Vizita la medicul stomatolog nu trebuie să fie o experiență traumatizantă, ci, din contră, iar echipa din cadrul Zâmbet Fericit le arată pacienților zi de zi că se poate și altfel: fără frică, fără durere. Dar, pentru ca aceste condiții să fie îndeplinite, e esențial să ne focusăm pe prevenție, un alt aspect pe care clinica pune accent, oferind chiar și un serviciu special de consiliere în acest sens, pentru că fiecare pacient este unic și necesită un plan de prevenție personalizat. În cadrul clinicii stomatologice pediatrice Zâmbet Fericit nu se tratează doar dinții. Posesorii acestora, copiii și adolescenții sunt tratați cu maxim respect, încredere, fiind considerați parteneri într-un demers pentru sănătate, pe termen lung.

Un zâmbet fericit este în primul rând un zâmbet sănătos, iar pentru a-l menține astfel, rolul medicului stomatolog este esențial, încă de la o vârstă fragedă. Clinica „Zâmbet Fericit” din Cluj-Napoca, specializată în stomatologie și ortodonție pediatrică, și-a propus, încă de la înființare, să le ofere micilor pacienți toate motivele pentru ca aceștia să plece acasă încrezători, plini de voie bună, în urma tratamentului. 

Clinica a fost fondată în urmă cu aproape 10 ani de dr. Ana Mihăilescu, specialist ortodont. „Din dragoste pentru copii și pentru că sunt o persoană cu multă răbdare, am decis să îmi îndrept cariera spre stomatologia pediatrică. În calitate de medic specialist, dar, în egală măsură, ca mamă, consider că cei mici au nevoie de o atenție timpurie asupra danturii, încă de la apariția primilor dinți de lapte. Multe probleme pot fi ușor corectate dacă sunt descoperite la timp, iar în cadrul clinicii putem asigura copilului premisele unei dentații dezvoltate corect și a unui zâmbet sănătos. “

Profesionalismul, încrederea reciprocă și confortul emoțional al copiilor stau la baza relației medic-pacient

În cadrul clinicii  Zâmbet Fericit, relația medic-pacient se bazează pe încredere, astfel că întregul personal al clinicii este deschis, empatic, focusat pe emoțiile și capacitatea de înțelegere a copiilor.Medicii din cadrul clinicii au experiență de lucru cu cei mici și aplică tehnici speciale pentru a-i acomoda în cadrul cabinetului și pentru a-i face complianți la tratament.

De aceea, cine vine la Zâmbet Fericit, revine.

Suntem sinceri cu cei mici. Le explicăm ceea ce se va întâmpla, că poate îi va durea puțin. Nu credem în abordarea cu păcăleli. Copiii înțeleg mult mai multe lucruri decât reușesc unii adulți să creadă, iar dacă unui copil nu îi spui adevărul, pe înțelesul lui, vizavi de ceea ce se va întâmpla și va simți, acel copil e puțin probabil să-și asume implicarea personală, așteptând mereu o soluție salvatoare din partea zânei sau a altui personaj magic. Însă, dacă reușim să ne conectăm cu copilul, să creăm această legătură bazată pe empatie și sinceritate, copilul va reveni cu drag. Ne bucură mult faptul că sunt părinți care ne oferă atât nouă, medicilor, cât și copilului încrederea că putem dezvolta o astfel de relație”, spune medicul stomatolog.

Fondatoarea clinicii în cadrul căruia în prezent își desfășoară activitatea patru medici stomatologi, dr. Ana Mihăilescu, mărturisește că acest parteneriat cu copiii îi oferă satisfacții enorme. „Pe ei nu te poți supăra”, spune aceasta cu blândețea pe care fiecare copil o simte și o apreciază în momentul în care devine pacientul doamnei doctor. 

 Stomatologie cu adevărat kid friendly

Avem un respect deosebit față de pacient. Am ales să lucrăm în acest mod, fiind orientați spre pacienți, spre nevoile acestora, am construit întreaga echipă și în am ales aparatura în concordanță cu acest principiu”, explică Ana Mihăilescu.

Fără durere, cu laser de ultimă generație. Da, se pot face tratamente stomatologice fără durere, nu e magie, este cea mai inovativă tehnologie –  laserul performant, Fotona Light Walker, printre puținele de acest tip care se găsesc în România. Laserul nu doar înlocuiește albinuța, de care cei mai mulți dintre copii sunt speriați, dar care are și alte beneficii în efectuarea unui tratament eficient. Copiii acceptă mult mai ușor aceste tipuri de tratament, mulți dintre ei fiind chiar încântați sau curioși cu privire la tehnologia laser.

 „De ce colaborează mai bine copiii cu laserul? Pentru că acesta nu le atinge dintele, iar astfel ei nu mai simt fricțiune, apăsare, trepidații în timpul actului medical. Laserul e un fascicol luminos care curăță, iar copiii nu simt decât apa rece, în momentul în care se clătește zona respectivă. E o procedură minim invazivă, nedureroasă. O carie simplă, tratată astfel, nu doare. E o tehnologie care face cu adevărat diferența în munca noastră cu cei mici. În plus, pe lângă confortul sporit pe durata tratamentului, există și avantaje clinice clare: o ablație foarte eficientă și selectivă (laserul îndepărtează cu predilecție țesutul afectat, lăsând țesutul sănătos integru) și o decontaminare perfectă a cavității (cariei) scăzând astfel riscul de recidivă a cariei”

 Parteneri pentru sănătatea dințișorilor

 „Avem copii care vin la noi de când erau bebeluși. Am început cu joacă, prin familiarizarea cu cabinetul, cu instrumentarul, cu periuța de dinți și prin efectuarea unor proceduri ușoare, pentru ca cel mic să se simtă cât mai bine și în siguranță. Acum e o bucurie să-i vedem adolescenți responsabili care înțeleg că un zâmbet sănătos și fericit depinde și de implicarea lor. Dincolo de rezultatul tratamentului stomatologic în sine, suntem conștienți că întreaga experiență în cabinetul stomatologic poate crea temeri pe termen lung sau, dimpotrivă poate fi un boost de curaj pentru copii și o premisă pentru a deveni adolescenți și adulți responsabil nu doar privitor la îngrijirea dinților, ci la mai multe aspecte din viața lor .

Ne dorim cu toții copii încrezători și responsabili, nu-i așa? Noi credem că pentru părinți e minunat să aibă în medicul stomatologic un partener în dezvoltarea personală a copilului și pe de altă parte, mizăm la rândul nostru pe suportul părinților în acest sens. Și nu, în ultimul rând avem încredere în copii, partenerii noștri cei mai importanți pentru sănătatea dințișorilor. Ne propunem să contribuim la conștientizarea valorii prevenției”.

Folosim cea mai inovativă tehnologie, dăm mai departe cea mai importantă TEHNICĂ

Profesionalismul echipei Zâmbet Fericit a condus, de-a lungul timpului, la rezolvarea cu succes a unor cazuri extrem de dificile în rândul micilor pacienți. Pentru a nu se ajunge însă aici, în situații limită, greu de suportat, atât pentru copii, cât și pentru părinți, în cadrul clinicii se pune un accent deosebit pe prevenție, oferindu-se un serviciu medical special de consultanță personalizată în igiena dentară.

Când intri cu durere la stomatolog, e dificil să devii prieten cu medicul. De aceea, le explicăm atât copiilor cât și părinților că este mult mai ușor să previi, decât să tratezi. Una dintre colegele mele, Camelia Roman este Instructor Igienă Dentară acreditat iTop, filosofia care promovează un plan individualizat de igienă orală, pentru că fiecare dintre noi avem nevoi speciale, dinți speciali, unici, nu suntem la fel, astfel încât îngrijirea dinților poate necesita abordări ușor diferite pentru fiecare dintre noi. Cea mai importantă informație pe care o transmitem în cabinet este că un dinte curat nu va fi niciodată bolnav. Învățăm să ne spălăm corect pe dinți însă Tehnica, pe care o exersăm împreună la cabinet, este cea care face diferența în modul în care ne spălăm pe dinți și nu atât pasta de dinți sau alte accesorii folosite”, explică dr. Ana Mihailescu.

În cadrul Zâmbet Fericit, pacienții au parte de sfaturi personalizate, în funcție de dentația fiecăruia. Cei mici primesc pentru acasă un kit care conține periuță de dinți, periuțe interdentare, ață dentară specială, în anumite cazuri și tot ce e nevoie pentru o igienă orală optimă, nu înainte de a exersa în cadrul cabinetului anumite tehnici de curățare a dinților, adaptate nevoilor fiecăruia.

Realitatea care stă în spatele acestei filosofii este că dacă înțelegem, învățăm și practicăm igiena dentară cu adevărat corect, realmente putem ajunge să nu mai avem carii și să venim la stomatolog doar pentru controlul de rutină”, explică Ana.  

Cu toate că Zâmbet Fericit este o clinică dedicată copiilor, adesea însă devin și părinții pacienți, deoarece se știe – în scaunul stomatologic redevenim cu toții copii și ne dorim o abordare pe cât de profi, pe atât de blândă.

Clinica oferă următoarele servicii: tratamente cu laser, stomatologie pediatrică, stomatologie generală și ortodonție. Detalii despre acestea, regăsiți aici.

„Îmi doresc să văd cât mai mulți copii zâmbind fericiți!”- Ana Mihăilescu

Dr. Ana Mihăilescu a construit și dezvoltat echipaZâmbet Fericit pe baza valorilor în care crede – profesionalismul actului medical, educația și implicarea în comunitate. Astfel, medicii din echipă duc spiritul clinicii și în afara cabinetului. Aceștia merg în școli, în zone defavorizate, pentru a le vorbi copiilor despre prevenție și importanța acesteia. Mai mult, 10 lei din fiecare consultație sunt donați pentru ca micuții din zonele defavorizate să aibă cele necesare unei igiene orale optime. Această „misiune” pe care cei din cadrul clinicii au îmbrățișat-o cu drag, a venit în mod firesc, din dorința de transforma „luxul” de a avea o periuță de dinți, într-o normalitate și pentru cei care nu își permit să își cumpere nici măcar lucrurile de bază.

Am făcut mai multe vizite școlare în zone defavorizate și, peste ani, am ținut legătura cu unii copii. Dacă reușești să schimbi perspectiva chiar și unui număr mic de copii și le deschizi o altă viziune, deja ți-ai făcut datoria. Sunt printre ei copii care vin și îți spun că și ei se își doresc să devină stomatologi. Până să vedem o nouă generație de medici stomatologi inspirată de aceste vizite extrem de utile în rândul copiilor, ne dorim să vedem cât mai multe zâmbete fericite”, spune medicul. 

Află mai multe despre clinică aici: www.zambetfericit.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.