Un somn bun este esențial pentru sănătatea organismului, te face să te simți mai bine în fiecare zi și la nivel fizic și emoțional. Potrivit cercetătorilor, somnul crește rezistența și imunitatea organismului. Prin rezistență, organismul poate face față la stres și la factorii externi. În ziua de azi, stresul intens este creat de pandemia de coronavirus și de știrile negative.
Ai un somn bun? Asta este important pentru rezistența și imunitatea organismului. Alături de alimentație sau exerciții fizice și somnul susține imunitatea organismului. Somnul ameliorează oboseala psihică și mentală și scade riscul de îmbolnăvire. Un somn bun menține sănătatea și ajută organismul să facă față la afecțiuni și boli.
Somnul este important pentru odihna corpului, dar și a creierului. Lipsa somnului afectează rezistența și imunitatea organismului. Pentru a preveni infecțiile virale și a avea o sănătate bună, trebuie crescută puterea imunității înnăscute. Privarea de somn și stilul de viață nesănătos afectează ritmul somnului, iar asta duce și la scăderea imunității. Medicii recomandă oamenilor să doarmă cel puțin 7 ore pe noapte, ideal ar fi 9, astfel se vor simți mai odihniți a doua zi, dimineața.
Studiile cercetătorilor arată că lipsa de somn scade imunitatea și capacitatea corpului de a lupta împotriva virusurilor și bacteriilor. Prin urmare, oamenii care au un deficit de somn au un risc mai mare de a suferi de răceală, gripă și boli infecțioase.
Rezistența organismului este capacitatea acestuia de a face față la situații negative, la agenți patogeni, dar și de a se recupera dintr-o boală sau o situație stresantă. Prin creșterea rezistenței organismului, oamenii pot face mai ușor față la orice eveniment negativ din viața lor și pot avea o sănătate fizică crescută.
Când sunt mai rezistenți, oamenii au curaj, au un comportament adecvat de asumare a riscurilor, au o capacitate mai mare de a rezista la stres, au abilități de învățare mai bune și o rată a mortalității mai scăzută.
Printr-un somn bun și un stil de viață sănătos, se crește rezistența organismului și astfel oamenii au o serie de avantaje, ce includ:
- Sunt mai echilibrați psihic, au capacitatea de a crea planuri realiste și de a dezvolta relații pozitive cu familia și prietenii
- Au o sănătate mintală mai bună și o capacitate de rezolvare a problemelor mai mare
- Sunt în stare să-și gestioneze mai bine emoțiile și să-și stăpânească nervii, impulsurile în situații stresante și tensionate
- Pot gestiona mai ușor situațiile de stres, chiar și atunci când acestea se produc pe neașteptate
- Se simt mai bine atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional și mai odihniți în fiecare zi
- Au o stare de sănătate mai bună mai ales dacă și stilul lor de viață include o dietă mai echilibrată, nu doar un somn adecvat, noapte de noapte.
Dacă somnul nu este suficient sau odihnitor, cu siguranță asta poate afecta rezistența organismului în timp. Asta duce la crearea unui dezechilibru emoțional și la scăderea stimei de sine. Oamenii cu o rezistență scăzută a organismului sunt negativi, își controlează cu greu impulsurile, stările de nervi, sunt irascibili, pesimiști, dau dovadă de lipsă de creativitate și empatie.
Cei mai afectați de insomnie sunt cei care au suferit și din cauza unor evenimente traumatice, cum ar fi de exemplu: violența în familie.
Calitatea somnului este afectată și de expunerea la lumina albastră. Ideal ar fi ca timpul de somn să fie de 7-9 ore pe noapte, însă oamenii dorm mult mai puțin, din cauza expunerii la lumina albastră emisă de display-uri. Pentru a dormi mai bine, este necesar un program de somn, ideal ar fi de mers la culcare în fiecare seară la aceeași oră, de preferat ora 22:00.
Există numeroase modele de ochelari de vedere moderni în 2021, care sunt recomandați de specialiști pentru că blochează lumina albastră, minimizează strălucirea, reduc sindromul de vedere computerizată, previn ochii uscați, insomnia și tulburările de somn. Ochelarii care reduc efectele luminii albastre și care facilitează astfel un somn mai bun, ajută și la creșterea rezistenței organismului, prin odihnă și respectarea orelor de somn.