fbpx
joi, mai 2, 2024

Florin Mergea: „Încerc să consum acele alimente pe care le consumam în copilărie”

Share

Florin Mergea este mentorul viitoarelor generații de tenismani români și unul dintre cei mai de succes sportivi români ai momentului. La 33 de ani, Florin se simte într-o formă fizică și psihică excelentă. „De când mănâncă mult mai sănătos, nu mai are momente în care să se simtă moale pe teren”, spune soția lui, Daiana Mergea, cea care are grijă ca omul și sportivul Florin Mergea să ducă un stil de viață sănătos și, astfel, să fie cât mai bine pregătit pentru performanță.

În clasamentul ATP Double, Florin Mergea a ocupat chiar și locul 7, în iulie 2015.

 

Alte interviuri din cadrul campaniei:

___________________________________________________

Interviurile sănătoase au continuat în această săptămână cu Florin Mergea. El are 33 de ani și este în prezent numărul 78 în clasamentul ATP Doubles. În perioada junioratului, Florin a câștigat turneul de la Wimbledon în 2003 și a jucat în finala de la Australian Open, pe care însă a pierdut-o. După o perioadă cu accidentări, Florin și-a concentrat cariera pe jocul de dublu, unde a ajuns în fazele superioare ale tuturor celor patru turnee de Grand Slam. În 2016, la Jocurile Olimpice de la Rio, Florin Mergea a făcut echipă cu un alt tenisman român, Horia Tecău, iar împreună au adus acasă argintul olimpic.

____________________________________________________

Ce înseamnă pentru tine, ca sportiv de performanță, un stil de viață sănătos?

Cel mai mare ajutor pentru mine vine de la Daiana, care a și terminat facultatea de medicină. Pe partea de nutriție, multă lume este obișnuită cu ideea de a mânca dimineața, la prânz și seara. Eu însă am învățat că pot și să nu mănânc atunci când nu simt nevoia să o fac. Atunci când corpul are nevoie, va cere. Dacă te cunoști destul de bine și poți interpreta anumite semne, poți știi ce trebuie să faci. Am zile în care mănânc de trei ori, zile în care mănânc o dată sau deloc și știu ce am nevoie să fac.

E complicat să trăiți sănătos când sunteți atât de mult plecați de acasă, în turnee?

Nu e ușor, pentru că sunt tentații. Din punctul meu de vedere și al specialiștilor, zahărul este drogul care dă cea mai mare dependență. Dacă am o săptămână fără zahăr și am gustat ceva cu zahăr, imediat simt că vreau mai mult și mai mult, după care ajung la alte probleme. Ca stil de viață, noi am încercat să scoatem zahărul procesat din orice consumăm. Evident, mai ieși în oraș, la restaurante unde orice ai mânca are zahăr, dar important e să poți spune stop și să nu lași bulgărele să crească.

Daiana, ai o responsabilitate mare. Cum o gestionezi?

Este o pasiune pentru mine. El a avut tot timpul probleme cu greutatea, am citit foarte mult, am fost la cursurile din facultate și știam exact ce trebuie să facă pentru ce are el nevoie. Eu nu am putut să îmi fac rezidențiatul la școală, dar oarecum l-am făcut cu el. Când mergem la turnee eu tot timpul caut magazine cu produse bio și încercăm să ne cumpărăm foarte multe fructe și legume. Sigur, e mai greu pentru că asta înseamnă să faci o mică bucătărie în camera de hotel, dar fiind tot timpul împreună, ne descurcăm.

Cu toții ne dorim să mâncăm sănătos, însă nu tot timpul e simplu să te ții de o anumită dietă sau de anumite alegeri. Tu cum reușești asta?

Florin: Nu e o dietă să mănânci sănătos. Practic nu stau să îmi număr caloriile, ci pur și simplu încerc să consum acel gen de alimente pe care le consumam în copilărie, când nu erau toate pline de coloranți și hormoni. Erau legume și fructe de la țară, de la bunici și erau crescute natural. Practic, am revenit de unde am plecat, de fapt, iar asta nu poate fi numită o dietă, ci un stil de viață cât mai sănătos, pentru că tenisul este o parte a vieții noastre. Când se termină cariera în tenis sunt abia la jumătatea drumului și abia atunci începe viața. Nu merg pe ideea că mănânc acum sănătos, după care atunci când mă las fac exact invers.

Nu am nevoie de suplimente, nu am mai fost răcit de ani de zile și nu m-am mai simțit obosit de la efort.

Daiana: Acum, de când mănâncă mult mai sănătos, nu mai are momente în care să se simtă moale pe teren. În plus, noi nu știm ce sunt pastilele, pentru că nu am mai luat așa ceva de ani de zile. Nu avem probleme legate de lipsa de energie. Noi niciodată nu mâncăm în oraș. Ne place foarte de mult să stăm, să gătim și să facem chestii rapide, naturale și cât mai puțin procesate. La restaurant, gustos nu înseamnă bun.

În materie de sport, cum crezi că ar trebui să arate un stil de viață activ și sănătos?

Dacă aș fi un om normal, care lucrează la birou de exemplu, aș încerca să găsesc un echilibru. Dacă stau câteva ore la birou, aș încerca apoi să fac un efort fizic ca să compensez acele ore. Nu poți sta 7-8 ore pe scaun și apoi să nu fac nimic, pentru că articulații și mușchii au mult de suferit. Nu poți să lași situația până când ajungi ca dimineața să te trezești cu dureri de spate. În același timp, după ce faci mișcare te și simți bine. Sunt anumite reacții chimice care se produc în creier după ce faci mișcare și fiecare trebuie să găsească timp liber pentru a face asta, nu doar să mânânci, să te uiți la tv și să te pui să dormi. Trebuie un efort pentru a găsi timp pentru mișcare măcar de două-trei ori pe săptămână.

”Am zile în care mănânc de trei ori, zile în care mănânc o dată sau deloc și știu ce am nevoie să fac”

În cazul copiilor pare că apar cele mai multe provocări atunci când vine vorba de sport. Cum vezi această problemă și ce ar trebui să facă părinții pentru a avea copii mai sănătoși?

Ar trebui să se facă mai multe ore de sport. Nu pot spune că trebuie să fie una, două, patru sau șase pentru că depinde de programa școlară, dar trebuie mai multe și compar cu ce făceam eu când eram mic și aveam două-trei ore de sport săptămânal. Jucam fotbal, jucam handbal sau baschet, aveam și probe de gimnastică, dar mereu era ceva combinat și chiar făceam sport. La o vârstă mai mică, elevii trebuie să se joace și totul să fie distractiv. Există multă informație și mulți preparatori fizici care ar putea să schimbe sistemul din școli. La facultatea de educație fizică și sport se fac chestii de bază, sunt ok, dar trebuie mai mult și trebuie să poți să îi atragi.

Trebuie să știi când ai nevoie de relaxare și când poți să tragi mai tare, iar asta vine doar din experiență. Trebuie să treci prin situații și să înveți.

Dacă ar fi să te gândești la câteva lucruri pe care le-ai învățat în toți acești ani în care ai făcut sport, care ar fi câteva dintre cele mai importante?

Sportul, la acest nivel, îți deschide foarte mult orizonturile. În primul rând, mergi prin toată lumea. Vezi culturi și oameni diferiți și asta în special în tenis. În fiecare săptămână suntem în alt loc. Vezi alte moduri de a gândi, vezi alte condiții și îți formezi o imagine de ansamblu cu care îți poți da seama unde este locul tău și unde poți ajunge. Apoi, din tenis am învățat să pierd, iar lecția asta nu știu cum aș fi învățat-o altfel, dacă nu era sportul. La tenis, pierdem și câștigăm în fiecare săptămână și trebuie să înveți ce să iei pozitiv din înfrângeri pentru a merge mai departe. Asta cred că a fost cea mai importantă lecție învățată. Marea artă este să înveți să pierzi. Am învățat de asemenea să fiu și umil și să respect oamenii din partea cealaltă. Am învățat că prima bătălia o dai cu tine, apoi cu racheta, mingea, altele și abia la final este adversarul. Așa ceva nu poți învăța de oriunde, dar sunt lucrurile pe care ulterior le poți aplica în orice aspect al vieții personale.

Vrei să trăiești sănătos, dar nu ai suficient timp pentru a-ți găti? Ai vrea să ai mai multă energie și să mănânci gustos și corect în același timp, dar ți se pare prea complicat? LifeBox vine în sprijinul tău cu un serviciu de mealplan care îți livrează un meniu pentru întreaga zi, adaptat nevoilor tale și realizat de un bucătar profesionist și un medic nutriționist. Pentru a afla mai multe detalii, accesează link-ul de mai jos, intră pe site-ul LifeBox și rămâi aproape de campania #eatsmart în care îți oferim inspirație și sfaturi pentru a trăi mai sănătos chiar începând de astăzi.

Ultimele articole

Alte articole