La 28 de ani, Timea Bacsinszky este una dintre cele mai cunoscute jucătoare de tenis din Elveția și o prezență constantă la vârful ierarhiei feminine din tenisul mondial. Puțini știu însă că elvețianca are origini în România, la Satu Mare, acolo unde trăiau bunicii ei. Aflată la Cluj-Napoca pentru partida de FED Cup dintre România și Elveția, Timea și-a amintit de vizitele în România, dar și de mâncarea bunicilor. Pentru ea însă, copilăria nu a fost una prea fericită: mulți ani, sportul a fost o activitate impusă de către tatăl ei. Chiar și-așa, Timea a reușit să scape de sub influențele nocive din familie, să regăsească dragostea pentru sport și să înțeleagă mai bine ce trebuie să facă pentru a performa la cel mai înalt nivel.

________________________________________________
Caravana Interviurilor Sănătoase are o ultimă stație alături de jucătoarea de tenis Timea Bacsinszky. Ea are 28 de ani și ocupă în prezent locul 46 în ierarhia WTA. Timmy, așa cum o alintă fanii, are în palmares patru titluri WTA, iar cea mai bună clasare a ei la nivel mondial a fost locul 9. A câștigat din tenis peste 6 milioane de dolari, iar în echipa de FED Cup a Elveției 48 de partide, fiind de asemenea medialiată cu bronz olimpic în proba de dublu de la Rio de Janeiro (2016).
________________________________________________
De-a lungul carierei, ce a însemnat pentru tine, ca sportiv, un stil de viață sănătos?
Ca sportiv, stilul de viață este ceva ce dezvolți de-a lungul timpului, odată cu anii petrecuți în circuit. Pe măsură ce trece timpul, dacă ești atent, ajungi să te cunoști mai bine și să înveți cum funcționează corpul tău. Înveți să faci acele lucruri care te încarcă pozitiv și care te ajută să te simți mai confortabil. Nu este ceva anume care reprezintă secretul. Fiecare trebui să găsească ce se potrivește pentru el.
Din acest punct de vedere, crezi că este ceva ce ar putea învăța de la tine și cei care nu sunt sportivi profesioniști, dar vor să trăiască sănătos?
Ce este minunat la oameni este că suntem unici. Corpurile ne funcționează într-un mod unic, mintea fiecăruia funcționează într-un mod unic și totul este diferit. Nu poți face comparații și nu poți lua rețeta care a funcționat la Timea Bacsinszky și să spui că va funcționa la fiecare alt om. Am 28 de ani și chiar și acum mă cunosc tot mai bine, în fiecare zi. Este și motivul pentru care acum, atunci când este cazul, iau mai simplu decizia de a nu juca și, în cazul întâlnirilor de FED Cup, să dau această oportunitate cuiva care poate juca la 100%. Sunt însă lucruri care țin capacitatea fiecăruia de a se cunoaște pe sine.
În încercarea de a trăi sănătos și de a lua deciziile corecte în privința stilului de viață, cât de important crezi că este aportul unui specialist, fie că vorbim despre nutriționist, fie că vorbim despre psiholog?
Este foarte important, dar trebui să aplici lucruri pe care tu le testezi. Oricât sprijin ai avea, este crucial să te educi, să te cunoști și apoi să faci lucrurile bune pentru tine.
Alte interviuri din cadrul campaniei:
- George Florescu, U Cluj: „E important ca părinții și copiii să mănânce împreună și să mănânce sănătos”
- Giordan Watson: „Nu e niciodată prea devreme pentru a începe să mănânci sănătos”
- Emilia Cotul, antrenor personal: „Sportul trebuie să devină o activitate de familie, făcută alături de copii”
- Seno, campioană acasă și în deplasare: „Eram plângăcioasă, dar sportul m-a făcut tot mai puternică”
- Viața de super-campioană a Cătălinei Ponor: „Acum trăiesc sănătos pentru că asta îmi doresc”
- Vlad Căpușan, alpinist: „Micul dejun trebuie să devină principala masă a zilei”
- Florin Mergea: „Încerc să consum acele alimente pe care le consumam în copilărie”
- Bianca Răzor, atletism: „Mișcarea înseamnă viață, iar sportul înseamnă sănătate”
- Sabina Miclea, voleibalistă: „Văd tot mai mulți copii care nu mai arată sănătos”
Faptul că ai avut tot timpul contact cu multe culturi, că ai avut aici, în România, rude care trăiau la țară, te-a ajutat să înțelegi mai bine ce înseamnă să trăiești sănătos?
Ca să fiu sinceră, faptul că acasă, în Elveția, am crescut cu mâncare ungurească nu a ajutat foarte mult, pentru că nu este o mâncare neapărat sănătoasă. În plus, părinții mei nu puneau mare preț pe ideea de mâncare sănătoasă, așa că a trebuit să mă educ singură. Încă lucrez la asta, pentru că nu este ceva ușor și e un proces de foarte lungă durată.
În viața unui copil, cum vezi rolul părintelui din acest punct de vedere al îndrumări spre o viață sănătoasă?
Când eram mică, tatăl meu îmi spunea că sunt prea grasă și erau niște lucruri cu care a fost greu să trăiesc. Au fost momente care mi-au marcat copilăria, momente care au durat ani de zile și nici măcar acum nu pot spune că am reușit 100% să fiu foarte mulțumită cu mine și să mă iubesc așa cum ar trebui. Nu este tot timpul vorba despre mâncare, ci și despre educația și modul în care vorbim cu copiii despre aceste probleme. Nu ajută să pui presiune pe copii, să îi faci să se simtă prost comparându-i cu alți copii. În primul rând, este nevoie de educare părinților, iar părinții trebui să învețe cât de important este să îți iubești copilul. Dacă nu există iubire din partea părinților, va apărea un gol. Unii vor încerca să acopere acel gol cu mâncare sau cu alte lucruri dăunătoare. E un subiect dificil de care sunt foarte conștientă.
Vrei să trăiești sănătos, dar nu ai suficient timp pentru a-ți găti? Ai vrea să ai mai multă energie și să mănânci gustos și corect în același timp, dar ți se pare prea complicat? LifeBox vine în sprijinul tău cu un serviciu de mealplan care îți livrează un meniu pentru întreaga zi, adaptat nevoilor tale și realizat de un bucătar profesionist și un medic nutriționist. Pentru a afla mai multe detalii, accesează link-ul de mai jos, intră pe site-ul LifeBox și rămâi aproape de campania #eatsmart în care îți oferim inspirație și sfaturi pentru a trăi mai sănătos chiar începând de astăzi.