fbpx
sâmbătă, mai 4, 2024

Educatia inseamna independenta – fericire si libertate!

Share

,,Societatea actuală cu toate provocările ei, deschide șanse și oportunități. Indiferent de circumstanțele în care te afli, educația de acasă și cea de la școală vor conta mereu în devenirea noastră ca oameni, fie că ne raportăm la educația formală sau la educația nonformală, experiențială. Deopotrivă acestea conlucrează în alcătuirea omului frumos și contribuie la dezvoltarea noastră personală, la evoluția în carieră, la modelarea noastră ca personalitate și atitudine de viață”….sunt gândurile cu care m-a întâmpinat doamna inspector pentru educație permanentă și activități extrașcolare, Amalia Gurzău, cu care am avut șansa să interacționez pentru prima dată în momentul în care am susținut definitivatul în învățământ.

 

cetatuiemic

 

A fost unul dintre oamenii care mi-au confirmat că prin voință, abilitate și muncă, lucrurile imposibile devin posibile – ,,Trebuie să trăiești provocarea fiecărei zile – toate drumurile duc undeva și își au rostul lor”.

La sediul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, de-a lungul unui coridor lung, în fața biroului 12, mereu așteaptă cineva să intre la doamna inspector școlar Amalia Gurzău, fie pentru a-i fi semnate proiecte educaționale,  pentru audiențe programate sau pentru avizarea unor excursii și trasee didactice.

Am găsit-o de fiecare dată alături de oameni, zâmbindu-le și explicând în termeni de metodologii, regulamente sau acte normative cum stau lucrurile, în ceea ce privește domeniul pe care îl gestionează. Îmi amintesc de o replică rostită ,, A fi inspector m-a făcut să înțeleg complexitatea realității educaționale. Cu fiecare experiență am învățat că pentru a schimba ceva e nevoie de timp, că lucrurile nu sunt mereu ceea ce par și că oamenii au nevoie de oameni.”

Pasionată de literatură și în calitate de profesor de limba și literatura română este de părere că experiența de lectură este formatoare de abilități de viață și construiește în plan relațional–personal, prin lectură m-am deprins să adaptez și să privesc dincolo de lucruri. A preda literatură este dezlănțuirea temperată a  unei pasiuni.

Convingerea că prin puterea pe care ne-o dau cărțile, găsim întotdeauna resorturile de a merge mai departe, am descoperit-o, în egală măsură la doamna inspector – ,,Întâlnirea cu oamenii e asemeni întâlnirilor cu cărțile…nu știi niciodată cum se termină.”

 

Referitor la valorile cu care ne însoțim astăzi este de părere că ,,temelia societății de astăzi își găsește salvarea în tradiția reperelor moral-creștine care m-a călăuzit întotdeauna și mi-a confirmat că tot ce se întâmplă în viață nu ține numai de hazard sau întâmplare…asta, fără să exclud un destin ale cărui cuante sunt predefinite uneori.

Întoarcerea la valorile morale, etice și estetice reprezentate prin ideea basmului, triumful binelui asupra răului se realizează tot prin apelul la tradiție.

Profesorul ca și părintele modelează și îndrumă din umbră formarea caracterelor, a acelor achiziții valorice și atitudinale. Fiind și mamă, Amalia este de părere că părinții trebuie să reprezinte acel vector autentic de tradiție și valoare și afirmă că ,, grija părinților nu trebuie să fie una limitată la suficiența materială, ci trebuie să fie orientată spre echilibru afectiv și emoțional, spre motivația de a găsi soluții. Ca adulți și părinți, trebuie să ne asumăm răspunderea, mai ales că există încă copii cu drag de școală...” și chiar există.

În societatea actuală, educația este o condiție și un imperativ. Oricare ar fi portativul pe care te afli, spui totul despre tine prin ceea ce faci.

            Ce înseamnă pentru dumneavoastră Cluj-Napoca?

Clujul este familia mea, este casa și rădăcina autentică, este aerul pe care-l respir și spațiul în care vibrez.

Cu siguranță,  îi place ceea ce face și se regăsește în mijlocul proiectelor educaționale și a inițiativelor pe care le încurajează și le susține în sfera educației nonformale și a alternativelor în ceea ce privește educația.

 Educația înseamnă independență, fericire și libertate!

Ultimele articole

Alte articole