Fie că suntem genul care înfulecă în grabă pizza în pauza de prânz sau ne petrecem ore întregi căutând cele mai bune legume din piață, cu toții știm mai mult sau mai puțin că pentru o viață mai bună avem nevoie de un stil de viață cât mai sănătos. Pentru a veni în întâmpinarea celor care nu au timp, nu sunt mari experți în bucătărie sau pur și simplu vor să își schimbe stilul de viață folosind expertiza unor specialiști în domeniu, LifeBox a lansat un serviciu de mealplan care îți livrează un meniu pentru întreaga zi, adaptat nevoilor tale și realizat de un bucătar profesionist și un medic nutriționist.
LifeBox este un concept nou în România, apărut pe piață în urmă cu opt luni și activ în prezent în București și Cluj-Napoca, acolo unde potențialii clienți pot alege între patru meniuri realizate în urma colaborării dintre chef-ul Alex Cîrțu și Anamaria Iulian, medic nutriționist specializat în nutriție comportamentală și tratamentul obezității infantile.
Chiar dacă este un model nou de business, filozofia LifeBox este simplă: întregul proces de realizare a comenzii este online, platforma LifeBox fiind cea de pe care clientul parcurge toți pașii necesari. Se începe prin alegerea meniului LifeBox dorit, iar în acest sens există patru opțiuni: optim, vegan, veggie+fish și sport. Primele trei meniuri sunt disponibile în patru variante al căror aport caloric variază de la 1200 kcal la 2500 kcal, în timp ce meniul sportiv conține 3000 kcal și este gândit astfel încât să susțină o rutină de antrenament printr-o proporție echilibrată de proteine, grăsimi și carbohidrați. Comanda se face cu 48 de ore în avans și poate fi pentru o zi sau pentru o perioadă de maximum trei luni, caz în care se aplică și discount-uri de preț. De asemenea 5% din valoarea comenzii se întoarce sub forma de LifeBox Points.
Livrarea meniului complet format din trei mese și două gustări se poate face acasă sau la birou în intervalul orar 06:00-10:00 iar meniul nu se repetă timp de 21 de zile consecutive, astfel încât experiența culinară să fie una cât mai variată.
„Acest concept a luat naștere datorită unei nevoi. Oamenii sunt din ce în ce mai ocupați și uită un lucru extrem de relevant și anume alimentația sănătoasă. Trăim într-un secol al vitezei în care timpul este prețios și, din păcate, alimentația este pusă de cele mai multe ori pe un plan secundar. În plus, există un trend ascendent în sensul unui stil de viață sănătos. Principala noastră modalitate de comunicare este sub forma de kcal întrucât oamenii înțeleg mai bine acest concept. Persoanele care comandă de la noi sunt fie oameni care vor să slăbească sau să se îngrașe într-un mod armonios, oameni care vor să mănânce mult mai sănătos sau pur și simplu persoane care nu au timp să își gătească”, explică Alex Prăjișteanu, director de marketing în cadrul LifeBox.
Toată mâncarea este gătită de bucătari profesioniști, iar procesul este realizat folosind cuptoare cu convectomat și tehnici precum „slow cooking” sau sous vide, astfel încât mâncarea să își păstreze toți macro-nutrienții.
„Avem în București un sediu de producție de 800 de metri pătrați unde facem toată mâncarea. Ea este gătită după masa, este gata seara, se pune în camera frigorifică, iar în cazul livrărilor la Cluj, ea pleacă cu o mașină frigorifică pe timpul nopții. Dimineața ajunge la un depozit frigorific în intervalul 06:00 – 10:00 este livrată. Recomandăm să fie consumată la temperatura camerei, dar dacă se vrea a fi încălzită, sfatul nostru este să fie folosit un cuptor cu aburi in detrimentul cuptorului cu microunde”, mai spune el.
Expertiza specialiștilor, direct în farfurie
Pentru o activitate atât de comună precum mâncatul, este cu siguranță paradoxal faptul că știm atât puține lucruri concrete știm despre acest domeniu. Fie că este vorba despre -aparent- simpla idee de a defini un stil de viață sănătos sau despre acțiunea în sine de a găti preparate benefice pentru noi și familiile noastre, românii întâmpină mari dificultăți.
Conceptul LifeBox aduce însă în farfuria de acasă expertiza unui nutriționist „cu acte în regulă”, dar și cunoștințele unui bucătar profesionist, cu un background impresionant.
Anamaria Iulian este specializată în nutriție comportamentală și tratamentul obezității infantile, este medic primar, psiholog clinician și psihoterapeut pediatric, de cuplu și familie, iar munca ei gravitează în jurul ideii de educație alimentară ca element important în obținerea premiselor pentru un stil de viață sănătos.
„Pentru mine, Lifebox a fost o modalitate prin care poți ajuta oameni foarte ocupați și sper ca la un moment dat să avem și un meniu pentru copii. Este o modalitate prin care să învățăm oamenii să mănânce sănătos. Meniurile au fost construite după un algoritm de farfurie sănătoasă tocmai pentru a ajuta și mămicile care nu au timp, nu gătesc sau nu știu cum trebuie să facă. Cine este în această situație poate astfel să achiziționeze un meniu pentru o zi și să rezolve problema rapid și simplu”, explică medicul, care a lucrat îndeaproape la realizarea meniurilor LifeBox.
În bucătărie, principiile din nutriție sunt aplicate de către Chef Alex Cîrțu, fost cadru didactic al British School of Bucharest, și unul dintre puținii bucătari români care au avut oportunitatea de a găti pentru Familia Regală. Din mijlocul bucătăriei LifeBox, Alex încearcă să aibă un impact în viețile clienților pentru care o viață sănătoasă este un țel, dar care, pentru că poate nu au suficient timp să gătească, fac alegerea inspirată de a-și încredința viața culinară unor experți în acest domeniu.
„La LifeBox mergem foarte mult pe standardizarea proceselor, simplitate și reguli bine determinate. Oamenii, din cauza preparatelor pline de potențiatori de aromă, și-au cam dereglat gustul, iar dacă nu regăsesc un gust comun, de chimic, ceva cu care sunt ultra obișnuiți, le trebuie ceva timp să se obișnuiască cu preparatele noastre. Noi nu folosim potențiatori de aromă, sosuri pe bază de praf sau mai știu eu ce alte trăznăi. 90% din mâncarea noastră este gătită sous vide, pentru că astfel reușim să menținem calitatea pentru un timp îndelungat. De altfel, este și mai sănătos iar toate sucurile se păstrează în pungă pentru că mâncarea nu are contact direct cu sursa de căldura. Din aceste sucuri, în combinație cu diverse supe, realizăm sosuri pentru mâncăruri”, spune el.
Inspirație pentru o viață sănătoasă
Educație, educație și din nou educație. Puține dintre problemele cu care ne confruntăm zilnic nu ar putea fi asociate cu conceptul de educație. Cu siguranță, modul în care mâncăm și felul în care trăim se numără printre acele idei aflate în strânsă legătură cu educația. 80% dintre bolile cronice pot fi preveni printr-o dietă sănătoasă, spune medicul Anamaria Iulia, care atrage atenția asupra faptului că deși mulți dintre noi știu că un stil de viață sănătos este necesar, prea puțini sunt cei care găsesc resursele și motivația pentru a și pune ulterior în aplicare această idee. Astfel se ajunge la grave probleme de obezitate, iar de cele mai multe ori, copiii sunt cei care cad victime unui regim alimentar haotic, combinat cu un stil de viață nesănătos.
80% dintre bolile cronice pot fi preveni printr-o dietă sănătoasă
„La mine vin părinți cu copii obezi. Copii de 10 ani, de exemplu, ar putea să aibă 30, 35 sau 40 de kilograme și să fie sănătoși, dar ei au 30-40 în plus. Unii vin cu 100 de kilograme la 13 ani. Oamenii vin de nevoie atunci când văd că lucrurile nu se mai rezolvă de la sine. Așadar, cred că avem nevoie de o educație din care să aflăm ce obții atunci când mergi la un nutriționist, pentru că nutriția este medicina viitorului. Să îți înveți copilul să mănânce sănătos este o investiție în viitorul acestuia”, spune dr. Anamaria Iulian.
Haideți așadar să trăim mai sănătos! Alături de LifeBox, I love Cluj demarează un proiect editorial în cadrul căruia 10 oameni care trăiesc și „mănâncă” sport de performanță ne vor vorbi despre beneficiile unui stil de viață sănătos, despre cum o alimentație corectă le-a modelat viața de zi cu zi dar și carierele, despre impactul psihologic pe care îl poate avea sportul, dar și despre felul în care putem duce conceptul de „viață sănătoasă” de la plan la realitate.