotor, al reumatismelor inflamatorii și degenerative, al afecțiunilor aparatului cardio-vascular sau al tulburărilor circulatorii periferice.

Ultrasonoterapia este una dintre cele mai populare forme de fizioterapie. Inițial, ultrasunetele au fost folosite în medicină cu scop de diagnosticare imagistică (ecografiile), însă ulterior s-a descoperit că au și efecte terapeutice. Terapia cu ultrasunete calmează durerile, ajută mușchii să se relaxeze, diminuează spasmele, accelerează procesul de vindecare, inclusiv în cazul fracturilor și ameliorează simptomele de poliartrita reumatoidă. Ultrasonoterapia este indicată în cazul artrozei circulației periferice sau a coloanei, în afecțiuni ale tendoanelor sau mușchilor sau în caz de contuzii, entorse, nevralgii, dar și în alte sfere de patologie, conform indicațiilor medicului.

În cadrul centrului de tratament de la Cojocna, pacientului i se face o evaluare de specialitate și i se recomandă un program personalizat și cu rezultate vizibile în timp relativ scurt. Aceasta se poate traduce într-o economie de timp pentru a se obține maxime beneficii de recuperare a sănătății. Pacientul primește un diagnostic integrat, astfel că nu mai trebuie sa meargă la diferite consultații și să caute soluții pentru a merge în diferite cabinete pentru diferite proceduri, deoarece în acest centru de tratament regăsește multitudinea de aparate care lucrează pentru înbunătățirea stării sale de sănătate. În plus, pentru că fiecare pacient e diferit, e firesc ca fiecare program recomandat să fie adaptat nevoilor fiecăruia și să se aplice personalizat. 

Zona Cojocna poate reprezenta pentru clujeni atât un sejur de vacanță pentru recuperarea libertății de mișcare, dacă timpul și orarul personal le permite, cât și un loc în apropiere, în care pot merge regulat, pe perioada tratamentului, fără a rămâne peste noapte în sat. În medie, un program de tratament se face zilnic, pe o perioadă de 5-10 zile consecutive, astfel încât rezultatul să fie cel scontat.

”Uneori, când se vorbește de o zonă balneoclimatică, există percepția de loc îndepărtat, până la care trebuie să mergi departe pentru a ajunge la băi. Dar Cojocna, și implicit acest centru de tratament, e aproape de municipiul Cluj-Napoca, astfel încât clujenii nu trebuie neapărat să își ia concediu pentru un tratament, iar programul de proceduri performante poate fi parte din rutină pentru o perioadă, în confortul proximității.”

Hajnal Chelaru, terapeut osteopat și profesor kinetoterapeut

Noua clinică din Cojocna se adresează unui public conștient că pentru o îmbunătățire a stării de sănătate trebuie să apeleze la specialiști și la servicii performante. Primăria susține acest parteneriat prin oferirea spațiului în care se desfășoară activitatea clinicii si a personalului care aplică procedurile, completând astfel paleta de servicii date de piscina termală sărată, camera salină cu lada de sare de joacă pentru copii și încăperea salină pentru adulți. Investiția HC Kinetic în acest centru de tratament este de 100.000 de euro, tehnologia regăsită în acest loc fiind de ultimă generație. 

Alte entități din comuna Cojocna pot beneficia sau deja beneficiază de pe urma deschiderii centrului de tratament. Ca un exemplu, vizavi de complex există o pensiune care e la îndemână pentru pacienți, atât prin amplasarea foarte apropiată, cât și prin faptul că reprezentanții clinicii se ocupă de demersurile de rezervare a camerelor pentru pacienți, astfel că toate serviciile se pot rezerva printr-un singur telefon.

Deschiderea centrului de tratament este salutat de primarii din zonă, cel puțin 9 edili urmând a fi prezenți la inaugurare (Cojocna, Cămărașu, Mociu, Căianu, Cătina, Suatu, Palatca, Frata și Ceanu Mare). Evenimentul inaugural va avea loc vineri, 31 martie 2023, începând cu ora 18.

Sediul centrului de tratament HC Kinetic din Cojocna este pe str. Republicii, nr. 126 (în incinta Băilor Calde Cojocna).

Alte date de contact sunt: tel. 0740010024, office@hckinetic.ro și www.hckinetic.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

DISTRIBUIE ARTICOLUL:

Populare

Îți recomandăm să citești și: