fbpx
sâmbătă, mai 4, 2024

Degustare in natura

Share

Natura și mediul înconjurător sunt pe buzele tuturor, într-un fel sau altul, zilele acestea. Iar cea mai bună metodă de a avea o experiența personală este o degustare de vin:  în mijlocul naturii, cu vinuri naturale.

Am vazut multe în lumea degustărilor de vin până acum, și puține locații mi-au fost străine. În genere, astfel de evenimente se țin fie în restaurant ori baruri, fie in magazine de vinuri, multe crame au de asemenea spații special amenajate pentru degustări. Publicul se așteaptă să fie înconjurat de sticle, rafturi încărcate, eventual având în centrul atenției un sommelier sobru în costum de gală.

Un teren de golf aflat în varful unui deal este cu siguranță o ambianță cel puțin surprinzătoare. Aflat în localitatea Câmpenești, la o aruncătură de băt de centrul orașului, terenul se află pe cel mai înalt deal din împrejurimi. Din vârf se deschide o priveliște splendidă asupra salbei de lacuri –paradisul pescarilor amatori- pana în depărtare la valea Someșului. Panorama în sine merită deplasarea pe drumul prăfuit, iar perspectiva unei degustări de vinuri naturale face deplasarea cu atât mai atractivă.

Vinurile naturale sunt cele produse printr-o intervenție minimă asupra viei și asupra mustului, cu folosirea unor cantități extrem de reduse de substanțe chimice în cursul procesului de vinificare. Procesul de obținere a vinurilor naturale este dificil și laborios, datorită folosirii muncii manuale și a tehnicilor cât mai puțin invazive.

Vinurile astfel rezultate, artizanale aproape, reflectă fidel caracteristicile soiului de struguri, ale zonei și anului de recoltare; la spectrul opus, vinurile făcute la scară industrială seamană toate unul cu altul. După cum ne așteptam, liderul în producția mondială a vinurilor naturale este Franța, unde au apărut și primele certificăi în acest sens.

La degustare, importatorul și distribuitorul acestor vinuri (clujean, evident) a pus la dispozitie trei vinuri albe și două roșii. Am aflat mai multe despre soiuri inedite precum Bourboulenc, Braucol, ori Mourvedre, dar și despre soiuri mai cunoscute –Sauvignon Blanc, Cabernet ori Syrah.

Aceste vinuri, datorită lipsei conservanților și a filtrării, diferă destul de mult față de tiparul cunoscut –găsim arome mai aspre, mai rustice, mai suculente, ori dimpotrivă, mai fine și catifelate. În vârf de deal, într-o dupamasă frumoasă de toamnă, cu o priveliște de excepție împrejur, natura are parcă alt gust.

O săptămână plină de gust și de natură!

Ultimele articole

Alte articole