fbpx
vineri, septembrie 13, 2024

Viața de super-campioană a Cătălinei Ponor: „Acum trăiesc sănătos pentru că asta îmi doresc”

Share

Până de curând, universul Cătălinei Ponor era compus din concursuri, antrenamente dure, cantonamente, emoții și lacrimi de tot felul. Acum că s-a retras, super-campioana gimnasticii românești începe să experimenteze viața de „om normal” și, chiar dacă a trăit 95% din viață făcând sport, fosta sportivă descoperă zilnic felul în care viața de om activ i-a intrat în sânge și nu mai pleacă de-acolo. Între zilele petrecut în pijamale și zile în care debordează de energie, Cătă aplică lecțiile învățate din sport și muncește pentru o societate în care sănătatea prin mișcare și alimentație corectă să fie tot mai mult un stil de viață.

Mihaela Bobar/ Sport Pictures

__________________________________________________

La masa cu interviuri sănătoase a ajuns, Cătălina Ponor, una dintre cele mai cunoscute sportive din România și o adevărată legendă mondială a gimnasticii feminine. Are 30 de ani dintre care 26 și i-a petrecut în sala de gimnastică, ea aducând sub „tricolor” nu mai puțin de 23 de medalii olimpice, mondiale și europene. „Cătă” sau „Black Tulip”, așa cum o alinta presa internațională, s-a retras în 2017 la o competiție în Mexic, de unde a venit cu trei medalii, două de  aur şi una de argint. Interviul oferit I love Cluj a fost prilejuit de participarea Cătălinei la Conferința de Leadership Feminin „The Woman”, la care au participat peste 600 de femei lider.

Alte interviuri din cadrul campaniei:

__________________________________________________

Din punctul tău de vedere, ce înseamnă un stil de viață sănătos?

Ceea ce este în sport, în general și în gimnastică în mod special nu se poate aplica la un om… normal, așa că aș prefera să vorbesc din punctul de vedere al unui om normal. Cred că o mâncare sănătoasă, mișcarea și un somn bun sunt lucruri esențiale pentru o viață cât mai liniștită și mai bună.

A fost grea viața de sportiv la nivelul la care tu ai performat?

Nu a fost neapărat grea pentru că stilul acesta de viață ni s-a implementat în cap de când eram mici. Așa am crescut. La un moment dat deja îmi impuneam eu, chiar dacă în anumite perioade era mai greu. Când am ajuns la adolescență, de exemplu, organismul ți se schimbă și în general se pot întâmpla lucruri fără voia ta. Chiar și-așa, lucruri ce țin de stilul de viață mi le-am impus eu singură pentru a putea să produc rezultate. Am înțeles că fără restricții și fără sacrificii nu am cum să fac performanță.

Am înțeles că fără restricții și fără sacrificii nu am cum să fac performanță.

După 26 de ani te-ai retras din gimnastică. În ce fel ți s-a schimbat stilul de viață?

Nu e mai greu. Nu are cum să fie mai greu pentru că nu prea sunt multe lucruri în sport mai grele decât gimnastica. S-au schimbat multe. Am acum libertatea de a face orice și nimeni nu mai stă de mine ca să aibă grijă ce și cum fac. Nimeni nu îți reamintește cât de important e să faci un anumit lucru și să îl faci bine, iar pentru mine, asta este într-un fel liniștitor. Pe de altă parte, îmi e dor, pentru că am crescut efectiv într-un stil de viață, iar acum, uneori, simt nevoia de „armata” de la lot. Dar e bine și ușor, ușor încep să mă obișnuiesc cu viața asta.

Cum te descurci cu trecerea la o viață fără cantonamente, concursuri și presiunea medaliilor și care e acum relația ta cu sportul?

Recunosc cu toată sinceritatea că de când m-am lăsat nu am mai prea făcut sport. Am simțit psihic și fizic nevoia de a mă detașa puțin de sală și sport. Am decis să las puțin sportul deoparte ca să îmi fie dor din nou de el și să îmi doresc apoi să revin în sistem. Acum nu prea fac nimic, nu am nici un fel de restricție. Organismul meu a obosit foarte mult de-a lungul acestor ani în care am tras de mine și am momente în care pur și simplu stau în pat fără să fac nimic. Stau în pijamale până la amiază pentru că asta mi-a lipsit foarte mult și asta îmi cere acum organismul. Sunt de asemenea zile în care am energia peste măsură și îmi vine să mut mobila prin casă dintr-o parte în alta. Am momente și momente, dar încep să mă obișnuiesc.

Citește și:

Toată lumea știe poveștile voastre cu ciocolată dusă pe ascuns în cantonamente. Acum, că nu mai ai de te ascuns, cum ți s-a schimbat alimentația?

Acum nu am restricții de nici un fel. Mănânc orice, dar nu mănânc mult. Încerc să am grijă pentru că după atâția ani în care am avut atâta grijă de organismul meu nu vreau să sar în cealaltă extremă. Mănânc puțin și observ cum organismul meu redevine cel al unui om normal iar eu devin tot mai mult un simplu om care trăiește sănătos pentru că așa vreau.

Am momente în care pur și simplu stau în pat fără să fac nimic. Stau în pijamale până la amiază pentru că asta mi-a lipsit foarte mult și asta îmi cere acum organismul.

După atâția ani de sport la cel mai înalt nivel, ce anume din ce ai învățat în gimnastică crezi că poți aplica de-acum înainte?

Știu sigur că sportul m-a educat foarte bine. Educația de sportiv este de bun augur pentru viața de dincolo de sport. Te face un om mai organizat, ai un stil de viață sănătos pe care îl poți continua toată viața și știi cum să treci peste probleme, psihicul tău se întărește și se călește în concursuri. Am învățat să fiu foarte strictă cu mine și dorința de a face lucrurile cât mai repede și mai bine sunt lucruri pe care le-am învățat din sport și care m-au ajutat mult în viață.

Vorbim tot mai mult în societate despre importanța sportului în viața unui copil. Cum vezi această problemă și ce crezi că e de făcut astfel încât cei mici să trăiască mai sănătos?

Totul pornește de la adulți. Dacă un părinte nu știe să își educe copilul să facă nu neapărat sport de performanță, că doar mișcare, acel copil nu va putea crește frumos și să se dezvolte într-un mod armonios. Prin spor, un copil poate învăța să fie organizat. Singur nu prea poate învăța, chiar dacă sunt exemple cum am fost eu. Eu mă supăram pe mama și fugeam de acasă la sală. Sunt copii care își doresc ei foarte mult să facă sport, dar părintele este cel responsabil și cel care trebuie să îl „împingă” spre un stil de viață activ.

Vrei să trăiești sănătos, dar nu ai suficient timp pentru a-ți găti? Ai vrea să ai mai multă energie și să mănânci gustos și corect în același timp, dar ți se pare prea complicat? LifeBox vine în sprijinul tău cu un serviciu de mealplan care îți livrează un meniu pentru întreaga zi, adaptat nevoilor tale și realizat de un bucătar profesionist și un medic nutriționist. Pentru a afla mai multe detalii, accesează link-ul de mai jos, intră pe site-ul LifeBox și rămâi aproape de campania #eatsmart în care îți oferim inspirație și sfaturi pentru a trăi mai sănătos chiar începând de astăzi.

Ultimele articole

Alte articole