fbpx
vineri, februarie 23, 2024

Xocol’arte, ciocolateria artizanală care realizează la Cluj produse din ciocolată 100% organică și vegană

Data:

La ce ne gândim prima oară când ni se face poftă de ceva dulce? Cei mai mulți dintre noi ne gândim la ciocolată, la ducele fin care ne răsfață papilele gustative, ne deschide simțurile și ne umple de energie.

Există oare vreun om căruia să nu-i placă ciocolata? Este greu să rezistăm acestei tentații dulci, vechi de mii de ani, ale cărei origini pleacă din America de Sud, locul în care s-a creat o adevărată cultură a arborelui de cacao. De când amerindienii au transformat boabele de cacao în ceea ce astăzi numim pudra de cacao, omenirea a făcut o obsesie pentru acest produs alimentar, care, în timp, s-a transformat într-o adevărată artă.

Ciocolata a apărut în urmă cu aproximativ 4.000 de ani, iar de atunci și până acum a fost consumată sub diferite forme. Cacaua, materia primă folosită la prepararea cocolatei, provine din fructul arborelui de cacao, fiind produsul final al unui proces complex ce presupune prăjirea și pisarea boabelor. În timpurile străvechi, pentru că erau foarte valoroase, aztecii foloseau boabele de cacao drept monedă de schimb. Dar erau utilizate și ca medicament pentru tratarea febrei, pentru atenuarea durerii, răcirea corpului ori ca adjuvant pentru digestie.

De-a lungul timpului au fost create mii de sortimente, arome și tipuri de ciocolată, din care astăzi putem să alegem nestingheriți după pofta inimii. Rafturile magazinelor abundă, din păcate, de produse atât de mult procesate, încât se pierde în mare măsură valoarea nutritivă a boabelor de cacao, iar ceea ce rămâne în ambalajele frumos colorate este doar exces de zahăr și grăsimi, foarte nocive pentru sănătate.

Dragoste la prima degustare

Dar avem la îndemână și o ciocolată veritabilă, de origine unică, cu un conținut ridicat de cacao și gust plin care păstrează aroma intensă a boabelor de cacao ecuadoriene. Realizată după o rețetă proprie, de un ciocolatier din Transilvania, Xocol’arte a reușit să ducă ciocolata la un alt nivel.

Delicioasă, sănătoasă, îndulcită cu zahăr de cocos și ingrediente organice provenite din plante, fără a fi folosite surse de origine animală în prepararea rețetelor, Xocol’arte dă viață, la Cluj-Napoca, unor creații artizanale din ciocolată 100% organică și vegană, care îți lasă gura apă.

Este aproape imposibil să nu te îndrăgostești de la prima îmbucătură de gustul sublim, natural și unic al ciocolatei Xocol’arte.

Povestea cu iz de ciocolată, „țesută” în Canada

Departe de Cluj, tocmai în Canada, a încolțit cu ani în urmă ideea acestei afaceri dulci, în timp ce Florin Stanciu lucra la o ciocolaterie organică. Motivația din spatele proiectului a fost foarte simplă de la bun început. Dorința de a produce ciocolată de calitate, dar de a avea grijă și de mediul înconjurător.

„Eu sunt vegan din anul 2015 și sunt atras de un mod de viață sănătos și în armonie cu natura. Din păcate, schimbările climatice fac din ce în ce mai mult rău la nivel mondial și ar trebui să fim mai conștienți de ceea ce folosim și cum folosim. Cumva, aceste două principii au stat la baza acestei afaceri: calitate și grijă pentru mediu. Pentru calitate am căutat să aducem o ciocolată veritabilă, organică, vegană, sustenabilă și fair trade tocmai din Ecuador”, povestește Florin Stanciu, co-fondatorul Xocol’arte.

În 2018, Florin Stanciu a lucrat ca ciocolatier la cea mai mare și veche fabrică de ciocolată din Canada. Acolo a avut oportunitatea să învețe tehnica realizării ciocolatei și modalitatea de producție a acestui produs în cantități industriale. 

„Am avut onoarea să lucrez cu unul dintre cei mai mari ciocolatieri ai lumii, familia sa fiind în domeniul ciocolatei de peste 100 de ani. Aici mi-am îmbogățit mult mai mult cunoștințele despre ciocolată și despre ceea ce înseamnă să produci ciocolată într-un mod artizanal și sustenabil. Și acest ciocolatier folosea, la rândul lui, doar ciocolată organică, fair trade și de origine,“ spune Florin.

Ca să vă convingem că aceste produse sunt cu adevărat premium și merită să le gustați, trebuie să vă spunem că furnizorul cu care lucrează ciocolateria clujeană este unul de top, cu premii internaționale obținute la concursurile din domeniu. În ceea ce privește grija față de mediu, sunt folosite doar ambalaje naturale, cu extrem de puțini coloranți și elemente de decor, iar în viitorul apropiat se va renunța complet la plastic, în favoarea unor ambalaje biodegradabile.  

Ciocolată transformată în artă

În acest moment ciocolateria Xocol’arte deține două colecții, fiecare cu sortimentele proprii de ciocolată. Ronda, sau hot chocolate bombs, este primul produs creat în proiect, un concept „importat” din Canada și care reprezintă o variantă mult mai atractivă pentru ciocolata caldă clasică.

Colecția Cuadro este însă despre transformarea ciocolatei în diferite forme de artă. Aici veți găsi delicii dulci pictate manual, un proces foarte anevoios, însă cu rezultate pe măsură, sau create prin diverse alte tehnici de decorare, cu coloranți naturali, obținuți din plante. Un minus, din punct de vedere vizual, spun fondatorii ciocolateriei este intensitatea culorilor, care sunt mai puțin strălucitoare decât cele obținute cu coloranți artificiali.

O altă componentă importantă o reprezintă calitatea ingredientelor folosite în prepararea sortimentelor de ciocolată. În ciocolaterie sunt folosite doar fructe și nuci provenite din culturi bio și de la producători locali. Unul dintre ingredientele vedetă este marshmallows vegan, fără gelatină din oase, produs pe care producătorii l-au adus din America.

„Plănuim să venim cu cât mai multe produse pe piață. Următoarele produse vor fi batoanele energizante cu ciocolată, fructe și nuci. Și o cremă de ciocolată tartinabilă veritabilă, fără zahăr rafinat și fără uleiuri vegetale adăugate, așa cum sunt cremele din comerț”, spune Monica Ivan, co-fondatoarea Xocol’Arte.

Grija față de natură, o preocupare continuă

Preocuparea pentru protejarea mediului înconjurător a devenit o necesitate și, totodată, o practică tot mai des întâlnită în multe industrii. Aceasta a fost și ideea în jurul căreia s-a conturat deschiderea ciocolateriei Xocol’arte.

Fondatorii proiectului spun că au ales componentele bio și vegan pentru că sunt conștienți că, fără a avea grijă de mediul care ne înconjoară, viitorul nu va arăta prea bine în următorii ani. Așa că au investit în afacerea lor cele mai sănătoase, naturale și sustenabile ingrediente, care să contribuie la crearea unor produse de calitate pentru clienții ciocolateriei.  

„Am ales bio pentru că nu sunt folosite chimicale în procesul de obținere al ingredientelor noastre. În felul acesta nu suntem părtași la distrugerea faunei, în special a albinelor, fără de care nu am putea exista și, în același timp, pentru sănătatea clienților noștri. Din păcate industrializarea puternică a distrus calitatea alimentelor. Și vegan am ales tot din motive legate de mediu. Să nu uităm că cele mai multe defrișări au avut și au loc pentru a avea suficiente pășuni pentru fermele de vaci, care sunt în același timp un poluator important. Și din acest motiv și din unele principii personale, am ales să nu folosim laptele în produsele noastre“, explică Florin Stanciu.

Cum recunoaștem o ciocolată de calitate?

Eticheta este cea mai importantă sursă de informare atunci când vrem să știm dacă un produs este sănătos sau nu. Citirea etichetei este importantă și în cazul ciocolatei. Un produs de calitate are puține ingrediente. Dacă primele ingrediente al unei ciocolate pe care doriți să o cumpărați sunt zahărul rafinat și grăsimile vegetale, atunci cel mai bine ar fi să nu o puneți în coș, atrag atenția ciocolatierii.

„Contează foarte mult să fie și o ciocolată de origine. Adică boabele de cacao să provină din aceeași zonă, ceea ce îi conferă originalitate și consistență gustului. Din păcate, majoritatea ciocolatei este produsă cu mixuri de boabe de cacao, din diverse țări și, evident, cu diferențe de calitate. Și nu în ultimul rând să fie bio, sustenabilă și, foarte important, fair-trade, adică lucrătorilor să li se respecte toate drepturile iar aceștia să nu fie copii“, concluzionează ciocolatierul.

Peste 50% din veniturile obținute din vânzarea boabelor de cacao care stau la baza ingredientului principal, ciocolata, rămân în Ecuador, țara de origine și contribuie la dezvoltarea acesteia.

Vreau!

Așadar, descoperă vedetele Ronda cu marshmallows și alege-ți favorita! 8 sortimente, 8 posibilități de explorare a gustului sublim de ciocolată veritabilă. Și oferă-ți un răsfăț sofisticat care te poartă de fiecare dată într-o poveste surprinzătoare, cu Cuadro! Tablouri unicat din ciocolată pictată. Ciocolată artizanală, veritabilă, bio, vegană, realizată în Transilvania după o rețetă proprie.

Iubitorii de dulciuri sănătoase pot să cumpere produsele Xocol’arte din cofetăria Saveur, situată pe strada Bună Ziua, nr. 45, în Cluj Napoca, dar le găsesc și online pe site-ul ciocolateriei sau aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

DISTRIBUIE ARTICOLUL:

Populare

Îți recomandăm să citești și:

Hugo City, restaurantul din inima Clujului

Hugo City este un restaurant cu aer cosmopolit, situat...

Bucura-te de magia sarbatorilor cu Exclusiv Catering

Au mai ramas mai putin de 2 saptamani pana...

Magia Sărbătorilor cu Samsara: Crăciunul și Revelionul într-un Loc Special! 

Sărbătorile se apropie cu pași repezi, iar la Samsara,...

Evenimente Corporate și Catering Marca Samsara 

Ești în căutarea unui loc primitor pentru evenimentele tale corporate?...