fbpx
vineri, aprilie 19, 2024

Bianca Răzor, atletism: „Mișcarea înseamnă viață, iar sportul înseamnă sănătate”

Share

Încă de când era doar o puștoaică, Bianca Răzor a trăit o viață contratimp. La figurat, dar mai ales la propriu. Mai mult decât în orice sport, în atletism și cu precădere în probele de viteză, contează fiecare secundă. Secundele de dincolo de probe contează și ele la fel de mult pentru că, spune Bianca, aici se pun bazele viitoarelor performanțe, iar „cărămizile” acestei fundații sunt o alimentație atent aleasă, antrenamente după antrenamente și multă dragoste pentru mișcare și sport, în general.

„În definitiv, un stil de viață sănătos este un stil de viață echilibrat. Există câteva principii pe care le respect, iar corpul meu funcționează la parametri maximi”

Alte interviuri din cadrul campaniei:

___________________________________________________

În mare viteză am prins-o ștafeta de Interviuri sănătoase pe Bianca Răzor. Ea este una dintre cele mai promițătoare tinere atlete ale României, fiind specializată pe proba de 400 de metri. Tânăra clujeancă are 23 de ani și un palmares bogat: a reprezentat România la Jocurile Olimpice de vară de la Londra (2012) și Rio de Janeiro (2016) , are o medalie de bronz cu ștafeta României la Campionatul Mondial din Portland (2016), iar în 2010, la Summer Youth Olympics din Singapore a cucerit o medalie de bronz și una de argint.

___________________________________________________

Din postura de sportiv profesionist, ce înseamnă pentru ține un stil de viată sănătos? 

În definitoriu, un stil de viață sănătos este un stil de viață echilibrat. Există câteva principii pe care le respect, iar corpul meu funcționează la parametri maximi. Încerc să am o dietă sănătoasă, variată, echilibrată, în cantități potrivite. Deși este foarte greu să evit toate chimicalele și alimentele procesate, încerc să consum cât mai puține astfel de produse, fiind adepta produselor bio. Stresul, un factor important pe care încerc să îl elimin din viață mea, pentru că, sunt conștientă că îmi afectează sănătatea organismului. În sport, există momente cu un grad ridicat de stres, mai ales înaintea unei competiții importante, pe care mă străduiesc să le gestionez cu calm. Îi ofer corpului meu, timp pentru a se odihni, am grijă să dorm în jur de 8 ore pe noapte, astfel organismul meu se simte plin de energie în fiecare zi. Pe lângă toate acestea, pot să spun, că sportul a avut un rol important în stilul de viață pe care îl duc. Sportul m-a disciplinat, iar atletismul, fiind un sport individual, mi-a arătat că doar prin forțele proprii pot reuși ce mi-am propus.

Cum se aplică filozofia stilului de viată activ celor care nu practică sportul la acest nivel? 

Știu că trăim într-o societate mereu pe fugă și fiecare persoană are un program foarte încărcat, dar ar trebui să își rezerve măcar 30 minute pe zi pentru a face mișcare. Mișcarea înseamnă viață, iar sportul înseamnă sănătate. Mișcarea este bună nu doar pentru sănătatea fizică, ci și pentru cea mentală. După 30 min de sport, apăr gânduri pozitive, chiar creative. Mișcarea fizică este cea care ne ajută să ne tonifiem corpul, să fim mai energici sau chiar să ne îmbunătățim starea de sănătate. Pentru ca toate persoanele să înțeleagă cât de importantă este mișcarea, aleg să le spun un citat de Aristotel: “Nimic nu îl epuizează și nu îl ruinează mai mult pe om decât inactivitatea fizică permanentă.”

„În definitiv, un stil de viață sănătos este un stil de viață echilibrat. Există câteva principii pe care le respect, iar corpul meu funcționează la parametri maximi”

Ai fost tot timpul setată pe ideea că trebuie să faci mișcare și să trăiești sănătos sau a fost ceva ce ai învățat pe parcurs? 

De mică, am fost crescută așa. Mamă mea a gătit și gătește doar bio și fiind obișnuită cu acest stil de viață, nu mi-a fost dificil deloc să asimilez noutățile în decursul anilor. Am învățat cu ce funcționează organismul meu, cum să combin diversele sortimente de mâncare. Mănânc multe legume, nu combin niciodată proteinele cu carbohidrați, mănânc pentru ca organismul meu să aibă toate vitaminele și mineralele de care are nevoie. Deși sunt conștientă că nu îmi face bine, mai am și abateri, nu pot să spun că nu am gustat mâncarea fast food, chipsurile sau sucul, dar asta s-a întâmplat foarte rar. Este inevitabil în societatea în care trăim să nu ai contact cu astfel de produse. Referitor la mișcare, de mică am fost o persoane foarte activă care alergă toată ziua pentru a-și consumă energia.

Când nu ai concursuri sau cantonamente, există alte sporturi pe care le practici de plăcere?

Majoritatea timpului îmi este ocupat cu antrenamente, concursuri, deplasări, deci nu prea îmi rămâne timp și pentru alte sporturi, dar îmi place să vizionez meciuri de baschet, handbal, tenis. Îmi place atmosfera din sală, îmi place să fiu acolo să îmi susțin echipă favorită, să trăiesc împreună cu ei fiecare minut, fiecare punct.

Ai fost în multe țări și ai avut ocazia să experimentezi multe culturi. Cu ce ai rămas și cum ți-au marcat carieră toate aceste experiențe?

Am călătorit în toate colțurile lumii, am întâlnit oameni minunați, culturi diferite, dar țara care mi-a rămas în suflet este Singapore, oraș-stat insular și cea mai mică țara din Asia de Sud- Est. Am rămas impresionată de ce am văzut acolo și este cu siguranță țara în care m-aș mută dacă ar trebui să plec din Romania…totul este impecabil, curățenie pe străzi, oameni sociabili, iar ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost faptul că tot orașul este verde, au foarte mulți copaci, plante , într-un cuvânt multă verdeață. Copaci gigantici aflați de o parte și de alta a drumului formează un tunel prin care trec mașinile, pe principalele artere. Am avut ocazia să ajung în Singapore, la prima Olimpiadă de juniori unde am obținut 2 medalii, una de argint la 400m și una de bronz cu ștafetă Europei.

Astăzi, de pe urmă alimentației proaste și a sedentarismului, cel mai mult au de suferit copiii. Cum vezi această problemă, cum ai rezolvă-o tu și ce îi sfătuiești pe părinți?

Sedentarismul este un inamic periculos pentru copii, aș putea spune mai periculos decât în cazul adulților. Dacă copilul crește de la o vârstă fragedă cu un stil de viață nesănătos, cu greu va mai renunță la el și nu va putea să îndepărteze efectele negative. Una din principalele cauze a acestei probleme, după părerea mea, o reprezintă tehnologia. Copiii au un stil de viață sedentar deoarece petrec prea mult timp în față computerului și televizorului. Un rol foarte important în rezolvarea acestei probleme îl au părinții, care trebuie să fie conștienți de gravitatea situației și să își încurajeze copiii să  petreacă mai mult timp în natură, să experimenteze jocurile copilăriei.

Dincolo de medalii, de succese, cu ce lucruri rămâi din sportul de performantă, lucruri care să îți fi utile  în viața de zi cu zi?

În general, sportul mi-a organizat viața, iar atletismul ,fiind un sport individual mi-a arătat că doar prin forțe proprii pot să ajung acolo unde îmi doresc. Sportul m-a învățat să fiu naturală și inventivă, muncitoare, o persoană care dorește să progreseze tot timpul, pasionată de ceea ce face și care dorește să obțină performanțe în viață, neclintita în momentele critice, mediator și mentor al propriilor aptitudini și calități. Cred că asta mă motivează în fiecare zi. Dorința de a fi mai bună decât am fost ieri, de a evolua, de a mă autodepăși. Mereu mi-am dorit să fiu prima, în orice domeniu și asta mă face să lupt și mai mult. Tot ce m-a învățat sportul, m-a ajutat foarte mult în anii de liceu. Am terminat Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu, profil științele naturii. Au fost patru ani grei pentru mine, cerințele erau mari, antrenamentele grele, dar datorită faptului că aveam un program bine organizat, am fost ambițioasă și am muncit mult, am reușit să fac, în paralel, școală și sport la un nivel înalt.

Vrei să trăiești sănătos, dar nu ai suficient timp pentru a-ți găti? Ai vrea să ai mai multă energie și să mănânci gustos și corect în același timp, dar ți se pare prea complicat? LifeBox vine în sprijinul tău cu un serviciu de mealplan care îți livrează un meniu pentru întreaga zi, adaptat nevoilor tale și realizat de un bucătar profesionist și un medic nutriționist. Pentru a afla mai multe detalii, accesează link-ul de mai jos, intră pe site-ul LifeBox și rămâi aproape de campania #eatsmart în care îți oferim inspirație și sfaturi pentru a trăi mai sănătos chiar începând de astăzi.

Ultimele articole

Alte articole